Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Autronic AL-700 - nie przełącza na gaz

gasior5 14 Jul 2010 22:18 12130 19
Relpol
    gasior5
    Level 14  
    Witam,
    Mam w samochodzie instalację Autronic AL-700 z przełącznikiem w postaci świecącego zielonego przycisku. Podczas wymuszonej przez wciśnięcie jazdy na benzynie przycisk nie świeci, w trybie auto pulsuje, po przełączeniu na gaz świeci w sposób ciągły.
    Dzisiaj zaskoczył mnie problem - nie przełącza na gaz mimo że dioda wskazuje przełączenie (świeci w sposób ciągły), nie słychać też charakterystycznego stuknięcia podczas przełączania z benzyny na gaz.
    Wczoraj byłem na badaniu technicznym i diagnosta dość mocno mieszał przy butli żeby zobaczyć numer butli. Czy mógł coś uszkodzić?
    Sprawdziłem kabelki przy butli i żaden nie jest uszkodzony.
  • Relpol
    Maher
    Level 22  
    Ja miałem podobny problem i pomogło poprawienie lutów przy przekaźnikach na płytce autronica.
  • Relpol
    gasior5
    Level 14  
    A czy przy samej butli mogło się coś stać?

Autronic AL-700 - nie przełącza na gaz

Co to za element na zdjęciu oznaczone nr 1? Czy co powduje wkręcanie/wykręcanie tego elementu
    Co to za element na zdjęciu oznaczone nr 2 i czy powinien się obracać wokół śruby?
    adam640
    Level 20  
    1- chyba chodzi Ci o czujnik poziomu gazu
    2- elektrozawór można nim troszkę obrócić czerwony +12, czarny minus.To daje charakterystyczny stuk przy przełączaniu się na gaz jak on się nie otworzy podpinając pod niego 12V to nie puści gazu do filtra stanu ciekłego z zaworem, a następnie do parownika.
    Oprócz tego masz dwa zawory śrubowe odcinające wejście (grubsza rurka) i wyjście (cieńsza rurka) gazu.
    gasior5
    Level 14  
    Jeszcze jedno pytanie dotyczące centralki Autronic AL-700.
    Na wyjściu na 7 pinie (niebieski kabel opisany jako zawór gazu w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic175506.html ) nie ma napięcia.
    Czy to jest przyczyna nie przełączania elektrozaworów?
    Co powoduje brak napięcia na tym kabelku?
    adam640
    Level 20  
    To jest tylko gdybanie. Weź woltomierz lub żarówką 12V i sprawdź czy masz prąd na czerwonym (dodatnim) przewodzie przy butli jak przełączysz na gaz. Możesz sam potraktować go 12 V i sprawdzić czy się otwiera. Może masz brak masy, co raczej odpada, ale trzeba szukać. Napisz do tego gościa co radził w tamtym temacie.
    gasior5
    Level 14  
    Właśnie skończyłem sprawdzanie, stąd moje pytanie.
    Centralka sprawdzona, jest +12 stały, jest +12 po kluczyku, masy centralki sprawdzone.
    Oba lektrozwaory sprawdzone "na krótko" działają, ale nie dostają napięcia z instalacji.
    Z tego co sie doczytałem +12 na elektrozawory powinien wychodzić właśnie niebieskim kablem, ale nie ma na nim napięcia.
    adam640
    Level 20  
    To znaczy, że nic to po mnie, trzeba jechać do gościa który prowadzi te instalacje. Może to być błahostka, programowo się nie włącza, albo uwalił się sterownik. Można to sprawdzić kupując Viaken USB LPG interface, dzięki niemu i odpowiedniemu programowi można podłączyć się pod instalację gazową.
    gasior5
    Level 14  
    Problem wyjaśniony, padł uklad L293 na płytce (brak na nim napięcia).
    Czy opłaca się próbować wymienić (jakie mogą być koszty)?
    Serdeczne podziękowania dla kolegi Janek Bień
    r4lph
    Level 1  
    Dołączam się do pytania. Również mam taki sam problem. Auto spala benzynę zamiast gazu. Podejrzewam, że winny będzie sterownik. Używany sterownik na allegro (mój to Autronic AL-700) można kupić nawet za 50zł. Tutaj pytanie do obeznanych w temacie : Czy jeśli taka zakupiona używka pochodzi z innego auta to czy konieczne jest dostrojenie / przeprogramowanie / ustawienie takiego sterownika konkretnie pod mój samochód czy też instalację gazową?
    gasior5
    Level 14  
    Zawsze trzeba zrobić regulację, nie wiadomo w jakim samochodzie był poprzednio instalowany.
    Przy okazji regulacji będziesz miał pewność że sterownik mimo że używany jest OK.
    zibiuszka
    Level 10  
    A mnie od przedwczoraj, po dość mroźnej(-20)nocy nie chce pracować na LPG. Słychać jak przerzuca na gaz ale silnik zaczyna się krztusić i za chwilę gaśnie. Czerwone kontrolki migają na przemian a żółta się świeci. Parownik latem wymieniany, bezpieczniki OK, może to silnik krokowy zamarzł? Albo emulator padł i ciągnie gaz z benzyną i się dławi? Przerabiał ktoś już taki temat? Dodam jeszcze, że coś mnie podkusiło wyjąć na noc akumulator. Ale czy to może mieć jakiś związek?

EDIT: Awaria usunięta. Podczas wyjmowania akumulatora odpiął się cienki, czarny przewód spod małej klemy. Prawdopodobnie masa od instalki LPG. Wszystko wróciło do normy.
    Patryk240580
    Level 10  
    Podepnę się pod temat.
    Mam podobny problem ze sterownikiem Al 700. Mianowicie nie przełącza na gaz, a dioda świeci na zielono. wylutowałem przekaźnik i jest spalony. Problem polega na tym, że podczas wlutowywania starego przekaźnika,(który był również przyklejony na żywicy) oderwało się jedno z pięciu gniazd w którym był zamocowany. Nie wiem teraz z którą ścieżka na płytce ma mieć połączenie.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

Chodzi o gniazdo zaznaczone na czerwono:

Autronic AL-700 - nie przełącza na gaz Autronic AL-700 - nie przełącza na gaz
    Patryk240580
    Level 10  
    Zdjęcie przedstawia nie moją płytkę ( zdjęcie z internetu - nie miałem aparatu przy sobie). W moim przypadku pad jest oderwany. Usunąłem delikatnie żywicę i nie widzę ścieżki.
    Załączam właściwe zdj. Przepraszam za zamieszanie. Autronic AL-700 - nie przełącza na gaz
    Patryk240580
    Level 10  
    Dzięki.
    Poinformuję o wynikach