Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Co robi "Usługa klienta systemu Netware" ?

wieswas 07 Lip 2010 12:58 2165 0
  • #1
    wieswas
    Poziom 33  
    Czy transmisja obrazów lub filmów z komputera do telewizora poprzez sieć wymaga zainstalowania "Usługi klienta dla systemu Netware" ?
    Ostatnio odtwarzanie filmów ,obrazów i muzyki z twardego dysku komputera na telewizorze działało prawidłowo.
    Wczoraj na komputerze założyłem konto dodatkowego użytkownika i w związku z tym w panelu sterowania wybrałem opcję "zmień sposób logowania na ekran powitalny i szybkie przełączanie użytkowników"
    Komputer wyświetlił komunikat" Usługa klienta dla systemu Netware musi być odinstalowana aby działał ekran powitalny i szybkie przełączanie użytkowników"
    Odinstalowałem więc tą usługę. Po ponownym włączeniu komputera telewizor przestał widzieć komputer.
    Pytanie do użytkowników SAMSUNGów z DLNA: Czy bez tej usługi jest szansa na połączenie TV i kompa ?
    Czy muszę wybrać: albo DLNA albo przełączanie użytkowników ?
    Czy przyczyna leży gdzieindziej ?

    12.07.2010.
    Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, ale sprawa się sama wyjaśniła.
    Po odinstalowaniu "Usługi klienta dla systemu Netware", mogłem już wybrać opcję "Ekran powitalny" dla kilku użytkowników komputera oraz "Szybkie przełączanie między użytkownikami. Telewizor Samsung z DLNA nie widział komputera. Nie miałem żadnego pomysłu co mogę zrobić aby oba te urządzenia znów się widziały, więc nic nie robiłem.
    Po kilku dniach przez przypadek zauważyłem, że problem sam się rozwiązał.
    TV widzi znów filny i zdjęcia z komputera poprzez sieciowe DLNA.
    Prawdopodobnie system Windows XP po codzennych wielokrotnych resetach, sam zauważył brakujące pliki i ustawienia i sam je uzupełnił.
    Zauważyłem,że znów pojawiła się "Usługa klienta dla systemu Netware" częściowa (haczyk w szarym kwadracie opcji) ,a ekran powitalny i szybkie przełączanie użytkowników nadal działa. Nie wiem więc dlaczego system kazał to odinstalować.
    Podsumowując: Połączenie sieciowe DLNA działa, niezależnie od ilości i sposobu logowania się użytkowników, a wymienioną usługę system sam sobie uzupełni nawet po odinstalowaniu.
    Tak więc temat zamykam.