Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera IP Foscam na wifi model FI8908W. Router ASMAX AR804-gu.

Martind 07 Jul 2010 23:37 19764 12
Optex
    Martind
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z konfiguracją kamery IP Foscam model FI8908W.
    Mam router bezprzewodowy ASMAX AR804-gu. Konfiguruję według instrukcji po kablu i za nic nie chce odpalić kamera pod wifi.
    dane sieci wewnętrznej
    IP od 192.168.1.2 do 192.168.1.100
    bramka 192.168.1.1
    DNS- auto
    maska 255.255.255.0

IP kamery 192.168.1.70
    bramka 192.168.1.1
    DNS- auto
    maska 255.255.255.0
    port 80

wpisuje SSID klucz... i nic
  • Optex
    dinos83
    Level 33  
    Sprawdź dla testu czy połączy się jak wył. szyfrowanie w sieci.
    Porównaj jakie masz firmware z dostępnym na stronie.
    Martind
    Level 11  
    O.K. dzięki dinos83 wyłączyłem szyfrowanie i pomogło . Zastanawia mnie dlaczego z kluczem nie idzie ??
    Jeszcze raz dzięki
    Pozdrawiam
  • Optex
    goabroad
    Level 12  
    Witam,

Czy ta kamerka oferuje podłączenie z jakimś videorejetsratorem i nagrywanie video?

Chodzi mi o to aby nagrywała obraz po wykryciu ruchu i aby można było np. tydzień wstecz przeglądać. Dodatkowo chciałbym aby można było na żywo oglądać obraz z kamerki przez internet z dowolnego miejsca.

Pozdrawiam
    lechowiec
    Level 10  
    Wg tego co jest w opisie to kamera ta umożliwia zdalny podgląd przez internet, ma wbudowany serwer.

Pytanie do posiadaczy i znawców tematu, czy warto się tą kamerą interesować, czy jest to może badziew i szkoda każdej wydanej złotówki. Szukam kamery IP z wifi z serwerem, która zapewni sensowny obraz w dzień i w nocy wewnątrz pomieszczeń. Sensowny tzn. rozdzielczość minimum 640x480 i płynność 25kl/s.
    sq2jar
    Level 11  
    Witajcie,

Moje dziwne doświadczenie z Foscam.
    Kamera podłączona "na sztywno" pracuje bez problemów.
    Nie działa po WiFi.
    Oczywiście nadmieniam, że wszystkie kombinacje opisywane w instrukcjach, odnośnie przekierowania portów, ustawienia klucza dostępu etc. były wykonane.
    Problem jest o tyle dziwny, że w samych ustawieniach kamery wykrywane są sieci WiFi i między innymi moja, podaję dane do zalogowanie się i kamera się resetuje, tylko że nic to nie zmienia, nadal nie mam kontaktu z kamerą po WiFi.
    Ciekawostką jest komunikat "UPnP Błąd: Błąd negocjacji z urządzeniem UPnP"
    Router to Asmax1004G -> może on jest przyczyną braku komunikacji z kamerką ?
    Może ktoś ma sprawdzone konfiguracje sprzętowe z jakimi routerami to działa i podpowie z jakim routerem nie spotkał takich problemów ?
    Może ktoś ma jakieś przemyślenia i zechce się podzielić nimi, może przez długi czas walczył z podobnym problemem i udało się to jakoś rozwiązać.
    Proszę o informacje, zanim kamerka poleci za okno z naklejką "szajs, nie dotykać, grozi nerwicą..."
    Podobno niektórym FOSCAM działa... ( pomijam banalne błędy w stylu podstawowe ustawienia )
    honestly
    Level 10  
    Pokaż instrukcje to zobaczymy
    telefonik
    Level 11  
    Witam.

Stałem się też posiadaczem kamery IP model FI8908W tylko kupiłem w firmie Vordon a nie Fosccam ale to jest ten sam wyrób.
    Moje spostrzeżenia co do działania tej kamery.

1. Podłączenie przewodem Lan RJ45 bez problemu dostałem się do konfiguracji kamery.
    2. Skonfigurowałem WiFi i okazało się, że kamera nie łączy się po WiFi. Wykrywa sieć ale nie chce się połączyć. Okazało się, że kamera łączy się w sieci WiFi nie zabezpieczonej lub zabezpieczonej WEP. Nie udało mi się połączyć z szyfrowaniem WPA lub WPA2.
    3. Sterowanie kamerą bez żadnych problemów, zarówno w sieci wewnętrznej jak i zdalnie przez internet. Posiadam stałe IP, nie próbowałem na dynamicznym.
    Oświetlenie IR świetnie radzi sobie w nocy w małym pomieszczeniu.
    4. Kamera nagrywa obraz po wykryciu ruchu - sprawdziłem na lokalnym komputerze - nie testowałem na FTP-ie.
    5. Kamera po wykryciu ruchu wysyła obraz (u mnie 6 zdjęć) na adres e-mail.
    6. Można podsłuchiwać pomieszczenie gdzie umieszczona jest kamera - jakość dźwięku mierna.
    7. Kamera ma odtworzyć dźwięk nadany przez mikrofon z komputera ale to totalna fikcja. Słychać tylko trzaski w głośniku kamery.
    8. Nie testowałem wyjścia alarmowego.

Proszę o informację, czy udało się komuś podłączyć kamerę po WiFi z szyfrowaniem WPA lub WPA2.
    Firma Fosccam posiada instrukcje zabezpieczone hasłem dlatego szukam instrukcji do tej kamery najlepiej PL.
    Pozdrawiam :bye:
    leniwiec99
    Level 1  
    Jeśli wszystkie foscamy maja podobne oprogramowanie (ja mam model FI8905W) to musisz jeszcze dodac kilka opcji w zakladce - ADSL Settings. Musisz wpisac nazwe usera i haslo jakie masz na stale przypisane w routerze (to, ktore dostales od swojego ISP). Powinno zadzialac. U mnie smiga na szyfrowaniu WPA.
    pawelko111
    Level 12  
    Witam!
    Mam podobną kamerę tylko nie firmy FOSCAM ( jakis no name, ale wygladem identyczna).
    Wszystko działa, WIFI po WAP2 również. Ustawiłem dyndns i mogę podłączyć się z dowolnego kompa do niej i widzieć obraz.
    Ale nie mogę ustawić wysyłania zdjęć ani uploadu na ftp. Testy ustawień wychodzą na failed - server error.
    Zgodnie z intrukcją ustawiłem dns w "Basic Network Setting" na ten zgodny z moim dostawcą. Ale nic nie działa. Proszę o pomoc.
    Marek31415
    Level 31  
    pawelko111 wrote:
    Ale nie mogę ustawić wysyłania zdjęć ani uploadu na ftp. Testy ustawień wychodzą na failed - server error.

Zacznij może od testów w lokalnej sieci.
    Program testowy z możliwością pełnej diagnostyki znajdziesz TU.
    Wyniki podaj najlepiej w tym drugim wątku. Może uda się zebrać w jednym miejscu uwagi na temat kamerek IP i FTP.
    Beeper
    Level 12  
    Jeśli ktoś posiada smartfona z Androidem, to polecam aplikację IP Cam Viewer (by Robert Chou).
    Rewelacja. Obsługuje niezliczoną ilość kamer. Aktualizacje co kilka dni.
    Obsługuje dźwięk m.in. dla kamer Foscam.
    W ostatniej wersji dodano również obsługę mikrofonu. Pełne sterowanie kamerami (Pan/Tilt, presety itd.)

Sam Foscam'a jeszcze nie mam. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jakość dźwięku umożliwia użycie tego urządzenia jako awaryjny zamiennik domofonu?
    pawelko111
    Level 12  
    No dobra, zobaczymy po lokalnym FTP korzystając z tego programiku.
    Ale bedąc sceptykiem, sądze że to jakiś błąd softa.
    Swoją drogą ciekawe, czy można wgrać soft z FOSCAM Fi8908W do mojej chińskiej podróbki :
    Link
    - w sumie wygląda tak samo a moja ma dodatkowo wejścia alarmowe.
    Robił ktoś coś z tymi podróbkami?