Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki zestaw przedni + wzmacniacz?

Johny15 10 Jul 2010 17:20 5106 45
    Johny15
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Jestem nowy na tym forum i mam wielką prośbę w sprawie nagłośnienie samochodu. Otóż mam do wydania 1500zł na wzmacniacz i zestaw przedni odseparowany. Nie dawno kupiłem sobie stację multimedialną Pioneer Avic F900bt i subwoofer ROCKFORD P1S412, który ma 150W RMS. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to chciałbym żeby to był 4 kanałowy, który pociągnie zestaw przedni i tego suba.
    A więc bardzo proszę o propozycję jaki zestaw przedni i wzmacniacz mam kupić aby to ładnie zagrało. Oczekuje przyzwoitego basu i niezbyt ostrych tweeterów. Muzyka jakiej słucham jest różna ale najczęściej słucham pop, techno, rock i wszystkie kawałki jakie puszczają w radiu. Tak jak napisałem wcześniej mam do wydania na głośniki mi wzmacniacz 1500zł. Proszę o pomoc w wyborze.

Aha, zapomniałem dodać że wzmacniacz i głośniki mogą być używane, a sprawę wygłuszenia drzwi mam już za sobą jak i instalację, także budżet obejmuje tylko wzmacniacz i głośniki.

Dodano po 4 [godziny] 1 [minuty]:

Nikt nie pomoże?
    williams
    Level 30  
    Jeżeli szukasz dobrego dźwieku z łagodną górą za niewygórowaną sumę to polecam zestaw Rainbow SLG 265 F3, jak dobrze poszukasz to w granicach 7 stówek go wyrwiesz. Jak chcesz wykminić coś taniej to np. hertze ESK ale z jakimś innym tweeterem. Ostatnio słuchałem takich z sykiem sinuslive neo 25s i grało to bardzo przyzwoicie jak na swoją cene.
    Resident7
    Level 10  
    Zdecydowanie polecam ten zestaw Rainbow SLG 265.20 F3, ja zapłaciłem rok temu 799 zł za niego ale do dziś nie słyszałem lepszego w tej cenie !
    Dzisiaj z tego co widzę, to można na aukcjach wyrwać za jakieś 680 zł nówki.
    Zestaw charakteryzuje się łagodną górą i mocnym szybkim kickiem.

Wcześniej też miałem hertz ESK i seryjne syki troche waliły w uszy, ale też słyszałem o tych modach z innym sykiem pod seryjną zwrotkę i ponoć daje to radę nieźle.

Zdecydowanie jak dasz 700 na te Rainbowy jako przednie głosniki i 800 na wzmacniacz to będzie to bajecznie grało!
    Johny15
    Level 10  
    Tak widziałem te Rainbow SLG i jeżeli mają łagodną górę to mogłyby być. No to sprawa głośników tak jakby zamknięta, więc teraz jaki wzmak do tego? Jak kupię te głośniki to mi zostanie ok. 800zł na niego, więc jaki kupić? Dodam tylko że ma to być 4 kanałowy który zasili te Rainbow i suba 150W RMS. Czekam na propozycje.

Dodano po 9 [minuty]:

Czy takie wzmaki zagrałyby dobrze:
    1.DLS X-D30
    2.US Amps Xterminator XT-1600.4
    Karolo MPower
    Level 30  
    DLS zdecydowanie lepiej poprowadzi cały zestaw :) Będzie nadwyżka mocy dla przodów i sub też będzie miał co zjeść także dobra opcja.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Jeśli Rainbow ma łagodną górę , to jeszcze chyba tu ktoś łagodnej góry nie słyszał, a zakładający temat jeśli jest cięty na właśnie "ostrość góry" , to koniecznie musi posłuchać każdy zestaw który chce kupić .Dla każdego to słowo znaczy co innego .

PS: te Rainbowy za 489zł można w axell2 kupić
    Johny15
    Level 10  
    Do "Karolo MPower": chodzi o tego wzmaka DLS, czy to jest jakościowy wzmak, pytam bo cgyba nie nalezy patrzać tylko na waty?

Do "powalla": jeżeli te Rainbow nie mają łagodnej góry to jakie głośniki zaproponowałbyś?
    Aha, koledzy wcześniej pisali o głośnikach Rainbow SLG i chyba pomyliło Ci się powalla że ten model jest za 489zł...albo ja nie mogę znalezc
    powalla
    Moderator of CarAudio
    No fakt ... Ty nie umiesz znaleźć :)

Jakie głośniki? Polecam odsłuchy ... serio.
    Johny15
    Level 10  
    To bardzo bym prosił powalla o link na PW do tych Rainbow SLG za 489zł
    Jeżeli chodzi o odsłuch to będzie ciężko. Mógłbym jedynie podjechać do tego sklepu co podałeś (axell2), mają w sumie parę zestawów w tej cenie ale nie wiem czy będzie możliwość odsłuchu.
    Johny15
    Level 10  
    No fakt jest ta wyprzedaż tylko że ostatnia aktualizacja była dnia 02.01.2008r więc prawdopodobnie już po głośnikach, ale zadzwonie do nich w poniedziałek i się dowiem[/code]
    Johny15
    Level 10  
    Jeżeli będą te rainbow za 489zł to je kupie, więc pozostaje sprawa wzmacniacza.
    Jaki będzie lepszy:
    Rainbow iPaul 4.300
    PHASE EVOLUTION CC480
    US AMPS X TERMINATOR 1600.4
    Który mam kupić? Chodzi mi o jak najlepszą jakość, a nie tylko suche dane...Proszę o pomoc
    Johny15
    Level 10  
    Jeżeli chodzi o głośniki to już praktycznie wybrałem i będą to Rainbow SLG. Jeżeli chodzi o te Proa to czytałem gdzieś o nich i chyba nie będą pasowały profilem brzmienia do moich preferencji, czyli do raczej szybkiej muzyki (pop, techno czasem rock, hip hop) nie będą pasować.
    A poza tym cena tych Proa to jest chyba za jedną stronę, czyli 1xwoofer, 1x zwrotka, 1xtweeter, tak więc cena za zestaw to 1040zł....

Jeszcze raz bardzo proszę o porównanie tych wzmacniaczy:
    Rainbow iPaul 4.300
    PHASE EVOLUTION CC480
    US AMPS X TERMINATOR 1600.4
    davvidson
    Level 10  
    Jeżeli chodzi o wzmak 4 kanałowy to nie pomogę, ale jeśli jeszcze nie kupiłeś tych SLG to może zainetresują Cię Morel Dotech Ovation 6? Znalazłem na alle...za 600zł (używki) więc cena super, bo ja dałem za swoje 800zł i teraz żałuje że nie poczekałem....Numer aukcji: 1141184506
    Johny15
    Level 10  
    O kurcze cena dobra, tylko jaką 4 kanałówką je zasile, one mają 140W RMS!!
    Johny15
    Level 10  
    A może taki zestaw:
    HELIX PRECISION P236, 800zł nowe
    HARMAN KARDON CA470E , 580zł używka
    Czy taki zestaw zagra dobrze? Przypominam że wzmak ma dodatkowo zasilić w mostku suba (150W RMS). Proszę o zweryfikowanie.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Grzegorz sprzedaje używki Helixów w dobrej cenie , więc po co przepłacać? Co do HK , to ciężko znaleźć wiarygodne opinie o tych klockach ale na "Strefie" widziałem 5 kanałówkę za 450zł ;)

PS: nie wiem jednak czy akurat do Twojej muzy ten zestaw dobrze sobie dobrałeś ..to nie są głośniki do mocnego grania jak Rainbowy .
    Johny15
    Level 10  
    No fakt on je sprzedaje i bardziej by się opłacało chyba wziąśc od niego bo on ma wyższy model H236, a ja pisałem o P236, no ale jeżeli piszesz że te głośniki nie są do mocnego grania to już kompletnie nie wiem co zrobić.

Może zaproponuje jeszcze jeden zestaw:
    Rainbow SAX 265.20 albo SLG, dla mnie obojętnie (który lepszy)
    Wzmacniacz PHASE EVOLUTION CC480
    Czy teraz będzie lepiej? Czy ten Phase pociągnie Rainbowy i suba? On ma niby 2x85W RMS + 225 na suba i facet pisze że to jakościowy piec...
    Sam już nie wiem co mam kupić, mam kompletny mętlik w głowie, niby brakuje mi tylko 2 klocków, a problem mam naprawdę wielki. Nie mam raczej możliwości odsłuchu poszczególnych klocków i bazuje tylko i wyłącznie na wypowiedziach forumowiczów....Help:cry:
    powalla
    Moderator of CarAudio
    H to nie wyższy model lecz starszy .

Phase z tej serii to solidny i mocny piec ale czy "jakościowy" ? Na bank lepszy niż wszystkie GTA,Magnaty itd ale czy lepszy niż Rainbow i USamps ? Półka pewnie ta sama ... a co do mocy na papierku , to wiesz jakie jest moje zdanie .

Jak ma być głośno (coś tak czuję) to HSK (nowy model) i te 85w z Phase powinno zrobić robotę . Do tych Helixów trzeba ... dorosnąć (nie piszę o wieku) .
    Johny15
    Level 10  
    Hertze HSK też biore pod uwagę tylko przeraża mnie ich ilośc watów (125W). A ty powalla ktrórego wzmaka wybrałbyś do tych HSK albo SLG (podobna półka) ? Jak dla mnie obojętnie bo wszystkie mają podobne moce, tylko który bedzie miał te waty najbardziej jakościowe?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Nie słyszałem tych Rainbowów więc nie pomogę , a co do HSK , to grają fajnie i głośno nawet pod samym radiem :) (mają wysoką skuteczność) . Goniłem je również różnymi wzmacniaczami od 50-110w rms na kanał i zawsze grały na poziomie .

PS: jak liczysz że przykładając 2x większą moc do głośnika uzyskasz 2x większą głośność to jesteś w błędzie ...
    Johny15
    Level 10  
    No widzisz, piszezsz że goniłeś HSK różnymi wzmakami i pewnie najlepiej zagrały przy najmocniejszym
    ukashec
    Level 22  
    Znane są przypadki, kiedy to wzmacniacz 2 x 50W zagrał pod każdym względem lepiej niż wzmacniacz o mocy ponad 2x 100W ;)
    Wszystko zależy od konstrukcji wzmacniacza i jego wydajności prądowej, więc Twoja teoria jest błędna...
    Johny15
    Level 10  
    Bardzo możliwe że jestem w błędzie, ale jak na razie nie dostałem konkretnej odpowiedzi jaki kupić wzmacniacz i głośniki do niego lub odwrotnie...A faktem jest że nie mam żadnego doświadczenia i chcem żeby ładnie się wszystko zgrało i przedewszystkim żeby przednie głośniki przy dużej głośności nie charczały i żeby było jak najmniej zniekształceń.
    bolek44
    Level 17  
    Johny15 wrote:
    No widzisz, piszezsz że goniłeś HSK różnymi wzmakami i pewnie najlepiej zagrały przy najmocniejszym

Zależy jeszcze jakimi watami.Bo pewnie zagrają lepiej jak dostaną 60 firmowych,jakościowych wat niż 100 z jakiegoś blaupunkta
    Karolo MPower
    Level 30  
    Lepiej trzymać się głośników, które oscylują z mocą w granicach 100 RMS. Przynajmniej te zasilisz w jakimś sensownym stopniu.
    Ovation 6 gra bardzo średnio przy wzmocnieniu 75 RMS. U mnie dopiero na PPI 1000.4 ( 4x125 RMS ) pokazały coś więcej, choć czuć ze mogą więcej.
    bolek44
    Level 17  
    Dlaczego?Przecież jest multum wzmacniaczy które mają dużo więcej niż 100 watt RMS