Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xsara picasso 2HDI - nie działa klimatyzacja.

dariom 06 Jul 2010 23:26 15008 8
  • #1
    dariom
    Level 10  
    Jestem właścicielem citroena xsara picasso 2HDI klimatronik i nie działa klimatyzacja, tj. nie działa regulacja nawiewu oraz nawiewa do samochodu ciepłe powietrze. Klimatyzacja przeszła przez diagnostykę i komputer pokazał dwa błędy 1. silniczek recyrkulacji i silniczek przełączania(dystrybucji). Nadmieniam, że klimatyzacja jest szczelna i nabita czynnikiem. Może ktoś się z tym spotkał co to może być. Czy przyczyną tego mogło być zablokowanie klapek nawiewów wentylacji czy awarie tych silników. Jest to klimatyzacja automatyczna. Proszę o odpowiedż.
  • #2
    jawiczka
    Level 28  
    Tak może być awaria tych silniczków, ale najczęściej przy francuskich autach z klimatronikiem wyłamują się ząbki w zapatkach z którymi są połączone te silniczki, trzeba się do nich dobrać i sprawdzić czy nie są połamane.
  • #3
    dariom
    Level 10  
    a jak się dobrać do tych ząbków w zapadkach i silniczków co trzeba odkręcić i jak to zrobić nigdy tego nie rozbierałem
  • #4
    jawiczka
    Level 28  
    Trudno mi powiedzieć gdyż w picasso nie rozbierałem tego, ale ja bym spróbował od prawej strony gdzie jest lub powinien być schowek, jaśli jest to go wykręć może coś tam będzie widoczne.
  • #5
    dariom
    Level 10  
    Ale czy tam są wkrety czy plastikowe zapadki
  • #6
    Simonne
    Level 16  
    moglby ktos podrzucic schemat takiej elektryki klimatyzacji. Wielkie dzieki... Tak z gory
  • #7
    marlena17
    Level 2  
    jestem właścicielka Xsary picasso 2.0 hdi gdy odpalam silnik klima się załącza pochodzi chwile powieje zimnym powietrzem a za chwilę przestaje działać i daje ciepłym powietrzem choć ustawiona jest na 14, nabita nie dawno i szczelna czy może ktoś miał taki problem?
  • #8
    Thadeuss1
    Level 11  
    Ja też mam taki problem klima po odpaleniu silnika chodzi chwile po czym się wyłącza gdy ruszę i jadę silnik chodzi na wysokich obrotach klima chodzi cały czas gdy zwolnię lub stanę w mieście na światłach wyłącza się i nie działa.
    Może ktoś miał podobna sytuację klima świeżo nabita wszystko powinno być ok a nie jest.
    Czy jest to problem elektryczny czy raczej wina kompresora.
    Będę wdzięczny za podpowiedź.
    Pozdrawiam
  • #9
    kybernetes
    Level 39  
    Napraw wentylatory chłodnicy a klima się odwdzięczy.