Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szlifierka oscylacyjna Celma- przestała działać

01 Lip 2010 12:51 7193 9
  • Poziom 12  
    Mam do naprawy szlifierkę oscylacyjną Celma (z tego co wynika z częściowo startych danych na tabliczce znamionowej) model DBSSg 114.

    Przestała działać w trakcie pracy (zero jakiejkolwiek reakcji), sprawdziłem szczotki, wypróbowałem urządzenie omijając wyłącznik i obejrzałem uzwojenie - wygląda na nieuszkodzone i nie śmierdzi spalenizną (maszyna nie pracowała na tyle długo by mogło dojść do przegrzania, mimo wszystko dziwi mnie, że nigdzie nie widziałem wyłącznika termicznego).

    W związku z tym chyba jedynym elementem, który mógł ulec uszkodzeniu jest kondensator (jak sądzę, jest to kondensator pracy, ponieważ jest wpięty do obwodu zasilania). Jak mogę sprawdzić czy jest sprawny?


    Oto dane kondensatora:

    Szlifierka oscylacyjna Celma- przestała działać
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 35  
    Uszkodzony kondensator dawałby zwarcie - a jest przerwa. Szukaj termika na uzwojeniach stojana, pod taśmą, ceratką lub czym to tam jest owinięte.
  • Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź.

    Nie znam się na tym tak dobrze ("jestem od komputerów" :D ), więc zamieszczam zdjęcia.

    Szlifierka oscylacyjna Celma- przestała działać

    Szlifierka oscylacyjna Celma- przestała działać

    Jak sądzę jest to termik, bo pasuje do opisu. Jednak maszyna nie była przegrzewana, więc nie wiem dlaczego to właśnie on może być powodem awarii. Jak zatem mogę naprawić urządzenie?

    Zauważyłem, że w zależności od włożenia wtyczki do gniazdka na obu szczotkach jest napięcie albo nie ma, zatem skoro prąd dochodzi, dlaczego urządzenie nie działa?
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 26  
    Nie działa bo jest gdzieś przerwa w obwodzie. Wystarczy wziąć próbówkę i ją zlokalizować.
  • Poziom 34  
    Stawiam na uszkodzony przewód zasilający, wymień i będzie po problemie.
  • Admin DIY, Automatyka
    Testerer napisał:

    Jak sądzę jest to termik, bo pasuje do opisu. Jednak maszyna nie była przegrzewana, więc nie wiem dlaczego to właśnie on może być powodem awarii. Jak zatem mogę naprawić urządzenie?

    To nie termik tylko ferrytowy dławik/filtr.

    Testerer napisał:

    Zauważyłem, że w zależności od włożenia wtyczki do gniazdka na obu szczotkach jest napięcie albo nie ma, zatem skoro prąd dochodzi, dlaczego urządzenie nie działa?

    Kolego, bladego pojęcia nie masz co robisz a to nie jest zabawa! Względem czego mierzysz te napięcia ? Nie potrafisz zlokalizować najprostszej przerwy w obwodzie silnika ? Może trzeba było oddać to urządzenie komuś, kto się na tym zna, zanim prąd Ci zrobi krzywdę? I naprawdę nie jestem złośliwy... z prądem nie ma żartów.
  • Poziom 9  
    Witaj. Posiadam wiertarkę Celmy i miałem podobny problem. w moim przypadku okazało się że upalił się przewód przy owym filtrze, który widać na zdjęciach. sprawdź obydwa czy mają ciągłość i czy nie robią przerwy w uzwojeniu stojana. Wykożystaj (dla bezpieczeństwa) multimetr w pozycji do sprawdzania diody lub baterię z żaróweczką. :D
  • Poziom 12  
    krzysiek7 napisał:
    Stawiam na uszkodzony przewód zasilający, wymień i będzie po problemie.


    Pierwsze co zrobiłem to sprawdzenie przewodu zasilającego.


    bestler napisał:
    Testerer napisał:

    Jak sądzę jest to termik, bo pasuje do opisu. Jednak maszyna nie była przegrzewana, więc nie wiem dlaczego to właśnie on może być powodem awarii. Jak zatem mogę naprawić urządzenie?

    To nie termik tylko ferrytowy dławik/filtr.

    Testerer napisał:

    Zauważyłem, że w zależności od włożenia wtyczki do gniazdka na obu szczotkach jest napięcie albo nie ma, zatem skoro prąd dochodzi, dlaczego urządzenie nie działa?

    Kolego, bladego pojęcia nie masz co robisz a to nie jest zabawa! Względem czego mierzysz te napięcia ? Nie potrafisz zlokalizować najprostszej przerwy w obwodzie silnika ? Może trzeba było oddać to urządzenie komuś, kto się na tym zna, zanim prąd Ci zrobi krzywdę? I naprawdę nie jestem złośliwy... z prądem nie ma żartów.



    Kolega jest "zbyt mądry", ja już naprawiałem nie takie urządzenia, po prostu nie znam jeszcze dokładnie wszystkich części, dlatego mogłem się pomylić. Założyłem, że to termik, ponieważ jest to dziwne, że takie urządzenie go nie posiada. Być może "mądrość" kolegi wynika z tego, że widział już jak różni "spece" naprawiali, czy też próbowali naprawiać urządzenia z różnym skutkiem, niemniej jednak ja już trochę ponaprawiałem urządzeń i jak na razie wszystko świetnie funkcjonuje i nigdy mnie nie poraził prąd.



    wojtek taa napisał:
    Witaj. Posiadam wiertarkę Celmy i miałem podobny problem. w moim przypadku okazało się że upalił się przewód przy owym filtrze, który widać na zdjęciach. sprawdź obydwa czy mają ciągłość i czy nie robią przerwy w uzwojeniu stojana. Wykożystaj (dla bezpieczeństwa) multimetr w pozycji do sprawdzania diody lub baterię z żaróweczką. :D



    Tak, miałeś rację. Miałem dokładnie tą samą usterkę, tylko z "trudniej dostępnej" drugiej stronie silnika. Już wszystko działa. Naprawiłem to zanim przeczytałem Twój post, ale serdecznie dziękuję za pomoc.
  • Poziom 9  
    Żałuję że wiele nie pomogłem ale się staram. Uważam to forum za źródło wiedzy a nie miejsce do besztania ludzi za coś czego nie wiedzą, dlatego dziwią mnie posty niektórych...
    Co do celmy to moja padła na mrozie, ja też sam naprawiłem stojan więc obaj mamy minimum 50 zł w kieszeni (przynajmniej tyle kosztowałby do mej wiertarki).
    :D
  • Poziom 12  
    Dziękuję za te słowa, masz rację.

    Jeszcze raz dziękuję za pomoc.


    Pozdrawiam,
    Testerer