Witam. Mieszkam w Lodzi na Dabrowie. Bloki, pierwsze pietro i cisza do okola, takze na skanerze... Jaka kupic antene wifi aby odbierac internet z Hot Spota. Brak widocznosci. Jak co to przepraszam za spam Wejcia - usb lub expresscard. Antena moze byc zew. jak i wewnetrzna. Ta zewnetrzna to tylko balkon wchodzi w gre. Prosze o pomoc.
To nie wiadomo czy coś pójdzie, do odbioru WIFI _musi_ być widoczność. Fale WIFI to nie cząstki neutrino, zwykłe drzewo może je zablokować, nie mowiąć o mokrym drzewie, woda b. dobrze pochłania fale WIFI.
Zanim kupisz coś, poproś kolegę z laptopem aby pomierzył siłę sygnału z hotspot-a za pomocą programu "inssider".
laptop ustaw w takim miejscu gdzie umieściłbyś antenę do odbioru sygnału, czyli szukaj najsilniejszego sygnału.
Zamieść zrzut z "inssider"-a i nazwe sieci hotspota
Witam. Co do wczorajszego skanu okolo 19 to normalnie pustka. Wyszedlem nawet z bloku i skanowalem do okola 4 skanerami i nic. Moze karta w lapku jest za slaba? Inssider nie pomogl ;-(
Karta Atheros;
Hm, dziwne, zwykle w pobliżu bloków eter aż huczy od sieci WiFi... No chyba, że to jakaś zupełna pustynia internetowa...
Jesteś pewien sprawności sprzętu? W ogóle wykrywałeś/łączyłeś się kiedyś do jakiegoś hotspota, np. w jakimś centrum handlowym (albo np. w centrum większego miasta), lub np. do routera bezprzewodowego u znajomego/kolegi?
Proponuję najpierw wypróbować działanie skanerów na jakimś "pewnym" AP (hotspocie, routerze WiFi). Istnieje też możliwość, że masz coś nie tak ze sterownikiem karty.
Pozdrawiam -
Stanley
P.S. InSSIDer, NetStumbler, czy jakiś inny to w Twoim przypadku bez znaczenia. Chodzi przecież tylko o zgrubsza wykrycie sieci, orientacyjne określenie poziomu sygnału, stwierdzenie czy jest szyfrowana, itp (bardzo zgrubsza można to zrobić w Windzie bez dodatkowych programów). NetStumbler od dawna nie jest rozwijany, nie pracuje na Windowsach wyższych niż XP. inSSIDer ładnie pokazuje wykres zajętości kanałów.
Witam. Jeszcze nie skanowalem. Myslalem aby kupic antene dookolna wysokiej czulosci. Nie wiem jakie bedzie lepsze pasmo 2,4 czy 5 ghz? Mam dwa sklepy internetowe polecane, ale maja malo asortymentu z tego rodzaju. Allegro mi na forach odradzaja. Grzegorz
Witam. Jeszcze nie skanowalem. Myslalem aby kupic antene dookolna wysokiej czulosci. Nie wiem jakie bedzie lepsze pasmo 2,4 czy 5 ghz? <...>
Z zakupem czegokolwiek bym się wstrzymał do momentu gdy nie wyskanujesz chociażby śladu sygnału. Na razie nie wiadomo, czy nic nie odbierasz bo tam nic nie dociera (albo baaardzo słabo), albo może masz jakiś problem z laptopem? Proponuję też zrobić jakieś rozeznanie w okolicy, np. czy działają jacyś dostawcy radiowi, albo czy można odebrać sygnał z darmowego hotspota(ów) - chyba masz tam jakichś sąsiadów korzystających z netu?
Po drugie do czego chcesz teraz przykręcić antenę? Masz w laptopie odpowiednie gniazdo? Jeżeli nie, pewnym rozwiązaniem na "wzmocnienie" odbioru jest zakup zewnetrznej karty WiFi, np. na USB, która posiada złącze do anteny.
Ewentualnie innym rozwiązaniem jest zakup tak jakby "wzmacniacza" sygnału WiFi. Czyli urządzenia (lub zestawu dwóch urządzeń), ktore z jednej strony odbiera (słaby) sygnał WiFi z zewnątrz, a z drugiej rozsyła go po lokalu (silny), np. w mieszkaniu, domku. Rozwiązanie prawdopodobnie bedzie trochę droższe, ale dzięki temu możesz w zasięgu tego urządzenia (zwykle kilkanaście-kilkadziesiąt m) przemieszczać się swobodnie z laptopem. Nie ciągając się z żadnymi dodatkowymi antenkami, kabelkami, itp. Można też potem łatwo dołączać kolejne urządzenia, laptopy, komórki, konsole, itp. bezprzewodowo i przewodowo. Zobacz np. te topice:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1707462.html https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1710089.html Poszukaj też, jeżeli Cię to zainteresuje, tematów związanych z rozdzielaniem internetu radiowego.
Jednak uważam przed zainwestowaniem w sprzęt, podstawą jest wstępne rozeznanie "co w eterze piszczy" oraz najlepiej zlapanie chociażby śladu sygnału.
Witam. Nie zrobilem rozeznania wczoraj ;-( - nadgodziny... Myslalem o antenie dookolnej. Dostalem polecony sklep cyber... i kupilem antene skladana 20 dpi na kablu. Dobrze, ze nie skusilem sie na allegro. Zasieg jakis musi byc, byc moze karta jest za slaba. Kolega z pracy w poblizu mieszka i ma zalozona siec wifi. Skaner pasywny wlaczony jest non stop i nic nie wylapal. Mam nadzieje, ze z antena bedzie lepiej. Dzieki za zwerbowanie mnie do szukania. Poztaram wkleic pozniej dokladny opis anteny na forum pozniej. Czekam na przesylke. Dzieki
<...>
To wszystko. Jakies 12 anten. Po drugiej stronie mieszkania jest gorzej
O ile dobrze dojrzałem, wszystkie sieci prócz jednej są zabezpieczone (tzn. używają szyfrowania), wyglądają na typowe domowe. U większości z sygnałem nietęgo - rzędu -70 -80dBm.
W sumie nie bardzo wiadomo co zamierzasz osiągnąć. W pierwszym poście napisałeś, że chcesz się podłaczyć do hotspota, czyli w domyśle dostępu darmowego. A jest w ogóle jakiś w Twojej okolicy? W innym napisałeś, że znajomy gdzieś w pobliżu odbiera internet radiowy. Ale jaki internet? Darmowy, płatny? W jakim paśmie? Może 5GHz? Może dostał sprzęt od providera?
Może zatem określ się, o co Ci chodzi.
Chcialem odbierac sygnal darmowy. Poza tym nie mialem zbyt duzego doswiadczenia w swieci wifi. Kolega z pracy ma domowa siec wi-fi zabezpieczona, ale nie zamierza sie dzielic. Myslalem o hotspotach typu pub, restauracja? Jezeli chodzi o uzywanie szyfrowania to mam uzywac WEP?
No to jak widać raczej w Twojej okolicy raczej cienko. Tylko jedna z sieci nie jest szyfrowana, ale to też nie oznacza, że nie jest zabezpieczona w inny sposób.
Quote:
Jezeli chodzi o uzywanie szyfrowania to mam uzywac WEP?
To nie Ty (klient, odbiorca) narzucasz sposób szyfrowania, tylko punkt dostępowy Od razu i na wszelki: na tym forum nie ma dyskusji o sposobach łamania zabezpieczeń. Zresztą nawet gdyby udało Ci się je przełamać, pamiętaj, że ktoś z "drugiej strony" może właśnie na to czekać, aby choćby dla zabawy przechwycić np. hasła do poczty, GG, itp.
Witaj. Co do szyfrowania to ok. Nie zamierzam sie wlamywac, chyba ze tylko dla zabawy, ale zaden ze mnie informatyk Dziekuje za informacje:D Czy drugie wyjscie wifi te slabsze tez trzeba zabezpieczyc?
<...>Czy drugie wyjscie wifi te slabsze tez trzeba zabezpieczyc?
Nie bardzo kumam o co biega... Jakie drugie wyjście wifi? Chodzi o tę kartę wbudowaną w laptopa? Jeśli tak, to jeszcze raz: jeśli łączysz się z kimś, to nie Ty ustalasz reguły zabezpieczeń. Po prostu łaczysz się i już. Z tym, że przykładowo, jeżeli chesz się połaczyć z siecią, w której ustanowiono szyfrownie WEP albo WPA lub WPA2, będziesz musiał podać klucz (hasło). Ten klucz oczywiście musisz najpierw znać. Klucza nie trzeba podawać tylko dla sieci niezabezpieczonych , jakkolwiek jak już pisałem, nie oznacza to jeszcze, że z taką siecią na pewno się połączysz i będziesz mógł sufrowac po necie (empiryczny efekt jest taki, że sieć jest widoczna jako niby niezabezpieczona, ale nie można się z nią połączyć, lub połączyć można, ale mimo tego nie ma internetu).
Można to trochę porównać do drzwi:
Zamknięte na zamek - aby otworzyć musisz posiadać właściwy klucz: sieci szyfrowane,
Otwarte - możesz wchodzić od razu: sieci niezabezpieczone, jakkolwiek mogą być przypadki, że tuż za progiem jest jakaś niewidoczna przedtem przeszkoda, np. spadający na głowę drąg
Witam. Co do karty wifi to tez jest na niej kuteczka, wiec szyfrowanie jest wspolne dla dwoch urzadzen. Co do nadajnikow wifi, wypatrzylem 4. Dwa dlugie prostokaty skierowane przeciwlegle do siebie, lekko pochylone do dolu (5 na 30 cm.). Jedna okragla, okolo 10-15 cm. srednicy. Jedna cos jak kwadrat 10 na 12 cm. Wszystkie na wierzowcu. Z okna kuchennego, prawie tuz, tuz, ale nie widoczne. Inny mi blok zaslania to co potrzeba Odleglosc 300 metrow. Kolor bialy lub jakis podobny tych urzadzen. Reszte sieci wkleje jutro bo ma zly format pliku i windows mi w pracy go nie czyta, wiec do jutra Dzieki i narka. Zrobie spacer moze jutro rano.
Urzadzenia to AirLive 1600usb i antena 10dpi Maximus (dane uscislone - nie wiem dlaczego 10dpi?)
Proszę poprawić niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
Znalazlem siec do ktorej jednak ciezko mi sie logowac, jakies -71dpi.
Miejsce jest przy kiosku Jakies 100 metrow ode mnie. Przeslaniete lekko blokiem. Co za antene kupic. Pomiar robiony AirLive 1600usb. To wszystko, dzieki i przepraszam za spam..