Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z siecią domową ruter+laptop

Kaczmar;D 07 Lip 2010 12:04 1604 28
  • #1 07 Lip 2010 12:04
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    Witam mam problem otóż :
    Zrobiłem własna domowa siec mam internet z kablówki (dostałem od nich taki modem )
    kupiłem ruter TP LINK TL-WR340G zrobiłem siec wifi ładnie hasa (miałem problem ale klonowanie pomogło) i ostatnio chciałem podpiąć lapka do tego rutera i ku zdziwieniu nie mam internetu kabel (a komunikat jest ze połączenie lokalne 100 bla bla bla )ok jest bo sprawdziłem coś pokazało się z konfliktem IP kolega poradził mi dodać do dhcp IP i maka lapka i PC nic nie podziałało
    Proszę o pomoc !!!

  • #2 07 Lip 2010 12:09
    PCmaniak22
    Poziom 14  

    Witam w nie których przypadkach antywirusy mogą się blokować na wzajem.I to może być przyczyna,proszę to sprawdzić :D
    Pozdrawiam

  • #3 07 Lip 2010 12:35
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    ahh nistety nie to -.- :/ :(

  • #4 07 Lip 2010 13:27
    PCmaniak22
    Poziom 14  

    Może router jest uszkodzony.Niech Pan spróbuje podłączyc lapa krosem

    Dodano po 24 [sekundy]:

    bez routera

  • #5 07 Lip 2010 13:58
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    ale wogle nie mam połączenia bez rutera z ruterem

  • #6 07 Lip 2010 16:39
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Podłącz laptopa kablem z routerem
    Wygeneruj dwa logi, jeden z laptopa drugi ze stacjonarnego i załącz te dwa pliki.

    Menu Start/Uruchom: CMD.exe, wpisz
    ipconfig /all >>"%temp%\log1.txt"
    tracert -d 74.125.43.105 >>"%temp%\log1.txt"
    ping 74.125.43.105 >>"%temp%\log1.txt"
    ping www.google.com >>"%temp%\log1.txt"
    Załącz plik "%temp%\log1.txt" (załącz tzn dodaj załącznik, nie wklejaj zawartości tego pliku do posta)

  • #7 07 Lip 2010 17:33
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    ale gdzie to jest?? jak to znalesc

  • #8 07 Lip 2010 17:58
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    to jest w %temp%\log1.txt
    to wpisujesz w okno do otwierania pliku

  • #9 07 Lip 2010 18:26
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    Code:
    http://www.speedyshare.com/files/23288734/log1.txt

    to tu masz Laptopa

    Dodano po 17 [minuty]:

    Code:
    http://www.speedyshare.com/files/23288928/log2.txt

    tu masz pc

  • #10 07 Lip 2010 18:31
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Log z laptopa (podłączony bezprzewodowo) wskazuje że internet jest.
    Więc w czy jest problem ?

  • #11 07 Lip 2010 18:54
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    W TYM ZE JA PODŁĄCZAM DO RUTERA TO NIE MA A PISZE ZE PODŁACZONO

  • #12 07 Lip 2010 19:27
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Cytat:
    W TYM ZE JA PODŁĄCZAM DO RUTERA TO NIE MA A PISZE ZE PODŁACZONO


    nie mogę ciebie zrozumieć co masz na myśli,
    załacz może zrzut co tam masz bo piszesz niejasno

    Logi miałeś dać z laptopa w niedziałającej konfiguracji.

    PS: coś z twoją klawiaturą nie tak chyba, zauważyłeś ze ci się blokuje caps-lock ? popraw to bo cegły nie da się czytać.

  • #13 08 Lip 2010 11:16
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    hmmm...... jak podłacze lapka do rutera do gniazda ethernet to nie mam internetu ^^ ale pokazuje mi sie komunikat ze kabel sieciowy podłaczony predkosc 100mb/s a internetu nie mam ostatnio pokazał mi sie komunikat o konflikcie ip :/

  • #14 08 Lip 2010 13:45
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Daj logi z laptopa jak nie ma internetu i załacz zrzut komunikatu co widzisz.

  • #15 08 Lip 2010 17:11
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    Dobra to tak o taka jest sytuacja :
    podłączyłem kabel i miałem wifi włączone to zrobiłem tego loga :

    Code:
    http://www.speedyshare.com/files/23300898/log2.txt

    tak o mam podłączane :
    http://www.speedyshare.com/files/23301135/siec.bmp
    taki komunikat jak podłączam kabel do laptopa :
    http://www.speedyshare.com/files/23301168/syf.bmp
    a na PC nic się nie dzieje
    no i jak podłączam kabla z rutera do lapa a mam wifi to i tak neta nie mam
    a i jak robiłem loga na samym laptopie to tylko pierwsza komenda weszła a reszta jakas "zawieszona" dlatego log niepełny <to log na samym kablu bez właczonego wifi>
    Code:
    http://www.speedyshare.com/files/23301290/log3.txt

  • #16 08 Lip 2010 17:36
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Może zacznijmy od początku bo nie wiem czy ten modem to nie przypadkiem router. Podłącz PC do modemu. Podłącz internet. I wygeneruj log j/w. Załącz loga.

    PS: Wytłumacz mi dlaczego próbujesz podłączać i kable i WIFI jednocześnie ?

  • #17 08 Lip 2010 20:19
    piterus99
    Poziom 43  

    Code:
     DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

    Wyłączona konfiguracja automatyczna na interfejsie kablowym + przypisane IP spoza puli.
    Solucja zależna od systemu - nie widze jaki to system,więc konkretnie nie powiem, ogólnikowo to trzeba wejść we właściwości sieciówki, odszukać protokół TCP/IP i tam zaznaczyć oba pola dot. automagicznej konfiguracji.

  • #18 08 Lip 2010 20:46
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    system Win Xp HomeEditon

  • #19 08 Lip 2010 20:48
    piterus99
    Poziom 43  

    Panel sterowania -> połączenia sieciowe -> prawy klawisz na Połączenie lokalne -> właściwości -> z listy wybrać protokół TCP/IP i dwa razy kliknąć na to, w wyświetlonym oknie zaznaczyć oba pola na automatyczne i pozatwierdzać wszystkie okna klikając OK

  • #20 08 Lip 2010 20:55
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    ok spróbuje i powiem jak efekt :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    ale rozumiem karte wifi off na ten moment >??

  • #21 08 Lip 2010 20:57
    piterus99
    Poziom 43  

    No skoro chcesz sprawdzic czy masz po kablu to jest to chyba jedyna pewna opcja.

  • #22 08 Lip 2010 20:58
    zwyklyczlowiek
    Poziom 22  

    Cytat:
    ale pokazuje mi się komunikat ze kabel sieciowy podłaczony predkosc 100mb/s a internetu nie mam ostatnio pokazał mi się komunikat o konflikcie ip :/

    PC-kabel
    Code:
    Brama domy�na. . . . . . . . . . : 192.168.1.1

    Laptop-wifi:
    Code:
     Brama domy�na. . . . . . . . . . : 192.168.1.1

    Laptop-kabel:
    Code:
      Brama domy�na. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

    skąd się wzięło naraz to 192.168.0.1?

  • #24 08 Lip 2010 21:37
    zwyklyczlowiek
    Poziom 22  

    Nie odpowiedziałeś na pytanie o bramę. Musi być ta sama brama- adres routera.
    Zamieszczaj może obrazki wg instrukcji elektrody, z tego serwera kiepsko się ściąga.

  • #25 08 Lip 2010 21:57
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    tego to nie wiem ....

    Dodano po 2 [minuty]:

    poprostu zrobiłem konfiga i te adresy same ustawiły sie

    Dodano po 13 [minuty]:

    ale sciagnołes je ?
    jak to zrobic?? a ten mac on nie blokuje?

  • #26 08 Lip 2010 22:19
    zwyklyczlowiek
    Poziom 22  

    Tylko pierwszy. To niewiele daje. Połączono z ograniczeniem to wiemy, tylko nie wiadomo dlaczego.
    MAC nie ma nic do rzeczy, klonowałeś na WAN.
    Ustawiłeś sieciówkę w laptopie na TCP/IP automatyczne?
    Męczy mnie skąd te nieprawidłowe IP i brama w ipconfig/all.
    Daj screeny z zakladek routera: Status, DHCP Settings, DHCP Client Lists, IP&MAC Binding>binding settings - wg instrukcji elki (przyciskiem dodaj obrazek).

  • #27 09 Lip 2010 13:35
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    niestety nie moge dodac tym zadnego zdjecia -.- spakowałem i tu link :

    Code:
      http://www.speedyshare.com/files/23311641/Pulpit.rar 

  • #28 09 Lip 2010 15:35
    zwyklyczlowiek
    Poziom 22  

    Hm nie wiem dlaczego nie możesz normalnie dodać tych obrazków, ale niech to. Ustawienia TP-linka są poprawne.
    Tylko sieciówki z laptopa ( 00-08-C7-19-70-C3 ) nie ma na liście klientów DHCP.
    Czy ustawiłeś jej, jak pisał piterus99 protokół TCP/IP na pobieranie adresu IP i DNS automatyczne.

  • #29 09 Lip 2010 17:48
    Kaczmar;D
    Poziom 8  

    słuchajcie tego :
    podłaczyłem laptopa i nie wiem jakim cudem działa na kablowym mi teraz :)
    (pisze z kablowego )
    dodam ze nic nie robiłem tylko podłączyłem kabel :) oprócz przełaczenia na automatyczny co próbowałem wczesniej ale działa :P

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME