Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Energizer compact charger - nie ładuje

dulek000 05 Jul 2010 16:37 3212 5
    dulek000
    Level 10  
    Od jakiegoś czasu szukam usterki w mojej ładowarce Energizera. Po podłączeniu do zasilania nie zapala się dioda, nie są też ładowane akumulatorki. Posprawdzałem prawie wszystkie elementy (poza jednym układem scalonym) i wszystko wydaje się być w porządku.

Gdzieś przeczytałem, że takie problemy może powodować spalony transformator. Jak go sprawdzić? A może ktoś ma jakiś inny pomysł?

Załączam zdjęcia:

Energizer compact charger - nie ładuje Energizer compact charger - nie ładuje Energizer compact charger - nie ładuje
  • Helpful post
    Daniello
    Level 14  
    Sprawdz zabezpieczenie termiczne w transformatorze jest na uzwojeniu pierwotnym trafa połączone w szereg z uzwojeniem.
    dulek000
    Level 10  
    Hm, no dobra, ale jak rozłożyć transformator to ja nie wiem… Podejrzewam, że musiałbym wstawić nowy…
  • Helpful post
    Darrieus
    Level 38  
    Podłącz do sieci i zobacz czy masz napięcie na wtórnym (miernik na zakres AC) jak nie będzie to bankowo bezpiecznik termiczny. Głęboko schowany nie jest, jak odwiniesz tą czerwoną folię z trafa to go zobaczysz.
    Wygląda jak na zdjęciu, kolor może być inny.
    Energizer compact charger - nie ładuje
    dulek000
    Level 10  
    Dzięki wielkie, znalazłem, rzeczywiście przepalił się. :) Był na 115° C, gdyby ktoś szukał takich informacji.