Witam kolegów.
Różnie ludzie piszą o tych zasilaczach, jedni je chwalą i inni ganią. Natomiast ja uważam, że dla niewymagających pecetów to w zupełności wystarczające zasilanie.
W moim sprzęcie mam zupełnie inny zasilacz, a ten Codegen dostałem uszkodzonego i chcę go naprawić nie dlatego, że muszę ale dla poznania zależności w nim zachodzących, przyczyn jego awarii oraz skutecznych możliwości ich usunięcia.
Jednym słowem w celach edukacyjno-rozrywkowych.
Oczywiście zaczynając naprawę podłączyłem go w zasilaniu szeregowo żarówką 40W.
Nazwa zasilacza to Codegen model: 300X1, ATX 2.03 (P4) 300W
Przetwornica pomocnicza oparta jest na Mosfecie 02N60P, a główne tranzystory po stronie pierwotnej to MJE13007. Regulacja i punkt pracy całego zasilacza jest realizowany po przez transoptor na układzie KA7500B kończąc.
Elementy wykonawcze po stronie wtórnej to podwójna dioda w obudowie TO-220: S20C40C (+5V), Mosfet SSM40N03P ( +3.3V) i dwie pojedyncze diody FR303 (+12V) połączone katodami.
W chwili przystąpienia do naprawy wymieniłem ewidentnie zwartą podwójną diodę S20C40C ze strony wtórnej oraz mosteta ze strony pierwotnej tj. 02N60P zastąpiłem BUZ93.
Po sprawdzeniu pozostałych elementów i stwierdzeniu że są ok, zasilacz nadal nie startuje.
Pewnie coś pominąłem w szukaniu usterki.
Dlatego prosiłbym Was koledzy o schemat tego zasilacza, który bardzo ułatwi mi jego naprawę. Najgorsze jest to że przetwornica pomocnicza "milczy", a od niej muszę zacząć naprawę.
Będę Was na bieżąco informował o postępach w związku z tą naprawą.
Pozdrawiam.
Poprawiłem TONI_2003.