Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra f - gdzie się dolewa olej do skrzyni biegów?

damian87-88 16 Jul 2010 21:07 25134 5
    damian87-88
    Level 12  
    Witam, mam astre f 1.4 60 km 96r, dosyć często zgrzyta wsteczny, czasami 2 i ciężko wchodzi 1, chce dolać oleju w skrzyni i sprawdzić ile mam dolać,, tylko tu mam pytanie gdzie jest korek do dolewania i sprawdzenia poziomu ???
    tpolo
    Level 17  
    Lepiej sprawdź sprzęgło jak tak się dzieje. A korek będzie na boku obudowy skrzynki biegów, spora śruba na klucz ampulowy. Prawdopodobnie nie będziesz takiego posiadał bo to spory rozmiar. A i olej to na pewno nie zwykły przekładniowy a więc lepiej zleć to dla fachowca on wszystko sprawdzi i może uchroni Cię przed grubszymi wydatkami.
    Meteo33
    Level 17  
    Na łączniku wybieraka biegów masz takie 2 tulejki z blokadą na końcu. Za 10zł kupisz jedną. Wymień a jedynka powinna lepiej wchodzić.

A co do oleju to jak poszukasz tu na forum znajdziesz gdzie się dolewa i gdzie jest punkt przelewowy.
    Mihas66
    Level 22  
    Pierwsze primo producent nie przewidział dolewania i wymieniania ojeju w skrzyniach... Ale w praktyce to się robi... wsteczny i w mojej astrze czasem zgrzytnie... Meteo33 napisał na temat tulejek które pomagają, temat obszernie poruszany na stronach klubowych a ja od siebie dodam zdejmij mieszek przy lewarku i wszystkie elemęty pracujące przesmaruj wd-40 i podobnie wszystkie łączenia w komorze silnika, u mnie pomogło i to sporo tak że na początku wydawało mi się że lewarek chodzi za lekko... u mjnie astra ma nabite 300tyś...
    tommyx
    Level 12  
    Punkt przelewowy może służyć jak miejsce dolewania oleju. Pompka do wlewania oleju, wężyk i ładnie wszystko wchodzi.

Obok miejsca gdzie wchodzi lewa półoś jest taki punkt przelewowy, korek na klucz 13.
    edekk
    Level 26  
    Może to Ci pomoże.
    Astra f - gdzie się dolewa olej do skrzyni biegów?