Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gramofon Unitra Fonica GS-464 - igła, regulacja anty-skating

Szymlukom 14 Jul 2010 12:26 21933 16
    Szymlukom
    Level 10  
    Witam wszystkich użytkowników,
    Szkoda, że mój pierwszy post jest postem dotyczącym od razu problemu, ale przejdźmy do meritum.

Jestem szczęśliwym posiadaczem takiego oto gramofonu - działa dobrze, jest zadbany, obroty są stabilne, ramię wyważone, wkładka wyregulowana. Jednak mam kilka problemów/pytań.

1). Patrząc na wkładkę odnoszę wrażenie, że ta jest lekko odchylona ku środkowi talerza przez co igła nie jest usytuowana w rowku pod kątem prostym. Jak temu zaradzić? Czy w tym modelu możliwe jest w ogóle ustawienie odpowiedniego azymutu?
    Niby na ramieniu urządzenia jest śrubka (od spodu) ale sądzę, że jest to śrubka trzymająca koszyk.

2). Jak powinien być ustawiony antyskating? Czarowałem coś z miejscami gdzie płyta jest "głucha" ostatecznie ustawiając ciężarek w pozycji "1". Wydaje mi się, że igła jest prowadzona w sposób właściwy. Ale czy na pewno?

3). Gramofon wyposażony jest we wkładkę polskiej produkcji MF-101. Myślę, że jest w dobrej kondycji - dźwięk jest czysty. Spotkałem siłę w Internecie z nieprzychylnymi opiniami odnośnie wkładek polskiej produkcji. Czy one rzeczywiście były/są tak marnej jakości, że uszkadzają płyty?
    Zastanawiam się więc nad wymianą wkładki? Jaka będzie odpowiednia dla tego modelu gramofonu? Słucham głównie poezji śpiewanej, rocka, polskiego punku lat '80 i ska, zatem myślę, że nie potrzeba mi jakiejś specjalnie audiofilskiej wkładki.

4). Co sądzicie tak w ogóle o tym gramofonie? Wcześniej miałem WG-417 z wkładką UF-70 zatem wymiana na obecną konstrukcję wydaje się być słuszna.

Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
    Pablo1964
    Moderator
    Ad 2. Antyskating powinien być ustawiony proporcjonalnie do siły nacisku igły na płytę.
    Ad 3. Mogą uszkodzić płytę tylko wtedy, gdy igła jest zużyta bądź jest ustawiony zbyt duży nacisk igły na płytę. W przypadku MF-101 powinien wynosić bodajże 1,5 g. Nie ma sensu zaczynać przygody z gramofonem od wymiany tej wkładki choć profilaktycznie warto byłoby wymienić igłę, jeżeli nie znasz jej "przebiegu".
    Ad 4. Z pewnością wymiana była słuszna.

Życzę zadowolenia z nowego sprzętu. :-)
    Szymlukom
    Level 10  
    @Pablo1964
    Dzięki za pomoc.

Czyli wynika z tego, że antyskating mam ustawiony dobrze - pozycja "1" (mała siła odśrodkowa działająca na ramię - nacisk igły na krążek 1,5g).
    No chyba, że się mylę?

Tak, zgadza się - dla tej wkładki odpowiedni nacisk na płytę to półtora grama (taki przynajmniej zaleca producent).
    Niestety, nie jest mi znany "przebieg" igły. Tak jak napisałem wyżej, dźwięk brzmi czysto, więc zakładam, że igła jest w miarę nowa.
    A na jaką igłę byłoby warto wymienić? Jeśli możesz to podaj jakiś dobry model, lecz nie jakiś strasznie audiofilski - taki średni.
    I jak wygląda sprawa z montażem nowej igły?

Słychać różnicę między UF-70, a MF-101, ale generalnie nie używam gramofonu póki nie będę na 100% pewien poprawności jego wyregulowania - szkoda mi płyt.

Pozdrawiam.
    Szymlukom
    Level 10  
    @JCK
    Doskonale znam ten artykuł - właśnie przy jego pomocy regulowałem wkładkę i antyskating.
    Szymlukom
    Level 10  
    Upłynęło już sporo czasu od mojego ostatniego posta.
    Czy naprawdę nikt nie wie nic odnośnie punktu pierwszego? A może po prostu w tym modelu nie można ustawiać azymutu?

Ma ktoś może instrukcję obsługi do tego gramofonu?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Łukasz.
    ropi
    Level 22  
    Szymlukom wrote:

Czy naprawdę nikt nie wie nic odnośnie punktu pierwszego? A może po prostu w tym modelu nie można ustawiać azymutu?
    Ma ktoś może instrukcję obsługi do tego gramofonu?

Wrażenie może być mylne. Może zrobiłbyś zdjęcie, na którym widać położenie wkładki? Proponuję, byś spróbował ruszyć tę śrubkę i sprawdził, czy da się wykonać jakąś korektę. W przypadku skrzywienia nie powinieneś w ogóle używać gramofonu w trosce o płyty. Instrukcję miałem jakiś czas temu w ręku. Nic ciekawego w niej chyba nie znajdziesz. Nie pamiętam, by coś takiego było w opisie. Jeśli poszukasz w sieci - prawdopodobnie znajdziesz tę instrukcję - to popularny model.
    r.

PS. Niektóre krajowe płyty bywały fabrycznie mocno zdeformowane (wklęsłe z jednej, a wypukłe z drugiej strony lub pofalowane). Do sprawdzenia wybierz naprawdę prosty egzemplarz.
    r1212
    Level 11  
    Prawdopodobnie w tym gramofonie jest głowica, która nie ma regulacji kąta ułożenia wkładki. Żeby to regulować otwory w których zamocowana jest wkładka powinny być owalne (np.takie były w głowicach stosowanych w gramofonach Daniel). Można też kupić współczesną głowicę - ok. 40-50 zł. Ale żeby coś zaradzić zrób zdjęcie aktualnie posiadanej głowicy wraz z wkładką. Poniżej zdjęcie głowicy z możliwością regulacji.

Pełną regulacje można tak naprawdę zrobić przy pomocy płyty testowej. Niestety płyty te są dość drogie - ok. 150 zł i kupowanie jej do wyregulowania tylko własnego gramofonu może być lekką przesadą
    ropi
    Level 22  
    r1212 wrote:
    Prawdopodobnie w tym gramofonie jest głowica, która nie ma regulacji kąta ułożenia wkładki. (...) Pełną regulacje można tak naprawdę zrobić przy pomocy płyty testowej. Niestety płyty te są dość drogie - ok. 150 zł i kupowanie jej do wyregulowania tylko własnego gramofonu może być lekką przesadą

Oczywiście to nie ten rodzaj głowicy. Gramofon GS-464 jest bardzo popularny i wystarczy rzucić okiem w google... Ma proste ramię. W tym modelu głowica jest w zasadzie niewymienna (w takim sensie jak ta na obrazku) i zespolona z ramieniem śrubką prostopadłą do osi ramienia.
    Generalnie - prawidłowa regulacja wkładki wymaga ustalenia trzech kątów i odległości igły od osi obrotu ramienia. W GS464 - jeśli stosowane są wkładki MF lub odpowiedniki nie ma potrzeby regulacji kąta pochylenia wkładki VTA (inaczej wysokości wkładki). Konstruktorzy chyba nawet nie przewidzieli takiej regulacji. Przekoszenie wkładki względem osi można prawdopodobnie usunąć manipulując wspomnianą śrubką i głowicą - normalnie taką regulację przeprowadza się w fabryce, musi to być jakiś błąd montażu lub skutek niewłaściwego użytkowania. Zostaje regulacja w płaszczyźnie poziomej oraz odległość igły od osi obrotu ramienia.
    Ustawienie wkładki wykonuje się w tym zakresie nie przy użyciu płyty testowej tylko szablonów (jest ich pełno w sieci). Trzeba dobrać odpowiedni dla danego typu ramienia.
    r.

PS. Azymut można zdaje się sprawdzić w prosty sposób metodą z lusterkiem.
    r1212
    Level 11  
    ropi wrote:

Ustawienie wkładki wykonuje się w tym zakresie nie przy użyciu płyty testowej tylko szablonów (jest ich pełno w sieci). Trzeba dobrać odpowiedni dla danego typu ramienia.

Zwracam uwagę, że treść dotycząca płyty testowej dotyczyła pełnej regulacji gramofonu. Nigdzie nie pisałem, że płytą testową ustawiamy kąty mocowania wkładki, ale już regulacja antyskatingu bez tej płyty jest silnie utrudniona, żeby nie powiedzieć że niemożliwa. Ustawianie na zasadzie antyskating = nacisk odczytując np. ze skali regulatora to troszkę za mało.
    Anonymous
    Anonymous  
    Szymlukom
    Level 10  
    Witam,
    Dziękuję za odpowiedzi.

Cyknąłem kilka fotek wkładki z głowicą - może one pomogą rozwiązać problem z azymutem.

Ustawiłem wkładkę na mocno zużytej płycie, nie włączając przy tym gramofonu.

Przepraszam za taką mnogość zdjęć, ale nie mam zielonego pojęcia jak sfotografować wkładkę. Marny ze mnie fotograf, tak więc w razie gdyby te zdjęcia były niewystarczające - proszę pisać.

Oczywiście póki co gramofon stoi nieużywany - szkoda mi płyt.

Dziękuję i pozdrawiam,
    Szymlukom
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czy próbowałeś korzystać z szablonu, który jest na końcu tej strony? Oś podłużna wkładki, nie musi się pokrywać z osią podłużną koszyka. Niewielkie odchyłki pomiędzy osiami są dopuszczalne. Najpierw zadbaj o to, aby kąt pomiędzy cantileverem, a płytą w trakcie jej odtwarzania wynosił mniej więcej 20°. Następnie sprawdź czy podczas odtwarzania wkładka/igła była prostopadła do płyty - azymut. Tu manewru wielkiego nie ma, ale można rozpatrzyć mocowanie ramienia do jego łożyskowania lub mocowania koszyka do ramienia. Ze zdjęć nie wynika czy igła istotnie nie jest prostopadła do płyty. Zrób takie zdjęcie, które ukazuje wkładkę dokładnie od przodu.
    Na koniec ustawienie wkładki według szablonu.

GM
    Szymlukom
    Level 10  
    @grzegorz Markowski

Witaj,

Rozumiem, że masz na myśli ten szablon.
    Tak, to właśnie z niego korzystałem ustawiając wkładkę.

Wydaje mi się, że wkładka jest lekko zwrócona do środka płyty - ale może to być mylne wrażenie.

Co do kąta między cantileverem, a płytą, wydaje mi się, że jest to mniej więcej 20°, ale kątomierza w oczach nie mam.
    Czym to najlepiej zmierzyć? Zapewne kątomierzem właśnie, ale nie ma chyba aż tak miniaturowych ....

Załączam także zdjęcia - oby były lepsze od poprzednich.

Dzięki i pozdro.
    ropi
    Level 22  
    Można odnieść wrażenie, że wkładka jest przekręcona lekko do środka. Próbował Kolega obrócić główkę po zluzowaniu śrubki? Co z lusterkiem?
    r.
    Szymlukom
    Level 10  
    @ropi

Witaj,
    Właśnie takie samo wrażenie odnoszę. Próbowałem poluzować śrubkę, ale nie da się jej odkręcić. Spróbuję użyć odrdzewiacza, bo nie chcę uszkodzić ramienia - jest dość delikatne.

Na czym polega wspomniana wyżej metoda z lusterkiem?

Pozdrawiam.
    ropi
    Level 22  
    Szymlukom wrote:
    Spróbuję użyć odrdzewiacza, bo nie chcę uszkodzić ramienia - jest dość delikatne.

To już lepiej odrobina oleju penetrującego, a potem dokładne mycie.
    Szymlukom wrote:

Na czym polega wspomniana wyżej metoda z lusterkiem?

W sieci znajdziesz bez trudu dokładny opis z ilustracjami. Niestety nie mam na podorędziu linka. Ogólnie - na talerzu umieszcza się płaskie, cienkie lusterko i opiera na nim igłę tak jak na płycie. Następnie od przodu wkładki, patrząc wzdłuż jej osi, obserwuje się igłę i jej odbicie, które w przypadku prostopadłego ustawienia będą leżeć w linii prostej.
    r.