Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Clio - problem z zaciskiem

frykow 07 Lip 2010 11:20 2158 7
  • #1 07 Lip 2010 11:20
    frykow
    Poziom 10  

    Witam,

    mam problem z zaciskiem hamulca przedniego w Clio II 1.2; otóż prowadnice na których jest osadzone jarzmo (w tym zacisku tłoczek jest tylko z jednej strony) poruszają się ładnie i jarzmo się prawidłowo rozsuwa, ale tylko do momentu gdy nie dokręcę do końca śrub mocujących je do zacisku.

    Taki zacisk:

    Clio - problem z zaciskiem

    śruby które trzymają jarzmo oznaczyłem strzałkami. Po ich dokręceniu do końca prowadnice się blokują i jarzmo się nie przesuwa.

    Co robię nie tak? A może to wcale nie ma się ruszać albo może wymagać dużej siły? W końcu jak tarcza hamulcowa się kręci to popycha klocek z sporą siłą (poprzez swoje lekkie bicie na boki).

    0 7
  • Sklep HeluKabel
  • #2 07 Lip 2010 11:52
    ciezrobil
    Poziom 8  

    miałem podobny problem, tylko w Toyocie Avensis, były pogięte prowadnice zacisku i działo się tak samo jak u Ciebie, po wymianie prowadnic było ok, możesz spróbować zamienić prowadnice miejscami, prostowanie nie przyniesie porządanego skutku, zacisk musi się swobodnie poruszać na prowadnicach, inaczej klocki będą ocierać cały czas o tarczę

    0
  • #3 07 Lip 2010 17:41
    toku74
    Poziom 31  

    zobacz jak przesuwa się klocek hamulcowy w jarzmie. Po zdjęciu widać, że zacisk gdzieś długo leżał więc może klocek przyrdzewiał do jarzma i na zdjętym blokuje cały zacisk

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 07 Lip 2010 20:20
    KAROL1138
    Poziom 16  

    A możesz nam powiedzieć czy sprawdzasz to z klockami w środku zacisku czy bez?

    0
  • #5 07 Lip 2010 20:34
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 07 Lip 2010 20:39
    frykow
    Poziom 10  

    Zgadza się zdjęcie nie jest moje. Natomiast rację miał ciezrobil, prowadnicy były (minimalnie ale jednak) wygięte. Po ich wymianie, wszystko chodzi jak należy.

    Nie rozumiem jednak uwagi odnośnie sprawdzania tego z klockami lub bez - po to wymontowałem zacisk aby go doprowadzić do porządku, i teraz po oczyszczeniu i przesmarowaniu wszystko chodzi jak należy - nawet z klockami i tłoczkiem da się to w rękach przesuwać.

    Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

    0
  • #7 07 Lip 2010 20:42
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 07 Lip 2010 20:44
    KAROL1138
    Poziom 16  

    Nie wiem jak swobodnie przesuwasz to z klockami ,ale gratuluje udanej naprawy,przyjemnej jazdy

    0
  Szukaj w 5mln produktów