Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki zestaw Kolumny + tuner + wzmacniacz do 3000-3500zł??

mxw2 09 Jul 2010 20:43 5157 12
    mxw2
    Level 9  
    Witam,
    mam pytanie jak w temacie. Zastanawiam się nad wyborem zestawu stereo. Ale wiadomym jest że w przyszłości mozna będzie chcieć rozbudować zestawik.
    Dlatego 1 pytanie: Czy jest jakaś znaczna różnica w jakości dzwięku ze wzmacaniacza stereo i 5.1-7.1 w podobnej cenie??

Interesuje mnie głównie jakość dźwieku, jego czystość brzmienie, a niekoniecznie głośność ale kolumny tak od 70Watt by mogłby być żeby też mozna bylo kiedyś mała imprezkę na tym zestawie zrobić.

2. Mam jeszcze pyt czy obecnie oferowane odtwarzacze umożliwiają odtwarzanie plików muzycznych komputerowych? (mp3,ogg,wma,flac itp). Wiadomo że jakość mp3 jest znikoma ale np flac są już dość dobre i miloby było móc słuchać muzyki z takich plików.
    3. I co sądzicie o amplitunerze lampowym Magnata MC1?? Jak patrze na opinie i recenzje wypada super. I czy ma ktoś możliwość porównania jego jakości dzwięku z jakimś wzmacniaczem do 2000zł?

Przeglądałem wzmacniacze(od czegoś trzeba zacząć) i takie sobie upatrzyłem:
    WZMACNIACZE:
    DENON PMA-710AE(1300zł)
    Yamaha A-S700(2000zł)
    MARANTZ PM7003 PM(2100zł)
    HARMAN KARDON HK 980(1800zł)

AMPLITUNER: Magnat MC1 (2500zł)

Który z nich polecacie lub jakiś własny i jakie kolumny byście dobrali zważywszy na moje oczekiwania (głębia dźwięków, jakość brzmienia, niwelacja szumów, czystość basów, ograniczenie brzęczenia itp) głośnośc na drugim miejscu.
    Oczywiście jeszcze kwestia podłączeń innych sprzętów, chciałbym zrobić tak aby dzwięk mógł lecieć zarówno z TV, komputera lub z cd/dvd/bluray.

Tuner - niekonieczny jesli w kwocie się nie zmieści. Później się dokupi a teraz przez kompa mogę podłączyć radio int.
    Dzięki za pomoc
    Marios221
    Level 20  
    Denon kupił marantza;) a jedyny produkt marantza jaki bym kupił to CD,
    słyszałem jak gra denon pma710 i powiem ze wart swojej ceny i polecam go grał pod monitorami br5 wiec możesz brać to też pod uwagę bardzo ładna barwa ćwieku mocne basy i ten silniczek w gałce od głośności ;)
    dues
    Level 28  
    Zwróć uwagę na kolumny Tonsil Siesta, Stx FX-300, MX-140, mission M34, M35i. Amplituner Yamaha rx-797 także wart zainteresowania. Zastanowiłbym się także nad używanym wzmacniaczem-dużo niższa cena.
    globus1987
    Level 29  
    Tak jak napisał kolega wyżej zwrócił bym uwagę na kolumny stx fx-300. fx-200, Tonsil siesta. Co do wzmacniacze to ten denon z seri AE to totalna klapa nie oferuję już tak bogatego dźwięku jak starsze serie i nie jest wart tych pieniędzy. Co do wzmacniacza polecił bym tego nada lecz troszkę kosztuje.

http://allegro.pl/item1098655810_nad_c355_bee_c_355_bee_nowy_gwarancja_okazja.html

Na kolumny stawiał bym na Tonsil siesta lub stx fx-300 w tym przedziale cenowym najlepsze co można dostać. Przy tym wzmacniaczu i kolumnach będzie ciężko kupic jeszcze cd, tuner i nie wyjśc poza limit. Więc ja kupił bym jakiś dobry używany wzmacniacz np. Marantz pm-66 ki, arcam alpha , Cambridge audio będzie to lepszy wybór wtedy starczy spokojnie na wszystko.
    mxw2
    Level 9  
    Przeczytałem tą ciekawą opcję z połączeniem amplitunera (5.1-7.1) ze wzmacniaczem liniowo i do wzmacniacza podpiąć 2 dobre głośniki.
    Mam tylko pytanie czy przez to połączenie napewno nie jest dzwięk zniekształcony, gorszej jakości niż połączenie bezpośrednie?

Wiadomo że miłoby było także móc oglądać filmy w dts w zestawieniu jakimś 5.1. Jednak początkowo mam kasę na wzmacniacz i 2 kolumny (żeby nie kupować od razu wszystkiego bo będzie jakieś badziwie) lepiej stopniowo dokupować i rozszerzać sprzęt. Tylko Czy doradzilibyście od razu kupic wzmacniacz 5.1 czy lepiej stereo a jak bede chcial rozszerzyc to amplituner jakiś sobie dokupic i jaki byście polecali do podłączenia liniowego ze wzmacniaczem który by się nadawał na dobre oglądanie filmów??

A kolumienki widzę są dość ładne i skoro dobrze radzicie chyba wezmę te STX FX-300. Tylko czy jest poźniej mozliwosć dokupienia satelit centralnego głośnika i subwoofera z tej firmy żeby wizualnie pasowalo do siebie? Bo tolsila znalazłem cały komplecik z satelitlaki i centralnym glosnikiem.
    Dzięki
    Pablo1964
    Moderator
    mxw2 wrote:
    Czy doradzilibyście od razu kupic wzmacniacz 5.1 czy lepiej stereo a jak bede chcial rozszerzyc to amplituner jakiś sobie dokupic

Zdecydowanie drugą opcję.
    mxw2
    Level 9  
    Ok i już ostateczne pytanie który z wymienionych wzmacniaczy najlepiej pasuje do STX FX-300??

WZMACNIACZE:
    DENON PMA-710AE(1500zł)
    Yamaha A-S700(2000zł)
    MARANTZ PM7003 PM(2100zł)
    HARMAN KARDON HK 980(1800zł)
    NAD C355e (2000zł)

Który waszym zdaniem jest najlepszy i daje największe możliwości dzwiękowe ale i podłaczeniowe z innym sprzętem?
    sooro
    Level 1  
    Witaj, ja odsłuchiwałem z Twojej listy Denona 710, Yamahę 700 oraz dodatkowo Marantza PM 5003. Z tej trójki najciekawiej wypadł Denon, grał najpełniej, Marantzn miał co prawda kopniaka, ale ten bas był przeciągnięty i ogólnie dźwięk był mało szczegółowy, Denon natomiast grał dynamiczniej, po mocniejszym basie była cisza czyli tak jak powinno być, i jeśli chodzi o szczegółowość dźwięku nic nie można było mu zarzucić. Natomiast jeśli chodzi o Yamahę to jak najbardziej grała szczegółowo jednak bardzo brakowało w niej basu co mnie zdziwiło na tych kolumnach. Podsumowując Yamaha gra mocniej wysokimi tonami, Marantz ma większego kopa ale brak szczegółowości, natomiast Denon miał najlepszą równowagę między tonami wysokimi średnimi i niskimi, i w moim odczuciu grał najlepiej, a jak za taką cenę gra kapitalnie :)
    dues
    Level 28  
    Warto by posłuchać jeszcze tego wszech zachwalanego NADa.
    A skąd jesteś MXW?
    mxw2
    Level 9  
    z Zawiercia pochodze i teraz wakacyjnie tutaj jestem a koncze studia w przyszlym roku i w krk mieszkania bede szukac od października. A czemu pytasz?

No właśnie co do nada jest on najdrozszy jak szukalem nowy kosztuje 2800zł ale byla pojedyncza aukcja za 2000zł ale chyba się do denona ogranicze kwota jednak już robi różnicę 700zł to już coś a skoro i tak ludzie go zachwalają myśle że będzie odpowiedni a kupie taki powystawowy za 1400zł i będzie fajnie grać mam nadzieję:)
    Dzięki za pomoc wszystkim
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    C355 można kupić za 1500zł (używany), do tej samej kwoty możesz znaleźć c372 (starszy acz wyższy model). Polecam. 66KI fajny wzmacniacz, ale nie za tak duże pieniądze (często powyżej 800zł) to "przegięcie". FX300 fajny zestaw głośnikowy. Jednak do 2-2500 można poszukać z używanych czegoś znacznie lepszego. Na przykład AKKUS X3 na usherach czy Gran Colonna Xaviana. Możesz poszukać też projektów popełnionych przez qba lub esa.
    mxw2
    Level 9  
    Tylko z używanymi nigdy nie wiesz u kogo było jak głosno muzyki słuchał(czy nadmiernie żyłował sprzęt) do tego jak się nim zajmował, czy mu coś kiedys nie spadło itp. Czy membrany mu wytrzymaly i są orginalne czy sam nie naprawial kiedys czegoś, kleił itp. Więc jak juz coś wole nowe ale powystawowe żeby było taniej. Dlatego już się zdecydowałem na nada c355bee + stx FX-300, z tak pochlebnych opini napewno się nie zawiodę - to tylko kwestia ustawień.

Napisze jak moje wrażenia lub ewentualnie zapytam jak je dobrze skonfigurować żeby uzyskać najlepsze możliwości jakościowe i uwydatnic zalety tego sprzęciku, aczkolwiek pobawie sie w jakieś ustawienia zobaczymy jak mi wyjdzie. Napisze w sierpniu pewnie pod koniec jak sprzet dostane narazie wyjeżdżam na wakacje więc wstrzymam się z zakupami.
    Dzięki wszystkim za porady.