Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus A6rp-ap002h problem z wyświetlaczem

polowsky 01 Lip 2010 21:23 2701 9
  • #1 01 Lip 2010 21:23
    polowsky
    Poziom 8  

    Witam, mam problem z wyświetlaczem.. A wszystko zaczęło się tak... Pewnego pięknego, słonecznego dnia oglądałem sobie mój ulubiony serial :) w pewnym momencie nagle ekran zgasł, nie to, że zrobił się czarny, tylko po prostu zgasł. Oczywiście poleciał reset. Po włączeniu pojawił się ekran powitalny asusa, po czym wyświetlacz zgasł, odczekałem chwilę.. pojawił się ekran powitalny windowsa.. i ponownie sie wyłączył. system chodzi normalnie, bo słyszę uruchamiające się programy i informację kasperskiego, że okres próbny się skończył:)
    Zrobiłem twardego reseta - nadal to samo. Próbowałem wejść w bios, ale niestety ekran zaraz po wejściu zgasł.P o podłączeniu monitora zewnętrznego wszystko działa ok(na monitorze zewnętrznym), natomiast gdy przyciskam kombinację klawiszy zmieniającą wyświetlacz laptopwy/LCD włącza się wyświetlacz ale też na 2 sekundy po czym się wyłącza. Nie mam więcej pomysłów. jest to dość stary sprzęt, dawno po gwarancji, może już czas jego dobiegł końca? Miał ktoś może z Was podobny problem?
    Oczywiście windows Xp oryginalny w wersji home.
    Wyciągnięta oryginalna kość 512 mb i włożona kingstona 667mhz 2 gb.
    Najnowsza wersja biosu, rok temu aktualizowana w serwisie Asusa (przy okazji naprawy spalonego mostka południowego).

    0 9
  • #2 01 Lip 2010 21:29
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 01 Lip 2010 21:39
    polowsky
    Poziom 8  

    Cytat:
    Czy po wyłączeniu podświetlenia matrycy masz treść obrazu? W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić jakie napięcia przychodzą na inwerter.

    Musicie do mnie mówić prościej, bo z elektroniki jestem totalnym leszczem:)

    Oczywiście przeczytałem ten artykuł:
    Code:
    http://laptopy.info.pl/artykuly/Jak_zdiagnozowac_usterke_w_notebooku_/38/3


    Dodam jeszcze, że gdy zamknę klapę laptopa i zaraz ją otworzę obraz(pulpit) pojawia się i niestety też po 2 sekundach znika..

    Edit. Sorry, właśnie wziąłem mocniejszą latarkę i jednak widać pulpit i ikony.

    0
  • Pomocny post
    #4 01 Lip 2010 21:47
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 01 Lip 2010 22:16
    polowsky
    Poziom 8  

    Ok :) jutro się tym zajmę :) dzięki za pomoc!

    0
  • #6 16 Lip 2010 21:42
    Darek Wu
    Poziom 9  

    Cytat:
    A więc masz dwie możliwości jeżeli są dobre napięcia to padł inwerter lub świetlówka matrycy.Jeżeli masz możliwość to sprawdż jakie napięcia przychodzą na inwerter.Inwerter zasila świetlówkę matrycy.Jeżeli inwerter będziesz miał ok , to padła świetlówka matrycy.Można wymienić za parę groszy ta świetlówkę.


    Ja mam podobny przypadek z asusem A7J. Proszę o podpowiedź jak sprawdzić napięcia, jak znaleźć inwerter i świetlówkę?

    0
  • #7 16 Lip 2010 22:00
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 16 Lip 2010 22:10
    Darek Wu
    Poziom 9  

    Witam, tak od początku, mam asusa A7J.

    Po włączeniu matryca nic nie wyświetla, jest taka sama jak przed włączeniem zasilania. Komputer, to jest system się włącza. Po podłączeniu monitora analogowego niby wszystko jest ok, ale juz na ekranach początkowych (przed włączeniem systemu) widać cienkie, czarne, poziome paski.

    Telefonowałem do serwisu, który naprawia takie usterki. Po przedstawieniu objawów serwisant na 100% określił usterkę jako uszkodzenie grafiki, które wymaga wymiany grafiki lub poprawieni połączeń na płycie. Wycenił to na 400 zł netto.

    Próbuje świecić w matryce z przodu, tak jak się na nią patrzy, ale nic nie widzę, nie wiem czy dobrze to robię?

    Z góry wielkie dzięki :-)

    0
  • #9 16 Lip 2010 22:34
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 11 Cze 2011 20:28
    polowsky
    Poziom 8  

    Odświeżam temat, ponieważ dostałem maila z automatu. Padł inwerter, którego zakup+wymiana kosztowała 40-50zł

    0