Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ssangyong musso mercedes 2.3 benzyna ustawienie rozrządu

SLAVCO1983 30 Jun 2010 20:56 14176 7
    SLAVCO1983
    Level 18  
    Witam.
    Więc mam mały problemik, musiałem zdjąć głowice w moim Mussiaku w celu naprawy jednego gniazda pod świecę, a co za tym idzie zdjąłem koła z wałków rozrządu. Czy ktoś może mi pomóc z ustawieniem rozrządu? Gdzie szukać znaków, na kole wału głównego są kreski to już sukces, ale gdzie szukać znaków na kołach rozrządu?? Czy w celu ustawienia dobrze rozrządu muszę rozpiąć łańcuszek :?:
    Na zdjęciu widać w jak mam rozebrany silnik. Czy muszę zdejmować pompę wody alternator itd. by zdjąć pokrywę i widzieć cały rozrząd? Czy da się to zrobić inaczej?

to jest silnik mercedesoski 230

Ssangyong musso mercedes 2.3 benzyna ustawienie rozrządu
    miron2121
    Level 2  
    Witam ,jak bedziesz miał problemy z poskładaniem tego Musiaka to dzwon do mnie na ,601663790 niedawno składalem podobny motor i wszystko było ok.:D
    SLAVCO1983
    Level 18  
    Witam a możesz odpowiedzieć czy da się do zrobić bez rozbierania przedniej części silnika i jak to zrobić?
  • Helpful post
    miron2121
    Level 2  
    Witam , da sie to zrobić bez zdejmowania czołówki rozrządu ,pierwsza rzeczą to musisz ustawić znak na kole pasowym wału na 20"po GMP {w silniku M161}przy kręceniu wałem uważaj żeby ci łańcuch nie wpadł do środka. następnie wykręć alternator i wykręć cały napinacz łańcucha rozrządu ten przy alternatorze kluczem nasadowym 27-30 mm .następnie ustawiamy wałki rozrządu tak aby otwory które są w pokrywach {stopkach} łożysk wałków nr. 1 i nr.6 znają sie na jednej linii z otworem kołnierza montażowego koła zębatego łańcucha i w te otwory trzeba wsadzić taki przyrząd {znaczy kawałek pręta 6-6.5mm wygiętego [ w takim kształcie } te otworki mają być po wewnetrznej stronie wałków.Następnie zakładasz koła zębate te od wałka ssącego te z regulatorem kąta wyprzedzana zaworów, obracasz w lewo do lekkiego ,oporu nakładasz łańcuch żeby był napięty z tej strony co wałek ssący co regulator ,zakładasz górny slizgacz a na koniec wkręcasz napinacz i tu napewno pojawi sie problem ale to tez do rozwiązania:D jak cos to mogę ci podesłać skany książki napraw.
    SLAVCO1983
    Level 18  
    Witam kolegów.
    Kupiłem uszczelkę pod głowicę firmy bodajże Victor Reintz i termostat.
    Za uszczelkę zapłaciłem 108. Polecam 4cars w Łodzi ceny walą na głowę porównując np. z intercarsem.
    Idę składać zobaczymy co stworzę.
    SLAVCO1983
    Level 18  
    Czy ktoś wie i może mi powiedzieć czy dobrze ustawiłem rozrząd? Wałki normalnie zblokowane z tyłu, a wał główny na 20' przed martwym punktem tak to się chyba określa:D Zdjęcia mówią same za siebie.
    Ssangyong musso mercedes 2.3 benzyna ustawienie rozrządu Ssangyong musso mercedes 2.3 benzyna ustawienie rozrządu

Dobrze to ustawiłem?
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Na prośbę autora wątek otwieram ponownie.
    SLAVCO1983
    Level 18  
    Apropos napinania łańcucha przy opóźniaczu, czyli tym wałku z prawej, nie naciągamy go!!! Nakładamy łańcuch tak by nie zwisał między kołami. Później wkładamy napinacz i wszystko naciąga. Pamiętajcie by przed złożeniem, odpaleniem przekręcić kilka razy ręcznie. Jak zrobimy 2-3 kółka i wszystko trzyma "wymiar", składamy i cieszymy się jazdą.