Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Movano 2,5cdti Brak mocy

11 Lip 2010 19:59 10233 14
  • Poziom 11  
    Witam mam opla movano 2,5cdti jak odpale silnik i dodaje gazu to czasami tylko obrotomierz dojdzie do 2000 obrotów, i dalej nie idzie a czasami jest ok , niewiem co jest nietak przeplywomierz?
  • Poziom 31  
    Bez podłączenia do kompa trudno powiedzieć. W ciemno stawiałbym na czujnik CR, ale to tylko moja żyłka hazardzisty.
  • Poziom 11  
    czujnik CR czyli czujnik cisnienia ale czego powietrza ?
  • Poziom 11  
    Podłączyłem do komputera i mam wyciag jest kilka błędów , błąd 77, a,18,c co to za błędy może ktoś wie ?

    Dodano po 22 [minuty]:

    Podłączyłem do komputera i mam wyciag jest kilka błędów , błąd [77, a,18,c] co to za błędy może ktoś wie ?
  • Poziom 11  
    Ok dzieki ale które z tych błedów co oznaczaja ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    OK niezauważyłem linku dzieki
  • Poziom 21  
    Na poczatek wymien czujnik cisnienia doladowania jest tanszy a jesli nie poprawi sytuacji to zawor EGR tez do wymiany.
  • Poziom 10  
    Kolego na 99,9% jest to czujnik ciśnienia doładowania, jeszcze możesz sprawdzić turbinkę ile ładuje na postoju i ile przy obciążeniu czyli jak jedziesz autkiem.
  • Poziom 11  
    ok sprawdze i dam znac dzieki.
  • Poziom 25  
    Ja bym się skupił na P0190 jak któryś z kolegów pisał czujnik na szynie CR (trzy pinowy) jest dosyć drogi.Musisz zobaczyć jakie widzi ciśnienie przy powinno być w zakresie 300-1400 barów .Jak kopci na czarno to może lać wtrysk i może być brak ciśnienia na CR.
  • Poziom 13  
    i jak rozwiązałeś problem ? jeżeli tak to napisz co było?
  • Poziom 11  
    jeszcze niestety nie jakrozwiaze to dam znac
  • Poziom 9  
    witam, mam problem z moim movano 2.2 dti, 2002 rok,silnik G9T. Wsiadam rano do auta , póki zimny chodzi, jedzie normalnie, tak jak powinien czyli pełna moc nie kopci, pracuje prawidłowo, zagrzeje sie lub przejade ok 5 km, zgasze auto, zapale ponownie i jedzie jak zwykły diesel, nie ładuje. Obroty max 3000 i nie wkreca sie dalej,jedzie bez problemu ale nie przyspiesza jak powinien, pod wzniesienie redukcja do 2 biegu, czy wiecej gazu to słabszy. Nieraz ma takie zaskoki ze odpuszcze gaz do konca i powoli przyspieszam, wskoczy na obroty i chodzi prawidłowo, ale zaraz (nie zawsze) znowu zmuli i sie ciagnie jak zółw. Nie ma w moim modelu czujnika na rurze od turba, jest egr i niewiem czy tam nie szukac przyczyny.Filtr paliwa,powietrza wymieniony.Prosze o pomoc. Zadnych błedów(clip).
  • Poziom 11  
    Witam przepraszam że tak późno problem rozwiązany okazał sie walnięty zawór EGR.