Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UNI-T UT30C nie mierzy natężenia

Glowa_Sandacza 10 Lip 2010 14:37 2743 11
  • #1 10 Lip 2010 14:37
    Glowa_Sandacza
    Poziom 7  

    Witam.

    Kupiłem miernik UT30C, wszystko w nim działa super oprócz pomiaru natężenia prądu. Do miernika jest wsadzony bezpiecznik 315mA 250V, pod nim jest, nie wiem jak to się fachowo nazywa, "belka" 12A.
    Bezpiecznik wygląda na przepalony, wsadziłem więc taki o dopuszczalnym natężeniu 4A(innego nie mam) i nadal nie mierzy prądu. Wymiana baterii nic nie dała.

    Co robić? Jak naprawić ten miernik?

  • #2 10 Lip 2010 14:42
    goldi74
    Poziom 43  

    A w jaki sposób mierzysz prąd? Może coś źle podłączasz?

  • #4 10 Lip 2010 15:14
    Glowa_Sandacza
    Poziom 7  

    goldi74 napisał:
    A w jaki sposób mierzysz prąd? Może coś źle podłączasz?

    Podłączam zgodnie z tym schematem: UNI-T UT30C nie mierzy natężenia(zamiast baterii - zasilacz, nie ma rezystora)
    Czerwona końcówka idzie tam gdzie symbol amperomierza.

    MAREK MRK napisał:
    Skoro go kupiłeś, a jest niesprawny, to oddaj go na gwarancji.

    Kupowałem go w internecie, więc musiałbym sam zapłacić za przesyłkę. Dlatego najpierw zapytałem tutaj, liczę że da się naprawić ten miernik.

  • Pomocny post
    #5 10 Lip 2010 15:24
    adamjur1
    Poziom 39  

    MAłe prądy mierzysz na gniazdach tych samych co inne wiekości, a duże na trzecim gnieździe ( lewym) w i skrajnym prawym. Jak spróbujesz zmierzyć większy prąd na podłączeniu prawe i środkowe - spali się bezpiecznik ( 0,315A). Jak wsadzisz za duży ( 4 A !!!!) - uszkodzisz układ pomiarowy. ( tym bardziej jak pomylisz i na zakresie mA zmierzysz .... napiecie)
    Pozdr.J.
    ps
    a tak na marginesie co to za badziewie - nie mierzy prądyu zmennego AC.....

  • Pomocny post
    #6 10 Lip 2010 15:33
    MAREK MRK
    Poziom 18  

    Przez złącze gdzie jest bezpiecznik możesz mierzyć max. 200mA, a przez złącze bez bezpiecznika max. 10A. Mierzyć możesz max. przez 15s. i tylko prąd stały. Więc spróbuj ustawić pomiar na 10A i przewody podłączyć do COM i do złącza bez bezpiecznika i podłączyć pod zwykłą baterię paluszek np.
    Ja podejrzewam że może mierzyłeś prąd zmienny albo przekroczyłeś zakres.
    Ja po tym jak przekroczyłem skalę w swoim (podałem niechcący jakieś 170A) to oddałem na gwarancji, bo było szkoda pół tysiąca być w plecy jak naprawa by się nie powiodła.
    A tak na marginesie to ja bym nie inwestował w ten miernik. Ale to twój wybór.

    Dodano po 53 [sekundy]:

    O widzę kolega wyżej podobnie napisał :D
    Pozdrawiam

  • #7 10 Lip 2010 16:32
    Krzyś33
    Poziom 25  

    Witam. Głowasandacza napisał:

    Glowa_Sandacza napisał:
    goldi74 napisał:
    A w jaki sposób mierzysz prąd? Może coś źle podłączasz?

    Podłączam zgodnie z tym schematem: UNI-T UT30C nie mierzy natężenia(zamiast baterii - zasilacz, nie ma rezystora)
    Czerwona końcówka idzie tam gdzie symbol amperomierza.

    MAREK MRK napisał:
    Skoro go kupiłeś, a jest niesprawny, to oddaj go na gwarancji.

    Kupowałem go w internecie, więc musiałbym sam zapłacić za przesyłkę. Dlatego najpierw zapytałem tutaj, liczę że da się naprawić ten miernik.
    , Czyli o ile dobrze zrozumiałem zamiast rezystora podłączyłeś amperomierz, czyli na zakresie amperomierza mierzyłeś napięcie zasilacza (... nie ma rezystora ...czerwona końcówka idzie ... gdzie symbol amperomierza).Kolego tym pomiarem USZKODZIŁEŚ miernik. Pozdrawiam.

  • #8 10 Lip 2010 17:51
    Glowa_Sandacza
    Poziom 7  

    Bardzo dziękuję użytkownikom adamjur1 i MAREK MRK. Teraz wszystko stało się jasne - natężenie na środkowym gnieźnie było za duże, bezpiecznik się spalił i nie mogę mierzyć tym gniazdem.

  • #9 11 Lip 2010 15:58
    adamjur1
    Poziom 39  

    Ale co - spalił się ten drugi bezpiecznik ( 4A) ?
    A układy pomiarowe przetrwały ( na zakresie 10A mierzy ) ?
    Pozdr.J.

  • #10 11 Lip 2010 16:23
    Glowa_Sandacza
    Poziom 7  

    Tak, układy pomiarowe przetrwały. Przy najbliższej okazji kupię bezpiecznik 315mA i wszystko będzie już działać.

  • Pomocny post
    #11 11 Lip 2010 17:21
    Krzyś33
    Poziom 25  

    Sprawdź jeszcze (znając napięcie zasilacza) włączając w szereg z multimetrem opornik wywołać przepływ prądu, który możesz obliczyć z prawa Ohma (oczywiście nie przekraczający jego zakresu pomiarowego) i porównaj wskazania multimetru z wartością obliczoną, bo to, że miernik coś wskazuje na danym zakresie nie świadczy o tym, że jest on sprawny (pokazuje właściwe wartości) zwłaszcza, że przy pomiarach spaliłeś bezpiecznik. Pozdrawiam.

  • #12 24 Lip 2010 20:45
    Glowa_Sandacza
    Poziom 7  

    Przepraszam za tak duże opóźnienie w odpowiedzi.

    Wygląda na to, że miernik jest sprawny. Pożyczyłem inny multimetr(sprawny na 100%) i wskazał taką wartość jak mój. Dziękuję wszystkim za pomoc, każdy dostał "pomógł".

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME