Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Citroen C3 klimatyzacja nie włącza się po dłuższej jeździe

mihauu 12 Lip 2010 18:17 3418 2
  • #1 12 Lip 2010 18:17
    mihauu
    Poziom 1  

    Mam następujący problem. Wsiadam do samochodu, silnik zimny, uruchamiam i jadę z działającą klimatyzacją. Jeżeli się zatrzymam i np. odczekam jakieś 30 minut (samochód przejechał odcinek ok. 100 km, został zostawiony na słońcu ok. 45 st. C), to jak uruchomię silnik i włączę klimatyzację, to sprężarka się załącza, ale nie działa klima... leci ciepłe powietrze. Dopiero po ujechaniu jakiś 3 km wraca wszystko do normy. Czy to jest normalne? Czy normalnym jest również to, że jak włączam silnik, to wraz z załączającą się klimatyzacją od razu załącza się wentylator chłodnicy?

    0 2
  • #2 12 Lip 2010 20:27
    myfirma2006
    Poziom 13  

    kolego klima działa tylko ty to odczuwasz dopiero przejechaniu kawałka drogi

    1 czynika zamało
    2 czynnika zazużo w wyniku zatkanego filtra pyłkowego
    3. klima schładza koło 10C powietrze wiec jak ci w samochodzie nagrzeje 60C to ci działa ale napoczątek wieje 50/40/30 dopiero teraz mozesz czuć różnice.. dolicz to tego ciagłe ciepło padające na auto..

    0
  • #3 12 Lip 2010 21:33
    kybernetes
    Poziom 39  

    1. Sprawdzic ilosc freonu i stan filtra kabiny.
    2. Sprawdzic stan skraplacza
    3. Zmierzyc cisnienia w momencie usterki - jesli objawy wskazuja na wadliwa prace zaworu regulacji wydatku - zaktualizowac oprogramowanie BSI.

    PS - ta sytuacja moze byc mormalna jesli wystepuje tylko podczas duzego obciazenia silnika i wys. temp
    PPS - wentylatory chlodnicy powinny pracowac podczas pracy sprezarki

    0