Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sherman TIG200P AC/DC - ustawienia.

Sufcio 10 Jul 2010 15:30 7822 14
    Sufcio
    Level 2  
    niedawno temu kupiłem Shermana TIG200p AC/DC, ale nie wiem,
    jak ustawić na spawanie aluminium, jak ustawić częstotliwość, jaki jest czas trwania impulsu prądu (ustawiania balansu nie ma), żądaną składową prądu i wartości podstawy prądu. A i czy jest jakaś reguła na to? Jestem początkujący i nigdy nie spawałem aluminium...
    Z góry dziękuję za pomoc.
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ten Twój Sherman to Magnum, poszukaj na forum, było.
    Sufcio
    Level 2  
    Czy Magnum to spawalniczy prostownik inwertorowy?
    manta
    Tak, o takich samych parametrach jak twój.
    Sufcio
    Level 2  
    Czy przy spawaniu cieńszego aluminium trzeba zmieniać balast?
    manta
    Nie balast, chodzi ci raczej o wprowadzenie ciepła w elektrodę, ale nie przekraczaj 60%.
    Sufcio
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedz.Czy są możliwości sprawdzenia aluminium (skład) żeby dowiedzieć się jaki dodawać skład spoiwa chemicznego?
    manta
    Tylko próby spawania.
    Ares42
    Level 10  
    Quote:
    ten Twój Sherman to Magnum, poszukaj na forum, było.

Ludzie co wy kupujecie?!

Nie zdajecie sobie sprawy, że kupno shermana to żadna oszczędność! Uświadomcie w końcu sobie, że nie "kupiliście taniej spawarki" ale "bardzo drogi kawałek blachy"! Na forum roi się wprost od negatywnych opinii o tych spawarkach więc jak możecie dawać się tak nabierać?

Shermany/magnumy/vipery/weldsy to TE SAME ZABAWKI!
    A tutaj zdjęcie wnętrza shermana - jednym słowem ZABAWKA!

(sory, wiem - ponosi mnie. Ale sam wyrzuciłem już w takie wynalazki mnóstwo kasy i nie życzę tego nikomu)
    manta
    Powiem to tak, przeczytałem Twoje posty i nic nowego się z nich nie dowiedziałem, wypowiadasz opinie ukierunkowane przeciwko czemu? Męczę to coś cztery lata i jak do tej pory żądnej awarii, ilość alu. pospawanego na szczelność ( wymienniki), inox, miedz. Dodam że obok stoi Panasonic z pre pulsem przemysłowy, więc mówiąc że sprzęt do prac amatorskich jest dobry mam chyba pojęcie? A co do Twoich problemów, może sieć nie wyrabia u Ciebie lub brak umiejętności:D
    Ares42
    Level 10  
    @manta
    A mnie z kolei dziwi twoja tak zażarta obrona tego magnuma. Gdziekolwiek się tylko pojawi krytyczna opinia to lecisz tam jak z krucjatą.

"Męczę to coś cztery lata i jak do tej pory żądnej awarii"
    Cztery lata pracy magnuma to faktycznie niesamowity wynik - prawdziwy farciarz z ciebie skoro ta zabawka tyle u Ciebie śmiga. Tylko musisz być bardziej konsekwentny w tym co piszesz. Teraz twierdzisz, że nie miałeś żadnej awarii a w innej dyskusji wspominasz o problemach z jonizatorem... brak pamięci czy świadome mijanie się z prawdą?

A o moje umiejętności się nie martw - spawam od 25 lat (mam nadzieję, że sam masz choć tyle lat). Wiem, nie powinno się wypominać wieku ale skoro sam piszesz jak dzieciak? Zresztą co moje umiejętności mają do tego, że magnum mi się posypał?

"więc mówiąc że sprzęt do prac amatorskich jest dobry mam chyba pojęcie?"
    Tak - wyłącznie do AMATORSKICH. Tu się w pełni zgadzam. Aczkolwiek uważam, że jak na taką zabawkę, jest zdecydowanie za droga.

Pozdrawiam
    manta
    Co do wieku hm... 30 skończyłem dawno temu... niestety:cry:. Przytaczając moje wypowiedzi, przytaczaj je w całości. Miałem problemy z jonizatorem, ale to na wskutek zapylenia opiłkami stali nierdzewnej, a w instrukcji pisze, aby co jakiś czas przedmuchać środek... Moje niedopatrzenie. Co do budowy wypowiadali się serwisanci sprzętu spawalniczego, ocenili wysoko poza złączami konektorowymi. Więc na razie jesteś jedyną osobą która tak sądzi o tym wynalazku. Możliwe że my wszyscy się mylimy...
    Ares42
    Level 10  
    "Co do budowy wypowiadali się serwisanci sprzętu spawalniczego, ocenili wysoko"
    A możesz przytoczyć gdzie konkretnie tak pisali? Jakoś nie mogę tego znaleźć...

"razie jesteś jedyną osobą która tak sądzi o tym wynalazku"
    Jedyną? Skoro tak twierdzisz to wpisz w google "spawarki magnum opinie". Na tym forum też znajdziesz negatywne komentarze o magnumie.
    Czemu tak zawzięcie bronisz tej spawarki? Czemu świadomie starasz się wprowadzić innych w błąd? - przecież to tylko głupia maszyna. Masz w tym jakiś interes?

Wyrażam tylko swoją opinię - może i ostrą ale wynikającą tylko z moich doświadczeń z tymi spawarkami. Nie przeczę, że Magnum działa u ciebie bezproblemowo, ale taki jest właśnie z nimi problem - zakup to ruletka jak dana sztuka została wykonana.

PS. Wie ktoś kto jest producentem tych wszystkich magnumów/schermanów? Bo nigdzie w internecie nie można tego znaleźć
    zzz
    Level 20  
    manta wrote:
    Co do wieku hm... 30 skończyłem dawno temu... niestety:cry:. Przytaczając moje wypowiedzi, przytaczaj je w całości. Miałem problemy z jonizatorem, ale to na wskutek zapylenia opiłkami stali nierdzewnej, a w instrukcji pisze, aby co jakiś czas przedmuchać środek... Moje niedopatrzenie. Co do budowy wypowiadali się serwisanci sprzętu spawalniczego, ocenili wysoko poza złączami konektorowymi. Więc na razie jesteś jedyną osobą która tak sądzi o tym wynalazku. Możliwe że my wszyscy się mylimy...

Nie jest jedyny bo ja też się przyłączam - awaryjne, marketowe zabawki. Nie przeczę, że to ładnie spawa, ale zbyt często się psuła. A to dlatego, że są kiepsko wykonane i z kiepskich części - też ją rozkręcaliśmy.

Jeżeli ktoś chce ją używać do amatorskich zastosowań to nie ma sprawy - będzie zadowolony. O pracy na warsztacie niestety zapomnijmy...
    maxspaw
    Level 2  
    Słuchajcie co wam powiem, tym co tak narzekają na chińskie zabawki. Mam MAGNUMA 230 spawam nim już 1,5 roku , głównie aluminium i nierdzewke. Spawam przewody klimatyzacyjne , skrzynie biegów , miski olejowe, spawałem nim nawet blachy aluminiowe pow 8mm na pełnej parze . Ten sprzęt nadal chodzi bez zarzutu.