Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki skuter kupić- Pegota czy coś Włoskiego 50 cm

XxXMK 05 Jul 2010 23:39 18537 11
    XxXMK
    Level 10  
    Potrzebuje pomocy przy zakupie skutera tz.gażnik czy wtrysk,chłodzony powietrzem czy płenem itd.Skutery pochodzą z Angli ma gościo rożne marki. Za poradę z gory dziękuje.
    slaff
    Level 15  
    To zależy jakie masz aspiracje. Jeżeli mocno sportowe to tylko szukaj chłodzonego cieczą dwusuwa. Jeśli komfort to coś większego, jeżeli oszczędność to czterosuwowego chinola. Jeśli masz zamiar tuningować, i na różne sposoby modyfikować swój sprzęt to sprawdź wcześniej jak z dostępem części, z reguły chłodzone cieczą maja większą dostępność tuningowych części.
    Wtrysk daje podobno sporą oszczędność paliwa, i dobre parametry w seryjnym silniku, jednak tuning może być niemożliwy, a przy awarii wtryskiwacza lub samej elektroniki wydatek może cię przerazić.

Jeśli chcesz tuninga o dobrych osiągach to szukaj u faceta takiego skutera który ma już co nieco wsadzone, np wydech, cylinder, to najdroższe części, wydech zobaczysz odrazu a resztę po zdjęciu plastików albo jeździe testowej. Możesz w ten sposób sporo oszczędzić bo zazwyczaj sztuka jest sztuka, nie znają się dokładnie i kupisz po cenie golasa.
    XxXMK
    Level 10  
    Kolego skuter ma być dla 14 letniej córki -chinol odpada .Ma być tani w eksplatacji i bezproblemowy w naprawach [tanich]
    slaff
    Level 15  
    XxXMK wrote:
    Kolego skuter ma być dla 14 letniej córki -chinol odpada .Ma być tani w eksplatacji i bezproblemowy w naprawach [tanich]

A to inna rozmowa :)
    W takim razie chłodzony powietrzem, raczej dwusuw bo trudno o czterosuwa innego niż chinol. Coś z młodych roczników, znanych marek i popularnych modeli np peugeot vivacity, piaggio vespa. Trudno mi coś konkretnego polecić, większą wiedzę mam odnośnie tych mocniejszych skuterków. Dobrą metodą jest kliknąć w np allegro na kategorię skutery, zobaczysz jakie marki i modele są najpopularniejsze. Będziesz miał gwarancję że zawsze dostaniesz stosunkowo tanie części, i że skuter cieszy się jakąś renomą.
    XxXMK
    Level 10  
    Dzięki bardzo kolego-może ktoś coś jeszcze podpowie.
    kamil907
    Level 28  
    Aprilia sr 50 jest na prawdę niezawodna i przy tym chyba najszybsza ze znanych mi seryjnych skuterów.
    XxXMK
    Level 10  
    Czy ona ma gażnik czy wtrysk ?
    alonsotcz
    Level 12  
    Silniki stosowane w SR to:
    - Minarelli Horizontal - Minarelii Vertical - Franco Morini gaźnik - Franco Morini wtrysk (Ditech; do 07/2003) - Piaggio/Gilera gaźnik - Piaggio/Gilera wtrysk (PureJet, inaczej New Ditech; od 07/2003)
    polecam wtrysk ditech puki co bezawaryjny, sam taki posiadam. Spalanie w zakresie 2.5-3l/100km do tego przyzwoite osiągi około 90km/h
    a to jak dla 14-latki nawet za dużo ale można zablokować.
    mowa oczywiście o drugiej generacji sr-ki.
    skuter do zobaczenia w okolicach gdańska
    kamil907
    Level 28  
    Ja miałem przez jakiś czas u siebie tą starszą wersję SR i poleciało mi to 115 licznikowe czyli pewnie jakieś 100 rzeczywiste. Jaki tam był silnik nie mam pojęcia bo miałem go bardzo krótko i nie interesowałem się nigdy skuterami, na pewno był chłodzony cieczą. A wiem, że sprawuje się bardzo dobrze do tej pory.
    XxXMK
    Level 10  
    Wybrałem Pegota Speedfight 2[ 50 cc] teraz jak go zarejestrować- jakie potrzebne dokumenty ?
    kamil907
    Level 28  
    Jesli jest z Anglii to prawie na pewno trzeba będzie przerabiać światła, później tłumaczenie dokumentów, przegląd, opłata w skarbówce + jeszcze może jakieś dodatkowe opłaty (nie wiem jak jest w przypadku skuterów z Anglii) i rejestracja.
    XxXMK
    Level 10  
    Pegot sprzedany - dużo palił poza tym był OK, a kupiona Aprilia RS50 2005 rok i potrzebuje instrukcji obsługi w j.Polskim