Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzony jednofazowy silnik asynchroniczny

scooby117 16 Jul 2010 16:28 1676 3
    scooby117
    Level 15  
    Witam,

Jak w temacie - posiadam jednofazowy silnik asynchroniczny 1,6 kW.
    Do niedawna nie było z nim żadnych problemów, do póki ni stąd, ni zowąd odmówił posłuszeństwa, tj. nie wchodził na obroty i 'puszczał dyma'.

Po rozebraniu obudowy i załączeniu go do sieci okazało się, że owy dym powstaje na skutek iskrzenia szczotek komutatora.

Sprawdziłem szczotki: jedna z nich jest w dobrym stanie, a druga jest bardzo zużyta i trochę nadkruszona.

Co mogło się stać temu silniczkowi, że odmówił posłuszeństwa?
    Mogą to być zużyte szczotki, czy silniczek trzeba przezwoić?

Macie może jakieś rady?:)

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
  • Helpful post
    darek...45
    Level 13  
    Witam.Kolego z twojego opisu wynika że uszkodzony jest wirnik i należy go przezwojić.Przypuszczam że sam nic nie zrobisz bo nie masz wiedzy na temat silników,nazwałeś silnik komutatorowy silnikiem asynchronicznym.Tak więc najlepiej skorzystaj z usług zakładu elektromechanicznego.
    scooby117
    Level 15  
    Dzięki za odpowiedź:)

Oczywiście miałem na myśli szczotki wirnika, a nie komutatora (wybaczcie) i jest to silnik asynchroniczny ;)

Temat zamykam, pozdrawiam
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    scooby117 wrote:
    Dzięki za odpowiedź:)

Oczywiście miałem na myśli szczotki wirnika, a nie komutatora (wybaczcie) i jest to silnik asynchroniczny ;)

Silniki asynchroniczne (klatkowe) nie mają szczotek i komutatora, tylko uzwojenie wirnika w postaci odlewanej, czyli klatki.