Owszem, zauwaz ze ja nie wspomnialem nic o jakosci (poprostu nie chcialem draznic nikogo) W wielu kamerach stosowane sa najrozniejsze triki aby kamera byla "the best" W wielu przypadkach nie mowi sie wogole o szumach, ktore wbrew pozorom sa bardzo istotne, czulosc 3 luksy to dosc malo, moja kamerka pracuje przy minimum 4 luksy i przy niedoswietleniu obraz posiada zbyt duza ziarnistosc co jest nie do przyjecia (tylko ze ja mam do zastosowan prywatnych a nie jak le monde do nagrywania wesel). Kolejna sprawa to jak juz wczesniej wspomnialem obraz zapisywany przy pomocy kodeka H-264 i z dzwiekiem AC3 2.1 - a to juz nie jest do przyjecia, zwazywszy na dalsza obrobke. Czyli wracamy do sedna miniDV to podstawa dla srednio zaawansowanego "kamerowca".
No i oczywiscie wez pod uwage jeszcze jedna kwestie!!! Wyciagnij z szafy stara kasete VHS, wloz do magnetowidu .... minelo 10-15-20 lat i .... kaseta nadal dziala, magnetowid wciagnal kawelek kasety?? .... nic nie szkodzi rozloz kasete, sklej .stracisz ....10-15 sekund filmu, ale .... nadal masz cala zawartos.
Karty SD,XD CF itp to juz kwestia szczescia, ale napewno dluzej zachowaja twoja prace niz jakakolwiek plyta CD,DVD
Dodano po 21 [minuty]: monicageller wrote: Znajomy zajmuje się profesjonalnie kręceniem ślubów i używał na początku właśnie tej i nie narzekał.
Wlasnie "uzywal", a w tej chwili zapewne kreci jakims canonkiem
monicageller wrote: Sama widziałam te filmy, jakość obrazu była bardzo wysoka.
Wszystkie nowe kamery tego typu zapisuja obraz o bardzo dobrej jakosci, dobry obiekty, dobry sensor 3CCD, pare bajerow poprawiajacych jakosc, mozliwe krecenie z ustawieniami recznymi ....
monicageller wrote:
Zresztą, jak nie jesteście pewnie tej konkretnej kamery, to w tym samym sklepie znajdziecie jeszcze co najmniej pięć, które mogą wam się przydać.
Wlasnie kupic jedna za 13000zł, jak nie bedzie to, to jest w czym wybrac !!!! Zawsze to kolejne 13.000zł
Problem tutaj, ze jest bardzo malo sklepow z kamerami tak drogimi, a wyprobowanie i porownanie z innymi modelami z gornej polki jest praktycznie niemozliwe