logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sprinter 313 cdi sprintshift problem z elektryką pomocy!!!

ireneusz79 08 Lip 2010 00:16 1699 6
REKLAMA
  • #1 8272382
    ireneusz79
    Poziom 10  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam problem z moim sprinterem 2000r . Mianowicie od jakiegoś czasu mam problemy związane z odpaleniem auta tzn. po przekręceniu stacyjki w pozycje grzania świec zegary bardzo delikatnie świecą (aku dobry) po nacisnięciu hamulca wywala wszystko zaczyna mrugać delikatnie tylko lampka od (srs). po kilku próbach kręceniu stacyjką w te i spowrotem jak mi sie uda zegary świecą normalnie i mogę go odpalić i jak dotknę hamulec żeby wrzucić mu na pozycje (A)automat samochód gaśnie wraz z całym wyświetlaczem. działo sie to parę razy podczas jazdy kiedy zacząłem hamować.do teraz kiedy całkiem padł.Nawet jak przekręcę stacyjkę w pozycje II pali sie lampka SRS( bardzo delikatnie i załączam światła drogowe czy nawiew to zaczyna mi cos pykać kontrolka przygasa nawiew wolniej działa i światła migają.Może wie któryś z forumowiczów co to może być za przyczyna. pozdrawiam i czekam na pomoc??:cry::cry:proszę admina nie usuwać posta.

Popraw pisownię, p. 8.2, inaczej post trafi do kosza,
    manta.
  • REKLAMA
  • #2 8272695
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 344
    Sprawdz mase na karoserię,ewentualnie wyczyść klemy to na początek. Póżniej będziemy myśleć dalej
  • REKLAMA
  • #3 8272707
    ireneusz79
    Poziom 10  
    klemy wyczyszczone masa odkrecona i dokrecona spowrotem od akumulatora do silnika osobny kabel masowy pociagnołem, aku pod prostownikiem stało całą noc tak wiec napewno jest dobre wedłóg mnie to napewno coś nie łaczy bo nawet podczas jazdy jak nacisnołem hamulec to auto zgasło i po kilku prubach krecenia kluczykiem załapało. teraz to juz kaplica, tylko srs miga i zero innego odzewu.pomocy bo autem jestem na zachodzie a pisze od znajomego.
  • REKLAMA
  • #4 8275049
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 344
    Sprawdz wtyki skrzynki bezpieczników od stacyjki. Trzeba odkręcic skrzynkę tą pod kierą. Do sprawdzenia przekażnik pod skrzynką szary. Są 2 szt. Jeden z nich jest od kierunków a drugi po zapłonie. Odkręć fotel kierowcy są tam także ukryte przekażniki między innymi od skrzyni sprintschift. Nie widać ich po zdjęciu klapki z boku pod fotelem.
  • REKLAMA
  • #5 8275167
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8275524
    ireneusz79
    Poziom 10  
    Witam calutki dzień siedziałem przy sprincie poznając przy okazji elektronikę autka i udało sie!!!!! hip hura hip hip hura.mianowicie po kabelku do kabelka po styku do styku od bezpiecznika do bezpiecznika(rozkręciłem cała kierownice wszystkie puszki i znalazłem jedną wadę mianowicie cała skrzynka do zmiany kierunków i zapalania świateł styk plusowy z minusowym tworzyły zwarcie rozebrałem ją w drobny mak i w środku jeden styk nadtopił plastik i sie zwarły. teraz po złożeniu pali ze az miło posłuchać ten klekot.jednakże jest jeszcze jeden mały problem po przejechaniu sie kawałkiem stwierdziłem że coś jest nie tak z regulacja gazu(jadąc na równym gazie autko po jakiś paru sekundach zwalnia trzeba odpuścić gaz i nacisnąć spowrotem wtedy znowu sie rozpędza az do momentu stabilizacji prędkości i znowu zwalnia cóż to może być za przyczyna. proszę o pomoc. i pozdrawiam
  • #7 8275901
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Brak poprawy postu,
    kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem Sprinterem 313 CDI z 2000 roku, polegający na trudności z uruchomieniem pojazdu oraz niestabilnym działaniu elektryki. Po przekręceniu stacyjki, zegary świecą słabo, a po naciśnięciu hamulca pojazd gaśnie. Po kilku próbach udało się uruchomić silnik, jednak po chwili jazdy, przy naciśnięciu hamulca, auto ponownie gaśnie. Użytkownik sprawdził akumulator oraz połączenia masowe, a także przekaźniki w skrzynce bezpieczników. Ostatecznie zidentyfikowano zwarcie w skrzynce zmiany kierunków, co zostało naprawione, jednak pojawił się nowy problem z regulacją gazu, gdzie pojazd zwalnia podczas jazdy na stałym gazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA