Witam =]
Jestem tutaj nowy, wpadłem na wasz serwis poszukując pomocy odnośnie mojego problemu z PC.
Mój komputer to :
Płyta główna Gigabyte
Karta graf : zintegrowana Ge Force 6100 + dopinana GeForce 7600 GS
Ram : dwie kości 512 + dwie kości 1 GB innej firmy niż dwie 512
Procesor : Athlon 4800+ , dwa rdzenie , 2 giga
Zasilacz: Chieftech 350
POCZĄTEK:
Problem zaczął się od któregoś z kolei zainstalowania MW2 ( Modern Warfare2)
Odpalało tylko do intra, wtedy zawieszało się , był dźwięk intra, nie było obrazu. Odinstalowałem choć spełniałem minimalne wymagania.
Po pewnym czasie wróciłem do starego COD4 , które chodziło bez problemu. Nagle ekran zrobił się czarny i nie było nic widać - był dźwięk.
Zrobiłem format, wszystko gra, jest obraz podczas instalacji windows itp. Teraz pojawia się taki problem : inne gry chodzą , COD4 powoduje czarny ekran...
Po pewnym czasie nawet to się zmieniło. Zrobiłem format znowu i od nowa instalacja.
Przed instalacją sterowników do karty graficznej podziałka rozdzielczości we właściwości ekranu sięgała od rodzielczości 640/ .... na 2048/... po zainstalowaniu sterowników nie dało się ustawić rozdzielczości ani mniejszej, ani większej od 800/600. Na podziałce nie istniała opcja niższej rozdzielczości - 640/... Kolejny format, instalacja systemu , który zawsze działał sprawnie i nigdy nie było z nim problemu tego typu.
Tym razem komputer miał humory i wyskakiwał czarny ekran już nawet po zainstalowaniu sterowników do grafiki czy nawet to chipsetu czasami.
Zadzwoniłem do informatyka. Sprawdziłem to na obu kartach graf - zintegrowanej i dopinanej. Problem się powtarzał. Czarny ekran pojawiał się kiedy mu się podobało. Gdy się pojawiał , robiłem format i cały cyrk od nowa.
Tak to trwa już ponad 2 tygodnie. Wczoraj informatyk kazał sprawdzić mi ram - wcześniej wymienił mi dysk twardy. Wyjmowałem kość po kości - wyjąłem wszystkie - był sygnał , że nie ma ramu. Podpiąłem jedną kość - działa. Idziemy dalej , podpinam 3 kości - czarny ekran. Zmieniałem sloty i kości - mam dwa sloty żółte i dwa czerwone. Odpalam dziś grę " the punisher " obraz się zawiesza, restart - czarny ekran. Przekładam ram na inny slot (jakikolwiek) działa. Znowu to samo - przekładam na poprzedni slot - działa.
Przypadkowo wyłączyłem monitor - guzik na obudowie. Włączyłem i monitor nie pokazywał obrazu pulpitu ! wyłączyłem kompa , przełożyłem ram - jest OK. Zrobiłem potem test - znowu wyłączyłem monitor - zabrało mu koło 10 sekund , żeby zebrać się i pokazać obraz z pulpitu.
Nie wiem co jest nie tak - gry mam oryginalne. Dysk jest nowy. Nie ważne , czy używam ramu tej samej firmy czy je wymieszam. Komp wariuje nie ważne na jakim slocie będzie ram - i tak po odpaleniu jakiejś gry ( nie wszystkich) jest czarny ekran.
Podziałka w ustawieniach ekranu nadal pokazuje całą gamę możliwych rozdzielczości - wcześniej po zainstalowaniu sterów pokazywało maksymalnie 1024/... a minimalnie 640/...
Pytanie do was Panowie - co jest powodem ? Płyta główna ? monitor ? ram ? Informatyk sprawdzał sprzęt - nie wie co jest nie tak.