Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra ELTRA z 1975 nie daje oznak życia.

dgk 09 Jul 2010 16:37 1443 7
    dgk
    Level 10  
    Witam, znalazłem na strychu stary wzmacniacz, chciałem go uruchomić, ale jakoś nie daje oznak życia. Tzn teoretycznie się załącza, ale nie wydaje z siebie żadnych dźwięków po podłączeniu gitary. Otworzyłem i nie wiem co powinienem sprawdzić. Zacząłem od sprawdzenia napięcia na tranzystorach ale niestety 0V jak i w innych miejscach układu.

Więc moje pytanie brzmi: Od czego zacząć naprawę sprzętu elektronicznego.
    Możliwe że komuś się też to przyda, patrzyłem w szukajke ale nie znalazłem nic.
    Jeśli zły dział to proszę o poprawę.
    DynamikS
    Level 21  
    Poszukaj jakichś bezpieczników w pobliżu transformatora.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    A może Kolega by tak łaskawie podał model tego wzmacniacza? Co mamy doradzić nie znając modelu? Chyba tylko to, co napisał Kolega wyżej...
    dgk
    Level 10  
    Nie można za bardzo odczytać typu tego wzmacniacza:/

Możliwe że N60 lub 7 "coś" 60

Jeśli to pomoże to trochę go opisze, Jest w czarnej obudowie obitej skajem. Można do niego podłączyć 2 gitary + organy. 1 gitara ma regulacje siła głosu, bas, alt, sopran. 2 gitara siła głosu bas sopran. Organy tylko regulacji siły głosu. Postaram się wrzucić jakieś zdjęcie jutro.
    JCK
    Level 25  
    "Tzn teoretycznie się załącza"
    Co masz na myśli, pisz jaśniej. Lampka kontrolna się zapala, słychać jakieś "pyknięcie" ?

No chyba logiczne, jak nie znalazłeś żadnego napięcia na wzm. to trzeba sprawdzić zasilanie w kolejności;
    wtyczka sieciowa, kabel, bezpieczniki, transformator, prostownik, kondensatory, może jest jakiś stabilizator nap., bezpieczniki wzm. itd
    Ale jeśli twoja wiedza jest skromna to schemat wzm. jest tu konieczny aby Ci pomóc.
    dgk
    Level 10  
    Znalazłem potencjalny powód ;) nie ma 1 bezpiecznika 2,5A.
    Ale nie wiem czy dostane tego typu bezpieczniki w zwykłym sklepie? czy tylko gdzieś na allegro?
    DynamikS
    Level 21  
    Bezpiecznik szklany 2,5 A na pewno dostaniesz w najbliższym sklepie elektronicznym.