Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Codegen model: 300X1- 300W nie startuje zwarta dioda S20C40C...

13 Lip 2010 01:36 7223 8
  • Poziom 12  
    Codegen model: 300X1- 300W nie startuje zwarta dioda S20C40C...
    Witam kolegów.
    Różnie ludzie piszą o tych zasilaczach, jedni je chwalą i inni ganią. Natomiast ja uważam, że dla niewymagających pecetów to w zupełności wystarczające zasilanie.

    W moim sprzęcie mam zupełnie inny zasilacz, a ten Codegen dostałem uszkodzonego i chcę go naprawić nie dlatego, że muszę ale dla poznania zależności w nim zachodzących, przyczyn jego awarii oraz skutecznych możliwości ich usunięcia.
    Jednym słowem w celach edukacyjno-rozrywkowych.

    Oczywiście zaczynając naprawę podłączyłem go w zasilaniu szeregowo żarówką 40W.

    Nazwa zasilacza to Codegen model: 300X1, ATX 2.03 (P4) 300W

    Przetwornica pomocnicza oparta jest na Mosfecie 02N60P, a główne tranzystory po stronie pierwotnej to MJE13007. Regulacja i punkt pracy całego zasilacza jest realizowany po przez transoptor na układzie KA7500B kończąc.

    Elementy wykonawcze po stronie wtórnej to podwójna dioda w obudowie TO-220: S20C40C (+5V), Mosfet SSM40N03P ( +3.3V) i dwie pojedyncze diody FR303 (+12V) połączone katodami.

    W chwili przystąpienia do naprawy wymieniłem ewidentnie zwartą podwójną diodę S20C40C ze strony wtórnej oraz mosteta ze strony pierwotnej tj. 02N60P zastąpiłem BUZ93.

    Po sprawdzeniu pozostałych elementów i stwierdzeniu że są ok, zasilacz nadal nie startuje.
    Pewnie coś pominąłem w szukaniu usterki.

    Dlatego prosiłbym Was koledzy o schemat tego zasilacza, który bardzo ułatwi mi jego naprawę. Najgorsze jest to że przetwornica pomocnicza "milczy", a od niej muszę zacząć naprawę.

    Będę Was na bieżąco informował o postępach w związku z tą naprawą.
    Pozdrawiam.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Piotr Jakub Krupa napisał:
    Nazwa zasilacza to Codegen 300W model:300X1, ATX 2.03(P4)
    Przetwornica pomocnicza oparta jest na Mosfecie SSM40N03P a główne tranzystory po stronie pierwotnej to MJE 13007. Regulacja i punkt pracy całego zasilacza jest realizowany po przez transoptor na układzie KA7500B kończąc.

    Elementy wykonawcze po stronie wtórnej to podwójna dioda w obudowie TO-220 model Mospec S20C40C , Mosfet 02N60P i dwie pojedyncze diody FR 303 połączone katodami.

    W chwili przystąpienia do naprawy wymieniłem ewidentnie zwartą podwójną diodę S20C40C oraz mosteta ze strony pierwotnej tj 40N03P zastąpiłem BUZem 93. Po sprawdzeniu pozostałych elementów i stwierdzeniu że są ok, zasilacz nadal nie startuje. Pewnie coś pominąłem w szukaniu usterki.


    Troche wody polałeś - 02N60P (przetw. pomocnicza) jest po pierwotnej, 40N03P (reg. 3V3) po wtórnej, a transoptor jest związany tylko z przetwornicą pomocniczą.
    Co do schematu to sobie sprawdź czy pasuje ten Codegen 300W: 300X 300X1 rev. CG12, CG13
  • Poziom 12  
    Witam. Oczywiście że ma kolega rację odnośnie tych elementów. Było późno jak pisałem tego posta i stąd ten błąd, który już poprawiłem. To dobrze że są tu osoby którzy uważnie czytają co inni piszą. Dziękuje za schemat , będzie bardzo pomocny. Pozdrawiam
  • Moderator
    Witam.
    Uzupełniając post kolegi WojtasJD należy również sprawdzić i wymienić: Q4, Q17 oraz diody w PP.
    Pozdrawiam Brać lutującą.
    Codegen model: 300X1- 300W nie startuje zwarta dioda S20C40C...
  • Poziom 12  
    To wszystko się zgadza, a w przetwornicy pomocniczej po tym jak dostałem schemat od razu wymieniłem Q17, faktycznie był zwarty i przetwornica pomocnicza była "martwa".

    Uzyskałem tym samym +5VSB i niecałe 17V do zasilenia układu PS-ON. W którym na Bazie Q5 (C945) jest 2,5V na Emiterze 1,9V czyli układ pracuje. Natomiast na dwunastym pinie KA7500B mam +13V.

    Diody w części pierwotnej D1, D2 tj. 2x FR107, a także D4 i D3 oraz pozostałe elementy po pierwotnej stronie są sprawne, ale zastanawiam się nad podmianą układu scalonego KA7500B.
  • Moderator
    Podaj napięcia na nodze nr. 8, 11 układu scalonego KA7500
  • Poziom 12  
    Jak to jest z tymi diodami zamkniętymi w jednej obudowie np. Mospec S20C40C.


    Badając pojedynczą diodę FR302 w kierunku zaporowym, rezystancja takiej diody "leci " do nieskończoności i miernik nie wskazuje nic. Badając ją w kierunku przewodzenia miernik wskazuje 746K. Kiedy mierzymy spadek napięcia na niej w kierunku zaporowym miernik nie wskazuje nic, a kiedy w kierunku przewodzenia miernik wskazuje 406 mV.


    Ale czy z diodami zamkniętymi w jednej obudowie jest inaczej, z tego co wiem to nie. Jednak badając MOSPEC S20C40C rezystancja w kierunku zaporowym takiej diody to 134KOmy a w kierunku przewodzenia 1,032K. Badając spadki napięć na tej samej diodzie to w kierunku zaporowym miernik nie wskazuje nic, a w kierunku przewodzenia 145mV. Czy taka dioda jest sprawna bo już sam nie wiem.

    Moim zdaniem nie.
    Na pinach 8 i 11 układu scalonego KA7500B, które sterują bazami tranzystorów Q8 i Q9 jest 2.17 V. Oczywiście jest to pomiar przy PS-ON zwartym do masy.

    Oto napięcia na układzie scalonym 7500B:
    1--0,51V
    2--2,44V
    3--0,70V
    4--3,68V
    5--1,54V
    6--3,66V
    7--GND
    8--2,16V
    9--GND
    10--GND
    11--2,15V
    12--13,32V
    13--4,90V
    14--4,90V
    15--2V
    16--181mV
    Szukam dalej...
    Naprawiłem choć na razie wiem tyle tylko, że są wszystkie napięcia, a czy będą one kiedy obciążę zasilacz nie wiem to sprawdzę rano.
    Na wyjściu zasilacza jest +3,39V, +5,30V, +11,56V.
    Sprawcami tego uszkodzenia mimo iż moim zdaniem dawno już powinno wszystko działać były dwa tranzystory Q8 i Q9 BC945.

    Tak to już jest kiedy dokonujemy pomiaru elementu, który jest wmontowany w płytkę z elektroniką. Nie zawsze pomiar spadków napięć o 0,6 V pozwala stuprocentowo stwierdzić, że tranzystor jest dobry. I można potem zmarnować na taką naprawę więcej czasu niżeli to było konieczne.

    W naprawianym przeze mnie zasilaczu CODEGEN 300W model: 300X1. rev. CG 13 wymieniłem.

    1. Początkowo zamiast MOSFETA Q3 O2N60P wstawiłem BUZ 93, ponieważ oryginalny Mosfet wydawał mi się podejrzany, jednak potem powróciłem do oryginalnego tranzystora.

    2. Tranzystor Q17 - A773 ( jest on odpowiedzialny za prace przetwornicy pomocniczej ), która po jego wymianie "ruszyła"

    3. Po stronie wtórnej przetwornicy wymieniłem podwójna diodę w obudowie TO-220: S20C40C (+5V) ponieważ była zwarta

    4. I jak już wspomniałem dwa tranzystory Q8 i Q9 BC945. Są one sterowane przez układ KA7500B i kiedy są sprawne umożliwiają poprzez transformatorek T1 wysterowanie baz tranzystorów Q1 i Q2 E13007.

    Natomiast kiedy już ta część przetwornicy zaczyna pracować to w następstwie tego na T2 pojawia się napięcie przekazywane na poszczególne człony wyjściowe zasilacza: +5V, -5V, +12V, -12V. Następnie za pomocą tych napięć +5V i +12V wysterowany jest tranzystor Q7 40N03P, który wytwarza +3,3V.

    Te wszystkie napięcia wyjściowe po prze szereg tranzystorów diod, rezystorów i kondensatorów trafiają układ scalony KA7500B, który pilnuje by zawsze były one odpowiedniej wartości.

    Pozostaje jeszcze sprawdzić jak zasilacz zachowuje się pod obciążeniem.

    Mam nadzieję, że moja interpretacja działania tego zasilacza jest właściwa i że nic nie pokręciłem.
    Pozdrawiam.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • Moderator
    Dlatego właśnie od czasu do czasu piszę o potrzebie robienia pomiarów tak aby niebyły one zafałszowane, a nieodlutowanie elementów do pomiaru często prowadzi naprawiającego w ślepą uliczkę, a my pomagający wirtualnie musimy wierzyć, iż robione pomiary były robione poprawnie...
  • Poziom 12  
    Zasilacz jest ok., a pod obciążeniem zachowuje się poprawnie, choć tak jak mówiłem nie stosowałbym go do wymagających "maszyn", a do takich zwykłych PC z internetem.

    Dziękuje wszystkim za wskazówki, schemat i za wszelkie porady.
    Przy kolejnych naprawach, a tak się szykuje i też zasilacza komputerowego zabiorę się do niej całkiem inaczej z bagażem wniosków i doświadczeń zdobytych podczas naprawy Codegena.

    Dziękuję wszystkim za pomoc.

    Pozdrawiam, i zamykam temat.