Temat zakładam w zasilaczach, bo na tym tylko się znam jeśli chodzi o sprzęt, o który zaraz zapytam. Otóż chciałbym mieć zabezpieczony komputer, wiadomo
. Zasilacz byłby jakiś 500-600W w cenie około 200-220zł. I tutaj pytanie, idąc od kompa do gniazdka
jakie kombinacie polecacie? Nie byłbym w stanie samemu czegoś skręcić więc w grę wchodzą jedynie produkty gotowe. Możliwe kombinacje (proszę się nie śmiać
):
1. komp -> zasilacz kompa, Listwa Profigold PGS 1001F, stabilizator napięcia -> gniazdko
2. komp -> zasilacz kompa, stabilizator napięcia, Listwa Profigold PGS 1001F -> gniazdko
3. komp -> zasilacz kompa, Listwa Profigold PGS 1001F -> gniazdko
4. komp -> zasilacz kompa, stabilizator napięcia... -> gniazdko
*gniazdko z bolcem mam, z instalacją problemów nie ma wielkich choć czasem żarówki żarowe padają
Nie wiem jak wielkie to ma znaczenie ale mogę sie dowiedzieć jaką mam instalację w domu, przydatne byłoby jakby ktoś zasugerował co do dowiedzenia byłoby istotne
.
Zdaję sobie sprawę, że zabezpieczenia w tej listwie to pewno 20% jej ceny max.
Zdaję sobie sprawę, że zasilacz tutaj pełni główna rolę (przy sprawnej instalacji).
Droga listwa, wiem, załóżmy że chce głupio wydać taką sumkę, 200zł na listwę.
Stabilizator - tutaj spodziewam się śmiechu bo prawdę mówiąc nie wiem czy ma on sens jeśli nie mam jakiś problemów typu za wysokie za niskie napięcie. Z drugiej strony, obecnie podłączony jest stary komp a stare podobno lepiej znoszą różne 'myki'. No i kompletnie nie wiem czy stabilizator+listwa to lepiej niż sama listwa.
na ups mnie nie stać, a z lektury, mimo że moje zdanie w tym temacie to porażka
uważam, że tani ups nie ma sensu. (brat ma ups do respiratora/ssaka/i kilku innych urządzeń, wszystkie mają mało watt, to urządzenia medyczne, same w sobie były drogie, prądu dużo nie żrą... no i ups do tego, stoi na parterze non stop w prądzie i szumi, podłączenie do niego leci na piętro przez zwykły zasilacz, załatwiał to człowiek z rodziny więc raczej bez sciemy a kosztowało to 2000zl (ten ups znaczy się), na moje oko nie jest on jakoś wymyślny, praktycznie to 3 cieżkie skrzynki).
proszę mi poradzić jak zabezpieczyć sprzęt ale w obrębie tych możliwości które wymieniłem, czy mają one sens, bo oczywiście wiem, że takich tematów były tysiące, czytałem je.... i mogę wydać te 200zl na listwę

1. komp -> zasilacz kompa, Listwa Profigold PGS 1001F, stabilizator napięcia -> gniazdko
2. komp -> zasilacz kompa, stabilizator napięcia, Listwa Profigold PGS 1001F -> gniazdko
3. komp -> zasilacz kompa, Listwa Profigold PGS 1001F -> gniazdko
4. komp -> zasilacz kompa, stabilizator napięcia... -> gniazdko
*gniazdko z bolcem mam, z instalacją problemów nie ma wielkich choć czasem żarówki żarowe padają
Nie wiem jak wielkie to ma znaczenie ale mogę sie dowiedzieć jaką mam instalację w domu, przydatne byłoby jakby ktoś zasugerował co do dowiedzenia byłoby istotne

Zdaję sobie sprawę, że zabezpieczenia w tej listwie to pewno 20% jej ceny max.
Zdaję sobie sprawę, że zasilacz tutaj pełni główna rolę (przy sprawnej instalacji).
Droga listwa, wiem, załóżmy że chce głupio wydać taką sumkę, 200zł na listwę.
Stabilizator - tutaj spodziewam się śmiechu bo prawdę mówiąc nie wiem czy ma on sens jeśli nie mam jakiś problemów typu za wysokie za niskie napięcie. Z drugiej strony, obecnie podłączony jest stary komp a stare podobno lepiej znoszą różne 'myki'. No i kompletnie nie wiem czy stabilizator+listwa to lepiej niż sama listwa.
na ups mnie nie stać, a z lektury, mimo że moje zdanie w tym temacie to porażka

proszę mi poradzić jak zabezpieczyć sprzęt ale w obrębie tych możliwości które wymieniłem, czy mają one sens, bo oczywiście wiem, że takich tematów były tysiące, czytałem je.... i mogę wydać te 200zl na listwę