Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Awaria podświetlania matrycy Sharp Aquos LC-32GD8E

artisu 13 Jul 2010 12:16 9539 8
    artisu
    Level 10  
    Witam,

Kupiłem używany telewizor Sharp Aquos 32". Problem pojawił się po kilku dniach. Po włączeniu obraz pojawia się przez ułamek sekundy a później matryca gaśnie. Jednak widać że ciemny obraz LCD się zmienia czyli usterka jest w podświetlaniu matrycy.
    Czasem za 30-tym razem albo jak telewizor pochodzi 5 minut i ponownie go włączam zaskakuje i podświetlenie matrycy działa normalnie. Obraz jest super. Jednak jeśli się go wyłączy na ok. 10 godzin to problem wraca.
    Co może być powodem takiego zachowania (jaki podzespół?)

W serwisie RTV powiedzieli że koszt naprawy to 300 zł a ja dałem za telewizor 600 złotych. Jak mam zapłacić 50% ceny telewizora to wolę odczekać 5 minut i ponownie go włączyć, wtedy działa ok.
    mirex
    Level 43  
    No to czekaj te parę minut, potem oglądaj - aż całkiem przestanie działać.
    Albo coś posprawdzaj, poczytaj forum, niekoniecznie o tym modelu.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001052.html pkt 1, 2, 3.
    Przecież my za ciebie nie sprawdzimy czy to problem z zasilaczem, inwerterem, czy może lampa któraś nie chce poprawnie startować i blokuje inwerter.
    artisu
    Level 10  
    Mirex, dzięki za szybką odpowiedź ale niewiele ona wnosi więc innych proszę o konkretne porady a nie zaśmiecanie wątku. Skoro było to już opisywane to podrzuć linka bo ja szukałem o Sharpie ale nic nie znalazłem w wyszukiwarce. Model telewizora jest napisany i rodzaj usterki też. Wydawało mi się że na forum są spece co potrafią po takim opisie wskazać przyczynę awarii.

Dodano po 18 [minuty]:

Już znalazłem (na anglojęzycznym forum), w tym modelu jest to nagminne, prawdopodobnie puścił jeden z lutów na inwerterze. Wieczorkiem jak będę miał czas to przelutuję styki.

http://www.unbeatable.co.uk/product/Sharp-LC32GD8E-32-in-LCD-Television/33769269.html
    mirex
    Level 43  
    mirex wrote:

Przecież my za ciebie nie sprawdzimy czy to problem z zasilaczem, inwerterem, czy może lampa któraś nie chce poprawnie startować i blokuje inwerter.

No fakt, to za mało. Oczekiwałeś zapewne, że ktoś ci powie - polutuj 4 nogę od prawej 3 transformatora od lewej.
    Powodzenia.
    baloon 360
    Level 20  
    Witam
    Ja bym zaczął od otworzenia telewizora i sprawdzenie zasilacza czy nie mam napuchniętych kondensatorów i sprawdzenie czy nie mam przerw w inwerterach.
    artisu
    Level 10  
    Przelutowałem styki na inwerterze (płytka po prawej po rozkręceniu obudowy).
    Oprócz elementów SMD są tam chyba 4 kondensatory oraz osiem mini-transformatorków i na tych elementach poprawiłem luty. Po skręceniu obudowy podłączyłem do gniazdka i... DZIAŁA!!! TV włącza się za każdym razem.

To mój pierwszy telewizor, który naprawiłem więc radość jeszcze większa. Nie mówiąc o tym że trzy stówy zostały w kieszeni. Cała operacja trwała ok. pół godziny...
    artisu
    Level 10  
    Od: baloon 360
    Do: artisu
    Wysłany: 19 Lip 2010 22:23
    Temat: Tv Cytuj wiadomość
    Czesc za pomoc naciśnij pomógł to nic nie kosztuje

Baloon, nie Ty przyczyniłeś się do naprawienia mojego telewizora tylko goście z anglii co opisali podobną usterkę mojego telewizora na innym forum z dokładnym opisem co jest zepsute i jak to naprawić. Takich próśb i żebrania o naciśnięcie "pomógł" nie toleruję na żadnym forum. Wstydź się...
    aruna dyndane
    Level 24  
    No widzisz baloon 360 i po co ci to było?? Ale nie martw się ja myślę, że temu lamerowi usterka jeszcze powróci i wtedy inaczej będzie piszczał, zarozumialec jeden. A ty masz nauczkę na przyszłość.
    Mirek Z.
    Moderator
    aruna dyndane wrote:
    wtedy inaczej będzie piszczał, zarozumialec jeden. .

Tylko zarozumialec? ;)