Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przeróbka głośników Microlab FC530.

Black Lord 16 Jul 2010 21:01 6617 24
    Black Lord
    Level 10  
    Witam !
    Przymierzam się do kupna głośników Microlab FC530. Słyszałem, że warto do nich dorzucić dodatkowe tweetery. Jakie kupić ? jak je zamontować ? ktoś spotkał się z czymś takim ? Czy ktoś tak u siebie zrobił ? Warto zrobić coś takiego ? Dźwięk o dużo się polepszy ?

PS.
    Głośniczki będą grały z integrą, ale w przyszłości najprawdopodobniej kupię Asus'a Xonar'a.
    __FlyMan__
    Level 21  
    Polecał bym zestaw 2.1 creative. Nie pamiętam modelu ale jeden zestaw miał drewniany subwoofer i pięknie grał ;D

Pozdrawiam FlyMan
    Black Lord
    Level 10  
    Trochę zmieniłem temat wątku ;) Co do Creativów - jakoś nie mam przekonania do tej firmy. Chyba, że w cenie 350-400 zł można dostać lepsze głośniki i to bez kombinowania ? Zestawy tylko i wyłącznie 2.1 bądź 2.0.
    Tomq
    Level 38  
    Quote:
    Witam !
    Przymierzam się do kupna głośników Microlab FC530. Słyszałem, że warto do nich dorzucić dodatkowe tweetery. Jakie kupić ? jak je zamontować ? ktoś spotkał się z czymś takim ? Czy ktoś tak u siebie zrobił ? Warto zrobić coś takiego ? Dźwięk o dużo się polepszy ?

Znacznie się pogorszy.
    Quote:

Chyba, że w cenie 350-400 zł można dostać lepsze głośniki i to bez kombinowania ?

Tylko gotowe, aktywne?
    Black Lord
    Level 10  
    Dlaczego twierdzisz, że się pogorszy ? Najlepiej by było gdyby były już gotowe, aktywne. Chyba, że polecasz coś innego co lepiej zagra. Co myślisz o Microlabach Solo5c ? Co byś kupił w moim przypadku ? Przypominam, że chciałbym się zmieścić w tych 400 zł + ew. przesyłka. Generalnie jestem otwarty na wszelkie propozycje byle nie przekroczyć tych 400 zł.
    Kosiarz44
    Level 17  
    Jak masz w tym tweetery to trzeba je zamienić na lepsze, a nie dorzucać następne. Szukaj wysokotonowych o niskiej częstotliwości rezonansowej, które odetniesz nisko i nie zapomnij o zwrotnicy na średniotonowca.
    Black Lord
    Level 10  
    Rzecz w tym, że w tych satelitkach od głośników nie ma tweetery, są tylko otwory na nie. I chodzi o to, żeby tam jakieś wrzucić. W sumie to nie uśmiechają mi się jakieś przeróbki, więc wolałbym gdyby obyło się bez nich, chyba, że da to o wiele lepszą jakoś dźwięku. Najbardziej przemawiają do mnie Solo5c. Co o nich sądzicie ?
    Kosiarz44
    Level 17  
    Na oko solo6c do muzyki wygląda najlepiej a jak to będzie grało tego nie wiem. (Solo5c może mieć lepsze średnie tony, ale mniej basu od solo6c) Zależy od jakości głośników, zwrotnicy itd a tu bym się niczego ciekawego nie spodziewał. Może samemu coś zrób ? Weź gotowy projekt DIY kolumn, gotowy schemat wzmacniacza z elektrody i to połącz. Gdybyś coś takiego robił samemu to za same najtańsze głośniki zapłacisz ok. 170zł. DIY na gotowo to koszt ok. 400zł za 2x40W
    Black Lord
    Level 10  
    A więc tak - budowanie kolumn od zera raczej odpada bo nie mam w tym za grosz doświadczenia, poza tym chyba jednak przekroczyłoby to mój budżet. Zastanawiałem się właśnie nad tymi Solówkami 6c i to chyba właśnie je wezmę. Ale dalej ciekawią mnie te FC530 i to dokładanie tych tweeterów. Gdyby ktoś mógł coś jeszcze na ten temat powiedzieć. A no i jeśli ktoś posiada te solówki 6/5c to też bym prosił o opinię o nich. A jakie 2.1 byście polecili w tej cenie ?
    Kosiarz44
    Level 17  
    solo6c ma objętość obudowy brutto 20 litrów to może dać jakiś normalny bas. Co do budowy tych kolumn to będą dwa niskiej klasy głośniki no name, wysokotonówka na kondensatorze, niski-średni bez filtrowania. Pewnie będzie dziura na średnich tonach i słaba separacja instrumentów. Jakbyś chciał to tuningować to zacznij od wymiany kopułki na markową o niskiej częstotliwości rezonansowej (same podobieństwo do Scan-Speaka Illuminator D3004/602010 nie poprawia dźwięku ;) ) i dorobieniu normalnych zwrotnic.

FC530 - objętość brutto suba 16 l, satelit 1,2l. Bas może mieć podobne zejście jak w solo6c, ale bardziej mulić i się nie wyrabiać w muzyce (jak to sub komputerowy), satelity będą grały średnimi tonami, a że są wysoko cięte nie zleją się z subem. Podejrzewam że ten zestaw będzie buczący, z brakiem wysokich tonów(jak to zestaw do kompa), słabą separacją instrumentów i będzie grał ciszej od solo6c. Dołożenie wysokotonówki pewnie by poprawiło wysokie tony. Z dwojga złego pewnie lepsze będą solo6c
    Black Lord
    Level 10  
    Dobra, a te solo5c będą wiele gorsze od szóstek ? 6c mogę zamówić, nie ma problemu, ale wolałbym pieniądze zaoszczędzone z kupna piątek zamiast szóstek przeznaczyć na browarki :) Czy faktycznie opłaca się dorzucić do tych 6c ?
  • Helpful post
    Kosiarz44
    Level 17  
    Solo5c mogą mieć mniej basu ale lepsze średnie tony- są w tej samej cenie co solo6c
    Black Lord
    Level 10  
    Teraz siedzę na jakiś cieniutkich geniusach, które basu tak na dobrą sprawę nie mają w ogóle, więc podejrzewam, że nawet na solo5c efekt będzie bez porównania lepszy. Z tego co mi wiadomo, 5c i 6c mają te same wymiary, jednak piątki mają mniejszą moc. Bas będzie dużo słabszy ?

EDIT:
    Teraz widzę, że solo 5 i 6c mają różne wymiary. Na jednym ze sklepów jest błąd. A i jeszcze coś, wiesz coś może na temat sklepu Infosoft ? Kupowałeś coś u nich ? Z tego co widzę, to mają rewelacyjne ceny i chyba od nich zamówię.
    Black Lord
    Level 10  
    6c VS 5c Różnica w cenie jest :) ale jednak skuszę się raczej na 6c. 5c kupiłbym bez problemu, z 6c musiałbym pokombinować, ale radę dam ;)
    Kosiarz44
    Level 17  
    Black Lord wrote:
    6c VS 5c Różnica w cenie jest :) ale jednak skuszę się raczej na 6c. 5c kupiłbym bez problemu, z 6c musiałbym pokombinować, ale radę dam ;)

6c -głośnik niski 16cm, 5c- 13cm. Bas będzie lepszy z 6c
    Black Lord
    Level 10  
    Dobra, dzięki wielkie za pomoc !
    Trzymaj się ! ;)
    falcon36
    Level 11  
    Kosiarz44 wrote:
    solo6c ma objętość obudowy brutto 20 litrów to może dać jakiś normalny bas. Co do budowy tych kolumn to będą dwa niskiej klasy głośniki no name, wysokotonówka na kondensatorze, niski-średni bez filtrowania. Pewnie będzie dziura na średnich tonach i słaba separacja instrumentów. Jakbyś chciał to tuningować to zacznij od wymiany kopułki na markową o niskiej częstotliwości rezonansowej (same podobieństwo do Scan-Speaka Illuminator D3004/602010 nie poprawia dźwięku ;) ) i dorobieniu normalnych zwrotnic.

FC530 - objętość brutto suba 16 l, satelit 1,2l. Bas może mieć podobne zejście jak w solo6c, ale bardziej mulić i się nie wyrabiać w muzyce (jak to sub komputerowy), satelity będą grały średnimi tonami, a że są wysoko cięte nie zleją się z subem. Podejrzewam że ten zestaw będzie buczący, z brakiem wysokich tonów(jak to zestaw do kompa), słabą separacją instrumentów i będzie grał ciszej od solo6c. Dołożenie wysokotonówki pewnie by poprawiło wysokie tony. Z dwojga złego pewnie lepsze będą solo6c

W Solo6C bas jest dość dobrze kontrolowany, ale nie schodzi nisko. Góra jest zapiaszczona, co nie każdemu może się podobać. W żadnym wypadku nie są to głośniki do podstawienia na biurku i bliskiego odsłuchu. Dobry efekt daje rozstawienie ich na minimum 1,5m i odsunięcie się od nich na jakieś 2m. Trzeba też je odsunąć od ściany na kilkadziesiąt centymetrów.
    W kwestii" tuningu"- najlepiej jest pominąć wzmacniacz i używać ich jako kolumn pasywnych. Niestety przy aktualnych cenach jest to nieopłacalny zakup.

Bas w FC-530 zejdzie zdecydowanie niżej niż w Solo6C. Jest on przyjemny, ale w szybszych kawałkach się nie wyrobi.
    Brak wysokich tonów to według Ciebie domena głośników komputerowych? Mylisz się, bo wysokie są obecne niemalże zawsze, za to średnicy można się doszukiwać na próżno. Jak wstawisz do nich wspomniane tweetery to zagra to naprawdę fajnie, a wydasz na to niecałe 300zł. Zestaw będzie uniwersalniejszy, bo nada się do także do gier i filmów.

Tomq wrote:
    Quote:
    Dlaczego twierdzisz, że się pogorszy ?

Dodając drugi tweeter będziesz miał za dużo wysokich tonów, problem ze zgraniem fazowym i ze spójnością dźwieku.

O microlabach 6 c czytałem wiele pochlebnych opinii.

Chyba źle zrozumiałeś zamiary autora. On chce zamontować tweeter, którego w tym zestawie nie ma. To coś na zdjęciach to zwykła zaślepka.

Komnetarze są pozytywne, bo pochodzą głównie z okresu, gdy te głośniki kosztowały 250zł. Wtedy to rzeczywiście był świetny zakup.
    Black Lord
    Level 10  
    Zamówiłem już microlaby Solo6c. Wychodzi na to, że mogłem się wstrzymać z zakupem. No cóż, zobaczymy jak będzie, najwyżej pokombinuje się coś z biurkiem, ew. szerzej rozstawi kolumny. Dzięki wszystkim za pomoc ;) Z rozstawem solówek nie będzie większego problemu, gorzej trochę z odległością, ale myślę, że coś tam wykombinuję ;) Co do zapiszczałej góry, myślę, że jeśli będzie mi to przeszkadzać to pobawię się equalizerem i powinno być dobrze :) jak głośniki przyjdą i je "potestuję" to dam znać co i jak.
    Kosiarz44
    Level 17  
    Wiem co mówię, słyszałem kilka zestawów, moja dziewczyna ma Logitecha X-530 i to się nie nadaje do słuchania muzyki. Jeden wielki syf
    falcon36
    Level 11  
    Kosiarz44 wrote:
    Wiem co mówię, słyszałem kilka zestawów, moja dziewczyna ma Logitecha X-530 i to się nie nadaje do słuchania muzyki. Jeden wielki syf

Zgadzam się, że to syf, bo sam mam podpięte do komputera Logitechy X-230. Jednak nie zgodzę się z tym, że w głośnikach komputerowych brakuje wysokich tonów. Tam brakuje całego środka, bo satelity grają górą, a subwoofer dołem pasma.

Oczywiście nie jest tak we wszystkich komputerowych zestawach, ale dotyczy to zdecydowanej większości budżetowych konstrukcji. Nie lepiej wypadają słynne Z-2300.

Głośnikami, które trzymają poziom są produkty takie jak: Altec Lansing MX5021, HK SoundSticks II, Creative T3, Bose C3, droższe Edifiery i Swans'y.
    Black Lord
    Level 10  
    No cóż, ja już kupiłem Solo6c i jak przyjdą i je posłucham to się podzielę wrażeniami :) Wiecie może coś na temat sklepu infosoft.pl ? Bo właśnie tam zamówiłem te głośniczki.
    Mihau.M
    Level 2  
    Pozwolę sobie odświeżyć temat, żeby nie zakładać nowego :)

Kupiłem sobie również Microlaby FC-550, no i... rozczarowałem się. Wypadają lepiej od Creative inspire 2.1 tylko dlatego, że są o przeszło 9 lat młodsze.

Ale do rzeczy:
    czy opłaca mi się coś z tym kombinować? Bawić w wymianę głośnika niskotonowego, itp.
    Praktycznie w ogóle nie znam się na akustyce, za to mam zapał do roboty :)
    Dlatego prosił bym kogoś z Was o poradę dla laika.

Załączam tutaj specyfikację tych... brzdąców ;)

Amplifier: Output power: 54 Watt RMS
    Power distribution: 15 Watt x 2 + 24 Watt
    Harmonic distortion: < 0.3% 1 W 1 kHz
    Frequency reponse: 35 Hz - 20 kHz
    Signal/Noise ratio: > 75 dB
    Separation: > 45 dB
    Input sensitivity: 300 mV
    Nominal impedance: 4 ohm

Speakers: Tweeter driver type: 2.5" x 2
    Tweeter rated power: 15 Watt
    Bass driver type: 5.25" - X-bass
    Bass rated power: 24 Watt
    Frequency range: 35 Hz - 20 kHz

Power: Power supply: AC220 V - 240 V, 50 Hz 200 mA
    Fuse: T400mAL250V

I tutaj dołączam wypowiedź jakiegoś specjalisty (czy też "specjalisty" to właśnie chciałbym od Was usłyszeć)

"Microlab FC550 – Głośniczki ciekawe, ale out of box nie nadają się do niczego poza generowaniem buczenia i nerwów. Żeby zaczęły grać w miarę poprawnie trzeba niestety trochę nad nimi popracować. Satelity – na początek wymiana kabli. Te w zestawie to jakaś pomyłka niestety. Dopasowanie jednak odpowiednio dobrych przewodów o właściwej dla tak małych satelit średnicy nie jest wcale proste. Subwoofer – Przede wszystkim głośnik. Ten, który jest w zestawie nadaje się tylko do zastąpienia. Słychać go tylko przy maksymalnym ustawieniu głośności. Jeżeli większość czasu słuchamy muzyki np. na wartości ustawionej na wzmacniaczu na poziom 30 do 40 to na oryginalnym głośniku basowym niestety basów nie usłyszymy. Tak, więc wymiana głośnika na inny z mniej sztywnym resorem i lepiej reagującym na najniższe tony przy niewielkim poziomie na wyjściu wzmacniacza. Brak też wytłumienia skrzyni subwoofera. Warto też wkręcić mu kolce zamiast piankowych podkładek. Przestaje przenosić drgania na podłogę, co poprawia odrobinę brzmienie. Wzmacniacz – tu należy pozbyć się części kondensatorów na wyjściu i zmienić kondensatory na wejściu sygnału na lepszej jakości. Można też poeksperymentować z wartościami w zależności od tego, co chcemy uzyskać. Tak samo z kondensatorem na zasilaniu. Dobrym pomysłem jest jego wymiana na 6800uF. Generalnie po paru przeróbkach zestaw gra ładnie i czysto. Bas nie drażni a tony wysokie i średnie nabierają wyrazistości i głębi pomimo zastosowania w satelitach głośników szeroko zakresowych. Daję 8, pomimo że zestaw bez modyfikacji gra słabo a bas irytuje gdy już go słychać, gdyż niewielkim nakładem finansowym można uzyskać niezłe efekty jeśli komuś chce się w to bawić. Można ten zestaw polecić każdemu z żyłką majsterkowicza, nie bojącego się stracić gwarancje zaraz po odebraniu paczki. "

No i w sumie jego wypowiedź streszcza te głośniki: wysokie i średnie tony są dość przyjemne (przynajmniej w porównaniu do staruszków o których pisałem na początku) co jest dość dobre przy muzyce klasycznej, ale kiedy już zapuści się rocka to gitarę basową usłyszymy dopiero przy regulacji 50+ (skala jest do 80), a o trance nie wspomnę, bo tam to czuję się jakbym słuchał na laptopie.

Co może być nie tak? czy to mój spaczony gust i tendencja do przebasowania, czy może faktycznie te głośniki wymagają lekkich poprawek?

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi :)
    Pulpet90
    Level 10  
    Przestroga
    Witam Mam zamiar przedstawić czarną stronę produktu Microlab FC530(być może odosobniony przypadek ale jest) a więc tak mamy w wzmacniaczu 2 możliwości podłączenia kabla sygnalowego z naszego sprzętu ( np. PC. laptop) na jack oraz chinch. Kiedy nowe glośniki dotarly do mnie chcialem podłączyc na kablu który dostalem od "nich" czyli na chinch niestety brak reakcji-jakiejkolwiek, a wiec spróbowalem poprzez mój kabelek na jack i zagralo huraa niestety po 4 dniach wyzionela ducha lewa satelina brak sygnalu z wzmacniacza no cóż pakowanko i wyslanie na serwis do okolic Pozniania> Po przyjsciu ze serwisu podlaczam na kablu dostarczonym czyli na chinch i ku mojemu zdziwieniu dziala zaciekawiony proboje rowniez na jack na ktorych mi przed ten gralo i otoz teraz ku zdziwieniu ponownie stalo sie jak przed wyslaniem do serwisu nie gra lewa satelita no coz.. i przelaczam na kabel chinch i coz nie gra lewa satelita dalej mimo przelaczenia na 2 kabel ktory przed chwila dzialal.Wkurzony z tego powodu wzmacniacz dostal wstrzas z prawej reki zabuczl i zaczal dzialac na kabelku chinch postawilem i niech stoi juz boje sie cokolwiek przelaczac.
    Moim zdaniem serwis nie zobaczyl gdzie jest dokladnie problem tylko podlaczyl kabel chich i zagralo test przeszlo i do klienta a wina mi sie wydaje drzemie w któryms styku który bardzo źle wplywa na calość i może jest tu coś jak "zimny lut" no ale to tylko moje domniemania.
    Może troche to dziwne i monotonie napisane ale obrazuje sens rzeczy.
    Także ja osobiście odradzam!

Dodam że dziś dotarły do mnie głośniki po raz 2 z serwisu i usterka jak była tak dalej występuje.....żal jutro znów do nich dzwonię.

Po 3 nieudanych próbach przez serwis uzgodniono i wymieniono mi sprzet na nowy. Powód dziwne zachowanie poprzedniego sprzętu(najprawdopodobniej wada fabryczna, b.trudna w zlokalizowaniu)