Kolego dwie rzeczy układ EGR badz układ paliwowy Pomoze tylko diagnostyka i to z dobrym diagnostą w dobrym serwisie .Czesci do tego silnika nie sa taniutkie a nawymieniac mozna wiele ...
Witam
Ja miałem tez taką kontrolkę tylko do tego raz na jakiś czas wyświetlał mi się komunikat usterka silnika po wymianie takiego małego (800 zl)elektromagnesu w serwisie na układzie paliwowym przeszło. Pozdrawiam
witam ja miałem taki przypadek w zimie jak filtr paliwa przymarzł.
Wtedy zapaliła się kontrolka i napis usterka silnika, więc nie musi koniecznie być coś ze spalinami może także być problem z zasilaniem paliwem
Przyczyna - słaba jakośc paliwa, awaria elektrozaworu sterującego dawką paliwa - zatarty, kolejne 3 są przytarte ale działają. 1 szt w serwisie 2300 pln netto
Coś mi to nie pasuje, to jest widocznie inna awaria.
Poza tym, te cewki- rozkręcają się im zwory rdzeni i to idzie samemu skręcić na kleju po zdemontowaniu.
Jakoś nie przypominam sobie aby cos tam sie mogło przycierać, to jest proste jak cep.
Ostrożnie z tym serwisem i wymianą.
Prawdę pisze boss 130, trzeba odczytać błędy, nawet samemu, w sekcji EMS. Masz klawisze diagnostic.
siemka kwantor niestety to prawda pada jeden elektorozawór czy to kąt wyprzedzenia czy dawkowanie i system dostaje kota dla niego czyli EGR czy ADBLU spliny są zbyt toksyczne pomimo próby neutralizacji toksyn w granicy dopuszczalnej jeśli system pracuje normalnie ale sterownik nie łapie opcji zatartych pompek czy cewek jeśli biega o scanię gdzie paliwo w tym przypadku podawane jest jak w dużym facie ile polejesz na gardziel gaznika to i tak połknie
Witaj szaman.
Tak, zgadza się, ale na ASO jest wymiana, a ja uzdrawiałem te elektrozawory "hurtem"
Tam jest cewka, ruchomy rdzeń z blaszką, sprężynka i jeszcze jakaś bzdeta.
Trzeba zdemontować i obejrzeć, chodzi o wykręconą śrubeczkę, zawór wtedy nie domyka i nie otwiera jak należy- oni to nazywają zatarty i najlepiej wymiana i kasa.
Kasa na częściach i na robocie.
Z tym że oni znają ten problem śrubeczki na zaworze, jednak nie oferują tego.
W euro5 te "lody" świecą się u nas w co drugiej scani i raz świecą, raz nie świecą, auta jeżdżą i pobierają raz więcej, raz mniej adblue.
Komunikat mówi o uszkodzonym czujniku NOX. (1700 brutto)
Podmieniałem je i nie było wpływu- stary machnął ręką, bo auta nie dymią, nie przepalają i maja swoją moc.
Niech się choroba rozwija.