Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Corsa B 1.5 td Isuzu pali 12 litrów

aras7771 15 Jul 2010 16:56 8431 4
Relpol
    aras7771
    Level 2  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam wielki problem z moja corsą ponieważ 2a razy była juz u mechaników i nikt nic nie poradził na to spalanie. W obu przypadkach wysłali wtryski do regulacji i za pierwszym razem przy spokojnej jezdzie do poznania spaliła 5,5 litra bo tyle dolałem do pełnego baku. Później troche mocniej gazowałem i auto znowu palilo 12litrów. Drugi mechanik tak zrobił ze nawet przez 100km nie było lepiej i pali tyle samo. Zawiozłem auto do wycięcia katalizatora okazało się ze był zapchany na maxa wstawili rurke i jest dużo mocniejszy ale dalej dymi na czarno przy mocnym przegazowaniu i tyle samo pali przy normalnej jezdzie z momentami kiedy wyprzedzam. Ten drugi twierdzi ze moze być to przez zapchany intercooler bo mam dołozony ale nie sprawdził bo za duzo mu było rozbierania. Turbina z tego co mówił i tego co widac jest ok i nie ma luzów. Pompa wtryskowa nie była sprawdzana!!! (Może coś z pompą) Inny mechanik mówił że może być to przez przestawiony zapłon. Czasmi w trakcie jazdy gasnie niespodziewanie i za chwile zapala jak na pych kontrolki sie zapalają i jest ok. Pare razy w zyciu miałem z nia problem i zapychałem ją zeby odpaliła. Teraz z nowym akumulatorem odpala ok ale potrafi tez podczas jazdy nieraz niespodzianke zrobić i zgasnie i zapali. Może być przestawiony rozrząd? Nadal wydaje mi sie ze jest słabsza jak wtedy jak ją kupiłem i jedzie max 160 moze teraz 170 po wycieciu kata. Jak ja kupiłem jechała 180 i to chwila moment sie tak rozpedzała. Zimą zauwazałem ubytki płynu chłodniczego teraz jest ok po wizycie u mechanika moze to zrobił. Nadal pali 12litrów i nie moge jej sprzedać . Czy ktoś mi pomoże jak najtaniej to zrobić?Jak to zrobić? Może jakieś czujniki są przekaźniki ile ma podać paliwa? Zna się ktoś ? Ratunku
  • Relpol
  • Helpful post
    adam640
    Level 20  
    Co do tego gaśnięcia to może być przewód idący do czujnika położenia wału lub sam czujnik.
  • Relpol
    aras7771
    Level 2  
    No to kwestia gaśnięcia w trakcie jazdy by była rozwiązana Dziękuje Bardzo
    Ciekawe co to może być jesli chodzi o to spalanie dziwi mnie to ze stale 12 litrów leje. wydaje mi się ze coś tam w niej jest przestawione i leje tak jak się przestawiło. Tylko pytanie co to zmieniło i czy idzie to cofnąć . Przez 3lata paliła max za 25zł więc nie wiem. Proszę o Pomoc i z góry Dziękuje
  • Helpful post
    toku74
    Level 31  
    chociaż sprawdź ustawienie rozrządu. to ciąganie mogło trochę nawywijać
    slawuss
    Level 12  
    Witam, tak się składa że od ponad 2 lat jeżdżę taką Corsą.
    Ten silnik jest starszej generacji i nie ma tam żadnych czujników!! (oprócz dwóch czujników temperatury [jeden do wskaźnika na desce rozdzielczej, a drugi do układu sterującego przekaźnikiem świec żarowych] i czujnika ciśnienia oleju). W związku z czym wyłączanie się silnika leży zapewne w kostce stacyjki [jeśli czasami jak jest gorąco nie możesz zapalić, tzn nie można załączyć rozrusznika, to na bank wkładka/kostka czy jak tam zwał w stacyjce] lub innym połączeniu, oczywiście jeśli wraz z silnikiem gaśnie cała deska rozdzielcza i liczniki. Jeśli gaśnie tylko sam silnik, to walnięty przewód elektryczny plusowy idący do pompy wtryskowej (zawór odcięcia paliwa). Przerabiałem już jedno i drugie.
    Co do spalania, to musisz wiedzieć, że pompa wtryskowa ma ustawione dwie dawki: normalną (gdy jeździsz spokojnie i poniżej jakichś 2200 obr/min) oraz turbo (bo przecież jak turbina przy większych obrotach lub obciążeniu wtłacza więcej powietrza, to oczywistym jest że dodatkowo trzeba dać znacznie więcej paliwa, aby była z tego moc). O przełączaniu dawek decyduje taki zawór z membraną na górze pompy połączony wężykiem z kolektorem ssącym, czyli przełączany wtedy, gdy turbina daje odpowiednie ciśnienie.
    Moja rada - daj pompę do regulacji (mnie to wyniosło 80zł rok temu oczywiście w specjalnym zakładzie zajmującym się tylko wtryskiwaczami i pompami pod Koninem) dawki paliwa plus niech ci ustawi "zapłon", czyli odpowiednie przyspieszenie pompy wtryskowej (położenie pompy względem silnika).
    Pozdrawiam, mi teraz Corsa pali w mieście około 5 litrów, przy dobrych świecach ani razu nie zawiodła mnie w zimę nawet przy -20stopni (przed regulacją pompy odpalała znacznie gorzej), ale turbinka niestety słaba, chociaż do setki bujam ją w 17sekund (fabrycznie nowa powinna przyspieszyć w 14sekund), a na liczniku mam 210tys km i przyklejoną wskazówkę do ogranicznika (ktoś wcześniej ostro cofał licznik;) Tobie życzę jeszcze lepszych osiągów, bo mimo wszytko to naprawdę dobry silniczek jest.