Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[access] kasowanie wartości w polu kombi

ojcio 15 Lip 2010 18:40 2491 4
  • #1 15 Lip 2010 18:40
    ojcio
    Poziom 17  

    Witam
    Mam formularz do wprowadzania danych większość formularza to pola kombi.
    Po naciśnięciu guzika rekord jest zapisywany.
    Proszę o podpowiedź jak wyczyścić zawartość pól kombi (nie wszystkich) po zapisaniu rekordu...

    0 4
  • Pomocny post
    #2 15 Lip 2010 21:05
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Czy wartość z tego (tych) pól przechowywana jest w tabeli?
    Jeśli tak, to po wyczyszczeniu wartości i wykonaniu jakiekolwiek akcji pola w tabeli pozostaną puste...
    A można to zrobić Np tak: wpisz

    Code:
    Kombi=Empty
    za linią
    Code:
    DoCmd(...)acSaveRecord
    gdzie "Kombi" to nazwa pola kombi w formularzu.

    1
  • #3 15 Lip 2010 21:28
    ojcio
    Poziom 17  

    działa jak należy, ale czy jest coś co mogę wpisać bezpośrednio w akcję po aktualizacji pola - obecnie jest "=refresh[pole_1] "i jak wprowadzę zmianę w pole_0 to odświeża mi się lista do wyboru w pole_1 ale stara wartość nadal zostaje...

    0
  • #4 15 Lip 2010 21:49
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    A jaką wartość chcesz uzyskać?
    Czy [pole_1] to kombi, tekstowe?
    Czy to

    ojcio napisał:
    obecnie jest "=refresh[pole_1] "
    nie powoduje błędu składni? Zwykle wystarczy samo Refresh oby odświeżyć listy...

    1
  • #5 15 Lip 2010 22:00
    ojcio
    Poziom 17  

    Nie żadnych błędów nie wywala
    Jest to pole kombi odświeżam je po aktualizacji w razie zmian w poprzednim
    Sprawę już w sumie rozwiązałem za pomocą vba ale gdyby ktoś dopisał jak się to robi poprzez akcję miło by było :)

    0