Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ca-10 a przejście USB-> RS232 PROLIFIC

kabi 03 Jul 2010 14:36 5618 18
Optex
    kabi
    Level 10  
    Witam. Mam następujący problem z połączaniem mojego laptopa z centralą satel Ca-10. A mianowicie. Mój laptop nie posiada portu RS-232. Dlatego kupiłem przejście Prolific usb - RS232. Wszystko wykonuje tak jak w instrukcji czyli: ustawiam port, wyłączam zasilania, zakładam zworkę, włączam zasilania i w tedy w programi Dload10 wyświetla mi się że jest sygnał z centrali i żebym zdjął zworkę. Robię to jednak przycisk OK nie podświetla się i nie mogę go nacisnąć. W tym czasie manipulator piszczy cały czas z małą przerwą. Co może być nie tak?? Czy Trzeba jakoś skonfigurować tą przejściówkę?? Proszę o pomoc!!!!
  • Optex
    kuuczoo
    Level 26  
    Przejściówki się nie konfiguruje. Może coś robisz źle albo o czymś zapomniałeś (brak włączonej jakiejś funkcji w centrali). Z doświadczenia wiem że centrale satela programuje się z instrukcją w ręce, zwłaszcza te z rodziny ca-x
    crunky
    Level 32  
    A na innej centrali działa?
    kuuczoo
    Level 26  
    Ja używam takiej np. do Integry i nie ma problemu
    lyo
    Level 11  
    kuuczoo wrote:
    Przejściówki się nie konfiguruje.

Niestety ale istnieje możliwość konfiguracji... :D
    kuuczoo
    Level 26  
    Pewnie, ale do normalnego użytkowania nie ma najmniejszej potrzeby tego robić, bynajmniej jeszcze mi się nie zdarzyło abym potrzebował ją konfigurować, a pracuję z nią w wielu aplikacjach i systemach.
  • Optex
    kabi
    Level 10  
    Przejściówka ta ma szereg różnych ustawień np prędkość transmisji danych. Powiem szczerze że ja już nie wiem co robię źle. Siedziałem dziś przy centrali ze 3 godziny i nie udało mi się sczytać ustawień z centrali:( Może mi ktoś napisać jak on krok po kroku łączy się z centralą?? Może ja o czymś zapominam?? A może problem tkwi w tym że ta przejściówka kosztowała 9zł a nie 40zł jak te które sprzedaje satel??
    crunky
    Level 32  
    Właśnie są takie przejściówki za kilkanaście- kilkadziesiąt złotych i one działają, są identyczne z wyglądu za parę złotych - te niestety nie zawsze. Dlatego ponawiam pytanie czy sprawdzałeś ją na innej centrali? Innym urządzeniu?
    kabi
    Level 10  
    No niestety nie sprawdzałem jej na innym urządzeniu. Jak tylko będę miał sposobność to to zrobię.
    waldix

Level 18  
    Ja też mam taką tanią przejściówkę i u mnie działa. Jedynie w ustawieniach portu w samym programie (dload10) musiałem zmienić ustawiania portu. W zakładce "Parity" mam zaznaczone na "Even".

Ja mam viste i nie każde sterowniki przeznaczone do tej przejściówki mi działały.
    Jak miałem XP to zawsze brałem pierwsze lepsze sterowniki i nie było problemu.

Wejście w tryb połączenia zawsze robię tak (tu piszę z pamięci bo ostatni raz łączyłem się z tą centralą z pół roku temu):

1. Wchodzę w tryb serwisowy za pomocą manipulatora.
    2. Potem wybieram połączenie (programowanie) RS-232 czy jakoś tak. To chyba funkcja o numerze 112, dokładnie nie pamiętam.
    3. Potem masz kilka sekund na kliknięcie w programie ikonki odczyt i masz połączenie, jak nie zdążysz to musisz wszystko powtórzyć inaczej nie złapie połączenia. Jak już załapie to masz połączenie tak długo jak go nie rozłączysz.
    bulba1
    Level 24  
    Z przejściówkami USB jest różnie. Niestety ja mam dość złe doświadczenia - mam przejściówki na profilic i to te nie najtańsze. Niestety ni ebardzo działąją z centralami mającymi port TTL (CA-5, 6, Versa) Niestety także nie chca wspólpracowac z CA-10 choć ma port RS-232. Z integra pracuja OK.
    wpat
    Level 22  
    Sprawdź w komputerze pod jakim com masz tę przejściówkę, ustaw w razie potrzeby na com1. W dload włącz manipulator wirtualny i port com uaktywnij.
    yasiu.brzeg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po pierwsze czy masz kabel do CA-10? Jaki jest jego symbol? Podobnie zachowuje się program po podpięciu kablem z ca-6.

Parity jak masz ustawione?

Zresztą zrób zrzut z ustawieniami bo nie będę próbował zgadywać.
    adamjur1
    Level 41  
    A jeszcze wersja programu do komunikacji ( programowania ) ma tu znaczenie.
    Trafiłem kiedyś na CA-6 któa nie chciała gadac ze zbyt nową wersja Dloada, a i na Integrę nie chcącą gadać z dloademX, po czym dloadx nie chcący działać pod Win98, - i tak cała kaskada nieszczęść....
    Pozdr.J.
    Marek31415
    Level 31  
    adamjur1 wrote:
    A jeszcze wersja programu do komunikacji ( programowania ) ma tu znaczenie.

Dokładnie to jest tak. Programy "starego typu" korzystają z obsługi przerwań przy odbiorze danych. Tak było w dos'ie i starszych systemach operacyjnych okienkowych. Porty szeregowe wirtualne (USB) nie mogą korzystać z przerwań. Producent oprogramowania powinien dostarczyć program poprawiony z obsługą portów COM bez obsługi przerwań. Wtedy nie ma problemu ze współpracą urządzenia z przejściówką COM-USB. Oczywiście na rynku są pełne przejściówki na układzie Prolific 2303, np. firmy Unitek. Z nimi nigdy nie było problemów. Są też tańsze instalujące się jako modemy, połączenie kablowe lub z niepełną implementacją protokołu.
    Podsumowując, do pełni szczęścia potrzebna jest dobra przejściówka i program obsługi urządzenia napisany zgodnie z wymogami systemu operacyjnego (brak obsługi przerwań dla portu COM).
    yasiu.brzeg
    Ja używam jedynej przejściówki która nie robi problemów. Na PCMCIA, tylko ciężko teraz je znaleźć.
    telesystem
    Level 22  
    Do CA 10 kiedyś miałem chyba 3-4 przejściówki i tylko jedna chciała działać wtedy win98 teraz xp bo pod Vistą to już inna sprawa ale wspomniałeś wcześniej że podczas próby łączenia się program prosi o zdjęcie zwory itd.. więc jakaś reakcja jest, w CA 10 często jest taki problem z komunikacją i musisz to zrobić tak jak z innymi centralami np CA 5,6... czyli będąc w trybie serwisowym np po zdjeciu zwory reset wprowadzić FS: 112# i w dloadzie kliknąć ikone odbierania danych (odczyt centrali) i powinno się wszystko zacząć odczytywać do programu.
    Nie zawsze CA 10 komunikuje się z opcji bez użycia manipulatora, warto spróbować.
    kolejorz1981
    Level 13  
    jako przejściówkę USB-RS232 stosuję firmy ELZAB i jak dotąd na wszystkim działa: satel, czytniki kart, konwertery RS232/485. jak najbardziej polecam
    yasiu.brzeg
    Widać, że kolega chyba zapomniał o temacie, albo się połączył i ma w poważaniu by powiedzieć, albo popełniał jakiś szkolny błąd o którym niechce powiedzieć, albo już nie chce się połączyć z centralą.

Temat zamykam, w razie czego proszę o PW