Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża do ok. 1500 zł - co kupić?

vojt3kk 12 Jul 2010 14:46 13827 40
    vojt3kk
    Level 2  
    Witam!
    Chce kupic wieżę do około 1500 zł, zależy mi na mocnym basie i głośności.
    Co myślicie o wieży Sony MHC-GTZ3i?
    Jeżeli macie inne propozycje to proszę.
    Pablo1964
    Moderator
    Jakie pomieszczenie chcesz nagłośnić? Czego zamierzasz słuchać?
    vojt3kk
    Level 2  
    Zamierzam słuchac techno trance house itp. rzadziej metalu i rocka. pomieszczenie jest dośc małe bo tylko 3x4m.
    vojt3kk
    Level 2  
    Cena maksymalna zmieniła się na około 1500-1600 zł. Jeżeli można za te pieniądze złożyc jakis sprzęt stereo to prosiłbym o propozycje. Wieże oczywiście nadal biorę pod uwagę.
    AxelNext
    Level 38  
    Yamaha PianoCraft E410
    Yamaha PianoCraft E320
    lub
    DENON D-M37
    DENON D-M38

Gra to świetnie i spokojnie nagłośni pokój 20m2 http://www.audiostereo.pl
    AxelNext
    Level 38  
    Właśnie słucham DENON D-M38 w pokoju 17 m2
    REWELACJA :D

Wieżyczka bardziej energiczna (dynamiczna) niż Yamaha PianoCraft E320
    Jeśli ktoś ma 1600 zł. na wieżę stereo to POLECAM bo gra jak rasowy zestaw HI-FI o wiele większych gabarytach.
    prez8s
    Level 33  
    Bardzo dobre oceny zbiera PHILIPS MCI-500H
    AxelNext
    Level 38  
    Kiedyś byłem fanem PHILIPS'a, teraz nawet baterii tej firmy nie kupuję.
    Jedynie co dobre robią to żelazka :D

Ciekawe za co dostała ta wieżyczka nagrodę EISA AWARD bo raczej nie za dźwięk http://audio.com.pl/testy/philips-mci500h:9

aaa, nagroda w kategorii:
    Europejski kompaktowy system audio
    globus1987
    Level 29  
    Za te pieniądze lepiej kupić używany wzmacniacz/amplituner stereo i kolumny byłby to o wiele lepszy wybór niż pchanie się w takie wieże średniej jakości. Które w stosunku cena/jakość nie wypadają najlepiej. Szczególnie jeśli chcesz słuchać techno, trance, house i to z większą głośnością i dobrym basem, także możesz o tym zapomnieć przy takim zestawie jak polecane tutaj. Ogólnie odradzał bym zakup takiego czegoś za takie pieniądze.
    AxelNext
    Level 38  
    Kolego globus1987, miałeś okazję posłuchać Yamaha PianoCraft albo Denona D-M37, 38 w odpowiednich warunkach :?:
    Sądzę, że nie, bo byś tak nie pisał.

Mam podpięty duży subwoofer KODA SW-1000 do Denon D-M38 ale go wyłączyłem bo basu jest aż za dużo, a bas jest ustawiony na "0"
    SDB jest włączony, ale można go wyłączyć i dać bas na +2 i jest to samo.
    SDB przydaje się do cichego wieczornego słuchania.

Jak patrzę na tak małe kolumienki i słyszę tak duży i przestrzenny dźwięk to naprawdę się dziwię, jak oni to zrobili :?: :D

Miałem poprzednio dużo większy sprzęt Denona, Yamahy, kolumny podłogowe Avance Omega, podstawkowe B&W i najbardziej jestem zadowolony z Denon D-M38.
    globus1987
    Level 29  
    Jeżeli to jest j szczyt twoich marzeń i sądzisz, że to najlepszy wybór w tej cenie to ok. Ja słyszałem i tego denona w salonie w Łodzi byłem ze swoimi płytami i pianocrafta e-410 ma kolega i nie byłem tak zachwycony. Co jak co ale do takiej muzyki jak trance, house kompletnie się to nie nadaje. A avance omega i b&w pewnie dm 601 lub 602 to nie szczyt dobrego dźwięku. Jeśli am być to wieża to zamiast tego pianocrata wybrał bym oferowanego przez kolegę denona ale tak jak pisałem może być potrzebny sub. Co do tego suba kody który posiadasz to dziwi mnie , że w ogóle go używasz jeśli cenisz taki dobry dźwięk bo do kina może się i nada lecz do muzyki to straszny muł i nikomu nie polecam.
    AxelNext
    Level 38  
    globus1987 wrote:
    avance omega i b&w pewnie dm 601 lub 602 to nie szczyt dobrego dźwięku.
    Szczyt nie, ale kolumny te miały tak dobre opinie i recenzje pomijając zdobyte nagrody, że je kupiłem. Jednak zadowolony z nich nie byłem dlatego sprzedałem.

globus1987 wrote:
    Co do tego suba kody który posiadasz to dziwi mnie , że w ogóle go używasz jeśli cenisz taki dobry dźwięk bo do kina może się i nada lecz do muzyki to straszny muł i nikomu nie polecam.
    Sub pozostał mi po kinie domowym, ale w stereo go nie używam.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Cambridge Audio A 500, NAD 320, arcam alpha 5. Koniecznie posłuchaj. Do tego głośniczki podobne do tych, które kolega globus1987 ma w "podpisie", czyli MX-140.
    Zastanowił bym się też nad Qba Sobieski 3 lub Sph176 & G20SC
    Przyznam, że sprzęt ("wieże") brzmią ciekawie, ale mimo wszystko daleko im do sprzętu wymienionego powyżej. Są trzy problemy.
    1. Jest to sprzęt używany i dla tego:
    2. Koniecznie należy samemu obejrzeć i najważniejsze, posłuchać
    3. Nie starczy pieniążków na "źródło"
    globus1987
    Level 29  
    przemo-lukas wrote:

3. Nie starczy pieniążków na "źródło"

Wolał bym dołożyć 150-300 zł do źródła czyli cd ale mieć na prawdę przyzwoity sprzęt niż kupować wieże i mieć ten nie dosyt. Bo tak jak powtarzam w przypadku wieży przy takiej muzyce i tak będzie wydatek bo przyda się sub bo nie oszukujmy się w najniższych rejestrach to nie zachwyca . A przy tych kolumnach które polecił Przemo już nie potrzeba nam suba i to inna klasa a porównywanie do wieżyczki denona jest dla mnie żartem. Ale, że autor tematu pyta o wieże to tylko nasze podpowiedzi a zrobi jak uważa.
    vojt3kk
    Level 2  
    a co myslicie o zestawie głośniczków Logitech z-5500 bo słyszałem je w sklepie i powiem ze zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie.
    globus1987
    Level 29  
    Jak dla mnie to wrzucanie pieniędzy w błoto na takie zestawy to lepsza już ta wieża denona. Bo przy takich kolumnach jak polecił ci ''Przemo-Lukas'' uzyskasz dużo lepszy jakościowo dźwięk niż z tych głośników logitecha. Szczególnie, że zamierzasz słuchać na tym muzyki a jak wiemy do słuchania muzyki najlepszy jest zestaw stereo czyli wzmacniacz+ 2 kolumny i radził bym ci się nad tym zastanowić. Bo kupowanie kolumn 5.1 nie ma tu najmniejszego sensu. Posłuchaj dobrego stereo chciażby polecanych tu kolumn i wzmacniacza i bardzo szybko odechcę ci się tego zestawu logitecha.
    commanded
    Level 11  
    Witam,

Wtrącę swoje 3 grosze:
    Otóż odsłuchiwałem Yamahę E730 (podobny do E320) w MM i Denona d-m37 (d-m38) w euro. Mój wybór padł na Denona ponieważ dźwięk jest bardziej wyrazistszy ma 3 letnią gwarancję i jest ogólnie lepiej wykonany od yamahy.

Wybór nie był łatwy - ale za te pieniądze warto!

Mam pytanie jaki subwoofer byście polecili do Denona d-m37?
    przemo-lukas
    commanded wrote:

Wybór nie był łatwy - ale za te pieniądze warto!

Mam pytanie jaki subwoofer byście polecili do Denona d-m37?

Skoro musisz poczynić dodatkowy zakup, to chyba jednak nie było warto. :idea:
    Anonymous
    Anonymous  
    globus1987
    Level 29  
    Pisałem od początku iż tak będzie oczywiście koledzy chwalą to co mają. I wyjdzie iż kolega włoży w to pewnie ponad 2tys, a za to wzmacniacz i kolumny były by na prawdę bardzo przyzwoite na dużo wyższym poziomie i bez suba by się obyło.
    commanded
    Level 11  
    No to zaproponuj jakiś wzmacniacz + kolumny za te "ponad" 2 tys zł!
    AxelNext
    Level 38  
    przemo-lukas wrote:
    Skoro musisz poczynić dodatkowy zakup, to chyba jednak nie było warto. :idea:
    Może było warto, ale może być lepiej :idea:

Subwoofer poleciłem wcześniej KODA SW 1000 ale post -> kamfora :D

Do 2 tyś. nie kupisz dobrego wzmacniacza i dobrych kolumn, a funkcjonalnie Denon bije na głowę zintegrowane wzmacniacze. Dźwięk będzie na podobnym poziomie.
    Jeśli ktoś chce kupić wieżę to jest jego świadomy wybór.
    Attachments:
    globus1987
    Level 29  
    axelakis wrote:

Do 2 tyś. nie kupisz dobrego wzmacniacza i dobrych kolumn, a funkcjonalnie Denon bije na głowę zintegrowane wzmacniacze. Dźwięk będzie na podobnym poziomie.
    Jeśli ktoś chce kupić wieżę to jest jego świadomy wybór.

Kompletne bzdury, za te pieniądze kupił bym nada c352, czy chociażby arcama 5 lub 7 alpha, Marantza pm 78 lub 80 i do tego przykładowo tonsil siesta, stx mx 140, monitor audio br5 a ten zestaw bije na głowę pianocrafta czy tego denona. Jeśli sądzisz iż było by inaczej to chyba kolego na prawdę nie słyszałeś za wiele. A co do wyboru jaki sens ładować 1500zł w wieże, jak za chwile trzeba dokładać kolejne pieniądze by wspierać ją subem pomysł bez sensu.
    commanded
    Level 11  
    Masz na myśli używany wzmacniacz + nowe głośniki?

Dobra a co z odtwarzaczem CD + tunerem?
    AxelNext
    Level 38  
    globus1987 wrote:
    Kompletne bzdury
    Nie tak ostro kolego, pohamuj swoje nerwy.

globus1987 wrote:
    za te pieniądze kupił bym nada c352, czy chociażby arcama 5 lub 7 alpha, Marantza pm 78 lub 80 i do tego przykładowo tonsil siesta, stx mx 140, monitor audio br5
    Podaj linki do podanych przez Ciebie nowych w/w sprzętów tak aby cena nie przekroczyła 2 tyś zł.

globus1987 wrote:
    Jeśli sądzisz iż było by inaczej to chyba kolego na prawdę nie słyszałeś za wiele
    Zdziwiłbyś się, ale nie o to chodzi.
    Zrozum, że chodzi o nowy sprzęt do 2 tyś. zł.
    commanded
    Level 11  
    Same głośniki tonsil siesta kosztują ~1500,- (nowe) + wzmacniacz...
    falcon36
    Level 11  
    Porównywanie mini wież z wielkogabarytowym sprzętem jest bez sensu. Jeśli ktoś chce kompaktowy, estetyczny, funkcjonalny sprzęt z gwarancją to wybierze Denona lub inny mini system audio. Wystarczy wymienić kabelki i gra bardzo ładnie. Nie trzeba latać ze wzmacniaczem i odsłuchiwać dziesiątek kolumn, bo niejako wszystko mamy podane na tacy. Jeden woli to, a drugi co innego - wszystko zależy od preferencji.
    commanded
    Level 11  
    Na jakie wymienić te fabryczne kabelki (denon d-m37)?
    przemo-lukas
    axelakis wrote:

Do 2 tyś. nie kupisz dobrego wzmacniacza i dobrych kolumn, a funkcjonalnie Denon bije na głowę zintegrowane wzmacniacze.

Funkcjonalnie? Pod jakim względem? Brzmieniowo? Kolega słyszał "integry" proponowane przez globus1987? Śmiem wątpić.

Wolałbym CA340 (na LM 3886) + mx140 = całość ok 2 000zł.
    Ale z pewnością szukał bym używanego wzmacniacza. W sumie przewagą "wieży" jest to, że jest nowa i na gwarancji. Priorytetem natomiast jest brzmienie. :idea: