Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jakie powiny być optymalne ustawienia GPS w AM dla Lark 43.2

andrea70 15 Lip 2010 10:34 14860 9
  • #1 15 Lip 2010 10:34
    andrea70
    Poziom 10  

    Witam wszystkich.
    Szukam czegoś na temat ustawień GPS dla AutoMapy 6.5 PL w Larku 43.2.
    Włożyłem pożyczona kartę SD z wgrana AM (chyba piracik) i ustawił się automatycznie na COM2 oraz 4800 ale nie łapała fixa. Po przestawieniu na 56000 i wyłączeniu synchronizacji szybko łapała fixa nawet w blok w odległości 1,5m od okna.
    Zachęcony tym kupiłem oryginalną AM 6.5 XL PL i zrobiłem instalkę na karcie SD 2GB. Niestety oryginał chodzi dużo gorzej na tych samych ustawieniach i potrafi gubić sygnał. Na porcie COM7 w ogóle nie chce chodzić- brak łączności, wyświetla
    komunikat o błędzie.
    Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał proszę o podpowiedź jaki port i jaka szybkość oraz co jeszcze ewentualnie wyłączyć lub włączyć.. Za wszelką fachowa pomoc będę bardzo wdzięczny.

    0 9
  • #2 16 Lip 2010 19:36
    Pontikos
    Poziom 38  

    Wyjasnij, co ma port com 7 do portu com 2, na ktorym prawidlowo chodzila Automapa.
    Jesli prawidlowo chodzilo na com 2 i 57600, to sugeruje takie ustawienia zostawic - lepiej nie bedzie - to nie zabawka, ze mozna experymentowac - parametry sa sztywne i zadane przez producenta.

    0
  • #3 16 Lip 2010 21:25
    andrea70
    Poziom 10  

    U mnie ustawia się sama na COM2 i tylko ten port odpowiada a COM7 ma się tak do tego, że czytałem na wielu forach takie rady aby próbować na którym z portów COM AM będzie w Larku "chodzić" najlepiej.Co do szybkości to chodzi najlepiej na szybkości 56000 a nie 57600.
    Stąd moje pytanie przy ustawieniu jakiej szybkości AM będzie najlepiej pracowała w Larku 43.2. bo może na innej szybkości niż ustawiłem będzie lepiej się sprawował?
    Przy okazji pytanie, dlaczego ustawienie czasu samo mi się przestawia i to bez względu czy synchronizację czasu mam zaznaczoną czy odznaczoną. Powraca godzina ustawiona "fabrycznie" + 6 godzin w stosunku do polskiego czasu letniego, tak więc zamiast np.godziny 12:00 wyświetla godzinę18:00.
    Czytałem, że wyłączenie synchronizacji czasu daje szybsze łapanie fixa i nie gubienie później sygnału satelit ale nie dostrzegłem widocznej różnicy.
    Bardzo proszę o opinię na ten temat.
    Dziękuję.

    0
  • #4 09 Sie 2010 09:40
    duczekzabrze
    Poziom 15  

    podłącze sie do tematu , ja mam larka 43.0 i AM 6.6.0 i mi czasami łapie a czasami nie łapie sygnał, zanacze ze tylko na am 6.6 tak jest, na am 5.5 czy igo 8 bez problemu chodzi :/ ustawienie na 56000 nic nie daje u mnie bo wtedy nie wykrywa gps :( jakieś sugestie

    0
  • #5 10 Sie 2010 15:14
    Pontikos
    Poziom 38  

    Nalezy ustawic w Automapie takie same dokladnie wartosci na jaokich pracuje poprawnie w igo8.

    0
  • #6 11 Sie 2010 07:51
    duczekzabrze
    Poziom 15  

    oki juz działa :D u mnie działa tylko na porcie 2 i 4800 :-)))

    0
  • #7 11 Sie 2010 11:03
    Pontikos
    Poziom 38  

    I takie sa wlasnie prawidlowe ustawienia dla 90% urzadzen GPS dostepnych na rynku - od tych ustawien sugeruje zawsze rozpoczecie sprawdzania.

    Przypominam, ze pierwsze uruchomienie programu na danym urzadzeniu - lapanie GPS fix moze potrwac nawet do pol godziny w terenie otwartym.
    Teren otwarty, to dla przypomnienia, NIE JEST np. parapet ani balkon.

    2
  • #8 16 Sie 2010 18:16
    duczekzabrze
    Poziom 15  

    a to normalne że na larku 43.0 AM 6.6.0 gubi sygnał GPS???

    0
  • #9 16 Sie 2010 20:55
    Pontikos
    Poziom 38  

    A czy to normalne, ze najtansze urzadzenia na rynku, z tzw. dolnej polki, moga wykazywac sie slabszymi paremetrami pracy niz te najlepsze ? :)

    0
  • #10 11 Lis 2010 10:34
    andrea70
    Poziom 10  

    Po pobraniu aktualizacji AutoMapy ustawienie GPS w Larku 43.2 samo automatycznie ustawiło się tak: COM 2 /szybkość 4800 i teraz już AM 6.5.0 PL i 6.6.0PL "chodzą jak należy.
    Dodatkowo skończyły się kłopoty z samoczynnym przestawianiem się czasu na "koreański" czyli azjatycki. Nastąpiło to po pobraniu aktualizacji ze strony Larka:
    http://www.lark.com.pl/fb432aktualizacja.htm,, co mającym z tym problem podpowiadam.
    Ponieważ na w/w ustawieniach AM chodzi bez zastrzeżeń i z czasem nie ma problemów zamykam temat.

    2