Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Który z zestawów będzie najlepszy na pierwsze CB?

.michal 10 Jul 2010 23:42 5089 14
    .michal
    Level 13  
    Witam
    Czytając rożne fora i przeglądając popularny portal aukcyjny wybrałem kilka oferowanych zestawów w przystępnej dla mnie cenie ale nie wiem który ostatecznie wybrać??
    Co możecie polecić:
    1. CB RADIO ALAN 109+ANTENA NA MAGNESIE PRESENTER 874 - GEORGIA
    2. RADIO CB SUNKER ELITE ONE NEW ANTENA HUSTLER IC100
    3. CB ULTRA III XLIFE + ANTENA CB JBA 18-244
    4. RADIO CB ALAN 109 ANTENA HUSTLER IC 100

Skłaniam się chyba do ostatniego zestawu.
    Komplet ma jeździć na Skodzie fabii docelowo ale od czasu do czasu VW Passat B5 na jakieś dłuższe trasy. Chyba można przekładać radio z anteną? Oczywiście nie codziennie tylko max raz na 3 miesiące. Służyć ma głównie jako anty misiek i anty korek :) nie mam zamiaru urządzać sobie pogawędek na jakieś duże odległości ok 8km mi wystarczy.
    Co możecie polecić aby w mieście nie było zakłóceń a w trasie miało przyzwoity zasięg.
    A i antena ma być na magnesie.
    Pozdrawiam
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wszystkie wymienione to syf.
    Hustler po pierwszej zimie pójdzie w śmiecie. Radio też niskich lotów.
    Michał
    .michal
    Level 13  
    Co możecie polecić do zastosowań czysto amatorskich takich jak napisałem wyżej ja nie mam dokładnej orientacji w wytrzymałości sprzętu. Cena 150 max 200 zł za radio i antena może być używane.
    mockba
    Level 15  
    niestety nie bedziesz zadowolony z zestawu za 200zl najprawdopodobniej bedzie działał tak ze walniesz go w kąt i wogole nie bedziesz uzywac CB... Ja uzywałem alana 78multi+ facet w sklepie mi zachwalał a okazał sie strasznie szumiący używałem go w zestawie z sirio ml145... pozniej radio wyladowało w garażu i tak przez grubo ponad rok aż uparłem sie ze bede używał ale po 2 dniach kupiłem Presidenta PC-40 i antenę Sirio Silver Mag 100cm zestawik juz sporo lepszy jak poprzedni (niestety anena krótsza ze względu na parkowanie i wjazd do garażu)...Aktualnie mam President Walker ASC i antene Sirio Silver Mag i dopiero jestem wzglednie zadowolony... Jak juz cos kupić to odrazu przyzwoitego bo pozniej dużo się traci... Jak coś mogłbym jeszcze od siebie polecic to Unidena 520 jest duzo tanszy a kolega używa i sprawdza się dość dobrze na 25 kanale udało nam sie nawiązać łaczność na około 15 km z tym że on był na sporym wzniesieniu.
    waldekg
    Level 28  
    Witam. Uważam zestaw z Alanem 109 (wersja 1 i 2) za zupełnie dobrze się spisujący. Są to zestawy proste i zapewniają dobrą łączność w promieniu 4-5 km. Pozdrawiam.
    Trzeba trochę czasu poświęcić na walkę z zakłóceniami.
    .michal
    Level 13  
    Ok
    Dziękuje wszystkim za podpowiedzi ale poczekam aż będę miał więcej funduszy i kupie wtedy lepszy zestaw tak aby dłużej mi posłużył.
    Pozdrawiam
    Albert23_08_1988
    Level 10  
    Chcę kupić antenę SIRIO ML 145
    i do tego radyjko:
    Alan 102
    Alan 199
    Alan 109
    TTI TCB-550

które polecacie????
    wizja65
    Level 10  
    Do SP5IT ,to jaki "średniej "klasy zestaw byś polecił chodzi o rodio i antenę CB oczywiście do mobila. Pozdrawiam
    zwirek1
    Level 30  
    Witam
    Z nisko budżetowych zestawów polecam Navi z biedronki, jest to produkcji Intek-a
    Cena ok. 220 pln
    Antena jak i radio porządnie wykonane, antena dobrze się stroi, radio w miarę dobrze odbiera i nadaje .
    Pzdr
    wizja65
    Level 10  
    Dziękuję ,właśnie kupiłem to radyjko za 136zł,:D lecz z nadawania nie jestem zadowolony (duże szumy ) acz kol-wiek odbiór jest OK. Ja osobiście tego nie używam ,myślałem o czymś lepszym dla siebie.Dziękuję za odpowiedzi.
    mgmplay
    Level 1  
    Albert23_08_1988 wrote:
    Chcę kupić antenę SIRIO ML 145
    i do tego radyjko:
    Alan 102
    Alan 199
    Alan 109
    TTI TCB-550

które polecacie????

Alan 109 jeśli nie potrzebujesz FM i szybkiej 19 - najbardziej stabilny model z tych trzech alanów ( ważne żeby nie był Made in China )

TCB 550 - ma ASC, ale jeśli oczekujesz cudów od tej automatycznej blokady to szkoda czasu - działa po prostu poprawnie .
    wanti_pw
    Level 14  
    Tanie i dobre może byc tylko wino z marketu... :D
    A teraz poważnie...
    Kiedyś na wyjazd pilnie potrzebowałem radia (też miało być najtańsze...). Trafiłem na MAXON CM10 (jakieś 170-180 zł).
    Za te pieniądze super, ASC, szybkie 9/19, oraz pełne pasmo eurpopejskie. Na antenie 1,5m (jakiś no name, nie pamiętam), mocowanej na Voyager'rze na stałe, sięga około 12 km. ASC na prawdę działa, na dłuższych trasach nie męczy słuchanie tej całej kakafoni, spokojnie można polecić.
    Mam go nie cały rok.
    Pozdrawiam!