Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Transit 2007 2.2 TDI- zwarcie swiateł wstecznego

07 Lip 2010 15:21 3050 5
  • Poziom 19  
    Witam, jak w temacie, po wbiciu biegu wstecznego pali bezpiecznik zabezpieczający obwód świateł wstecznego. Żarówki całe, nie były spalone, korozja i osad z tylnych lamp usunięty (same lampy nie mają zwarcia). Wypięty czujnik biegu wstecznego, zwarcie dalej występuje.

    Czy gdzie jeszcze szukać przyczyny? Są jakieś szczególne miejsca w których przewody mogły się przetrzeć i powodować zwarcie?

    Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Przedzwonić ten kawałek instalcji i tyle.
    Robota na parę minut.
  • Poziom 28  
    Szukać w obrębie skrzyni biegów ,obejrzeć dokładnie wiązkę do czujnika.Czy ten bezpiecznik zabezpiecza tylko ten obwód??
  • Poziom 19  
    rico37p napisał:
    Szukać w obrębie skrzyni biegów ,obejrzeć dokładnie wiązkę do czujnika.Czy ten bezpiecznik zabezpiecza tylko ten obwód??


    Tak tylko ten obwód. Próbuje dostać się do wiązki ale utrudnione to jest z powodu przewodów od klimatyzacji i chłodnicy. W samej wiązce w której znajdują się przewody idące do czujnika ( przewody 2) są jeszcze 4 czy 5 innych idący do dwóch innych złączy, których nie mam jak na razie możliwości odpięcia z powodu braku miejsca.

    Edit

    We wtyczce czujnika ja jednym z przewodów występuje zwarcie z masą. Na razie spróbuje jeszcze wyciągnąć część tej wiązki.
  • Poziom 2  
    W moim tranzolu problem z wiązką był nad lewym tylnym słupkiem niedaleko miejsca gdzie wiązka rozdziela się na lewą i prawą strone
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Od rozpoczęcia tematu minęło już trochę czasu, jednak ostatnio trafiła się identyczna sytuacja w innym aucie tyle że z rocznika 2009. Otóż jak w przypadku pierwszego auta przetarła się wiązka idąca przez całą pakę w okolicy lewego nadkola, przechodzi tam przez otwór w profilu, przetarła się właśnie na załamaniu. Po poprawie izolacji oraz innym zamocowaniu jak na razie nie występuje już ten problem. Ciekaw jestem czy w pozostałych Transitach (zostały jeszcze 3 z rocznika 2009) ten problem również się pojawi.

    Dzięki za pomoc i Pozdrawiam Krzysiek.