Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przeróbka klimatyzatora przenośnego

chazir 16 Jul 2010 23:55 18355 16
    chazir
    Level 11  
    Witam,
    dałem się wpuścić w klimatyzator przenośny, co prawda chiński ale i tak 400 stówki poszły. Działa dobrze jako zimny wiatrak, chociaż dla organizmu pewnie już gorzej, ale jako klima nie sprawdza się wcale. Moc 2,6 kW, w pracy mam splita też 2,6 kW pomieszczenia podobne, w pracy nawet większe, w pracy wiecznie otwarte drzwi biura i chłodzi super.

Pomyślałem sobie czy można by to cudo przerobić na taką udawaną klimę kanałową. Zamiast otworu do odprowadzania ciepłego powietrza do chłodzenia sprężarki na zewnątrz, wykorzystać ten sam otwór do wtłaczania zimnego powietrza do pokoju. Monobloka postawiłbym na balkonie, zrobiłem prowizorkę z kartonu i wydaje mi się lepiej, ale straty są potworne.
    Czy ktoś mógłby spróbować na szybko przeliczyć czy takie coś ma sens energetycznie, przy założeniu jednego kanału zimnego powietrza? Na pewno lepiej byłoby pobierać powietrze do chłodzenia z pokoju ale jeśli miałoby to sens to dlaczego nie, chociaż to komplikuje podłączenie( i ruinę w ścianach).
    Nie wiem ile powietrza jest pobierane do chłodzenia sprężarki, więc trzeba przyjąć jakieś wartości z doświadczenia.

Mój klimatyzator przy normalnej pracy tylko wyrzuca gorące powietrze na zewnątrz, pobiera z pokoju.

Krzychu
    goldi74
    Level 43  
    Coś za bardzo kombinujesz jak koń pod górkę. Ten klimatyzator przestanie działać jak go podłączysz po swojemu. Wylot ciepłego powietrza masz wyprowadzić na zewnątrz pomieszczenia. Nic więcej nie zrobisz. Twój pomysł świadczy tylko o tym, że nie masz zielonego pojęcia o tym jak działa klimatyzacja.
    chazir
    Level 11  
    goldi74 wrote:
    Coś za bardzo kombinujesz jak koń pod górkę. Ten klimatyzator przestanie działać jak go podłączysz po swojemu. Wylot ciepłego powietrza masz wyprowadzić na zewnątrz pomieszczenia. Nic więcej nie zrobisz. Twój pomysł świadczy tylko o tym, że nie masz zielonego pojęcia o tym jak działa klimatyzacja.

Jak działa klimatyzacja to ja wiem, chociaż na pewno Ty wiesz więcej. Zresztą gdybym się znał to nie kupiłbym klimatyzatora przenośnego.
    Jesli mógłbym Cie prosić to wytłumacz mi dlaczego klimatyzator przestanie działać. Pobór powietrza do chłodzenia sprężarki taka konstrukcja miała by nieograniczony, podobnie jak wyrzut gorącego powietrza. Jedynym problemem może być troszkę wyższe cićnienie w pokoju w stosunku do atmosferycznego w przypadku gdy będzie tylko jeden kanał powietrza wtłaczanego, ale nie wydaje mi się to problemem ze względu na nieszczelności. Nieszczelnościami wypłynie nadmiar powietrza, więc w czym problem.

Ja chciałbym tylko aby ktoś mądrzejszy przeliczył czy ma to sens ENERGETYCZNY i swoje wyliczenia przedstawił.

k

jeszcze jedno aby wszyscy zrozumieli, ja poprostu chcę wystawić klimatyzator na balkon a kratkę nawiewną zimnego powietrza podłączyć rurką z pokojem

k
    radekklimat
    Level 21  
    Klima chłodzi powietrze w pomieszczeniu w obiegu zamknietym czyli zamkniete wszystkie otwory natomiast jak ja wystawisz na balkon i zrobisz kanał nawiewny to musialby byc izolowany ale klima wtedy nie bedzie chłodzic bo bedzie pobierac powietrze gorace z dworu.
    Sprezarka w układach chłodniczych chłodzona jest wracajacym w obiegu gazem a nie powietrzem
    chazir
    Level 11  
    radekklimat wrote:
    ale klima wtedy nie bedzie chłodzic bo bedzie pobierac powietrze gorace z dworu.

No jeśli tak sprawa by wyglądała to cała idea klimatyzacji nie miała by sensu. Przecież o to chodzi w klimatyzacji z gorącego powietrza zrobić zimne. Właśnie mój klimatyzator stoi na balkonie, na zewnątrz jest 31C a temperatura na wylocie z prowizorycznego kanału który zrobiłem ma 17C. W bardziej profesjonalnych klimatyzatorach kanałowych jest możliwość regulacji ilości powietrza świeżego, a u mnie byłoby tylko świeże, no chyba że zrobiłbym kanał "ssący", o czym pisałem w pierwszym poście.

radekklimat wrote:

Sprezarka w układach chłodniczych chłodzona jest wracajacym w obiegu gazem a nie powietrzem

OK. Już się poprawiam, chodzi mi o układ który w splicie siedzi na zewnątrz, czyli sprężarka, skraplacz wentylator itd.

k
    radekklimat
    Level 21  
    A klima ktora chlodzi w pomieszczeniu powietrze wewnetrzne bez zaciagu swiezego powietrza u mnie daje na wydmuchu 8 stopni i po paru minutach mam chłodno a u ciebie za poł dnia nie schlodzi tymi 17 wiec chyba idei klimy to kolega nie zna, jak to mowi sie nie ucz ojca dzieci robic
    ajpier
    Level 36  
    Mam znajomego który myślał podobnie wykorzystując kanały kominowe. Wsadził klimę do piwnicy, jeden kanał przy podłodze wykorzystał do zasysani, a drugi pod stropem do tłoczenia powietrza. Kominy oczywiście zaślepił. Efekt jaki opisał był taki że po czterech godzinach schłodził pokój {na oko będzie ze 20m²} z 29 do 25C°. Klimatyzator jakiś tani z hipermarketu.
    chazir
    Level 11  
    Postanowiłem spróbować policzyć to o czym mówiłem.
    Oczywiście jest tutaj bardzo dużo niewiadomych więc wartości te muszę przyjąć.
    1. Temperatura na zewnątrz 30 C.
    2. Temperatura wewnątrz pokoju po osiągnięciu równowagi 25 C.
    3. Przepływ powietrza chłodzonego (z instrukcji klimy) 360 m3/h.
    4. Masa powietrza 1,3 kg/m3.
    5. Ciepło właściwe powietrza 1005 J/kg*K
    6. Ilość powietrza wyrzucanego rurą - no właśnie tego parametru nikt nigdzie nie napisał, wydaje mi się że ilość ta jest dużo większa niż ilość powietrza schładzanego ale założe że jest taka sama więc 360m3/h.

Przypadek 1 = klimatyzator pracujący normalnie czyli rura za okno a kilma w środku:
    Temperatura na kratkach nawiewu 14 C.

Ilość ciepła odebranego przez klimatyzator w ciągu godziny:
    Q = 360 m3 * 1,3 kg/m3 * 1005 J/kg*K * (25 - 14) K = 5173740 J.
    Ilość ciepła dostarczona przez zassane powietrze, czyli tyle ile jest wyrzucane przez rurę:
    Q = 360 m3 * 1,3 kg/m3 * 1005 J/kg*K * (30 - 25)K = 2351700 J.

Ilość ciepła który odbierany jest z pokoju przez cały układ = 5173740 - 2351700 = 2822040 J/h, a prawdopodobnie jeszcze mniej ze względu na założenie ilości powietrza wyrzucanego rurą.

Przypadek 2 = klimatyzator na balkonie, zamiast kratki kanał doprowadzony do pokoju:
    Temperatura powietrza nadmuchiwanego 17 C.
    Q = 360 m3 * 1,3 kg/m3 * 1005 J/kg*K * (25 - 17) = 3762720 J/h.

Więc wychodzi mi że klimatyzator na balkonie będzie sprawniejszy niż w domu, no i jeszcze stanie się cisza.

Jeśli ktoś widzi że popełniłem błąd to poproszę o informacje.

K
    ajpier
    Level 36  
    Jak może być sprawniejszy skoro cały czas pobiera ciepło z zewnątrz a nie coraz zimniejsze z wewnątrz.
    chazir
    Level 11  
    ajpier wrote:
    Jak może być sprawniejszy skoro cały czas pobiera ciepło z zewnątrz a nie coraz zimniejsze z wewnątrz.

No przecież wyliczyłem jak, wystarczy tylko przeczytać. Oczywiście mogłem to policzyć źle i jeśli tak jest to proszę o podanie błędu.

K
    merlinekII
    Level 16  
    Witam widze świezy temat ale powiem że kolega z klimą na balkonie będzie miał rację że lepiej bo....
    ilośc powietrza wyrzucona z goracem musi byc uzupełniona z zewnątrz ciepłym powietrzem więc racja z tego powodu że średnio 2 razy tyle powietrza idzie goracym traktem niż zimnym więc lepiej wepchac 360czegoś tam metra powietrza o temp 14stopni i wywalić tyle samo na zewnatrz w temp 22(komfort) niż mielić zimne powietrze a wywalać cos koło 720 metrów goracego powietrza za klimą ale i pobrać te 720 o temperaturze 30stopni no chyba ze że ma dopływ chłodnego powietrza z piwnicy
    Michaelen
    Level 12  
    Oczywiście jest tutaj bardzo dużo niewiadomych więc wartości te muszę przyjąć.
    1. Temperatura na zewnątrz 30 C.
    2. Temperatura wewnątrz pokoju po osiągnięciu równowagi 25 C.
    3. Przepływ powietrza chłodzonego (z instrukcji klimy) 360 m3/h.
    4. Masa powietrza 1,3 kg/m3.
    5. Ciepło właściwe powietrza 1005 J/kg*K
    6. Ilość powietrza wyrzucanego rurą - no właśnie tego parametru nikt nigdzie nie napisał, wydaje mi się że ilość ta jest dużo większa niż ilość powietrza schładzanego ale założe że jest taka sama więc 360m3/h.

Czy masz 2 wentylatory ? Jeżeli 1 to samo się narzuca, jeżeli 2 takie same, z tą samą prędkością się kręcą i są odzielone przegrodą to wniosek jak poprzednio

Quote:
    Przypadek 1 = klimatyzator pracujący normalnie czyli rura za okno a kilma w środku:
    Temperatura na kratkach nawiewu 14 C.

Ilość ciepła odebranego przez klimatyzator w ciągu godziny:
    Q = 360 m3 * 1,3 kg/m3 * 1005 J/kg*K * (25 - 14) K = 5173740 J.
    Ilość ciepła dostarczona przez zassane powietrze, czyli tyle ile jest wyrzucane przez rurę:
    Q = 360 m3 * 1,3 kg/m3 * 1005 J/kg*K * (30 - 25)K = 2351700 J.

Ilość ciepła który odbierany jest z pokoju przez cały układ = 5173740 - 2351700 = 2822040 J/h, a prawdopodobnie jeszcze mniej ze względu na założenie ilości powietrza wyrzucanego rurą.

Niby tak, ale co ze sprężarką ? Motor nic nie pobiera ? Zakładamy, że pomijalnie mało ? OK.
    Teraz powiedz mi dlaczego zapisałeś jak zapisałeś ciepło odebrane przez klimatyzator ? Gdybyś osiągnął np 22 °C to odbierał byś go mniej, a wyrzucał więcej. Czy nie byłoby lepiej :) ? W twoim przypadku odbierasz ponad 2x więcej ciepła niż oddajesz na zewnątrz. Swoiste perpetum mobile. Tu tkwi błąd w opisie fizyki zjawiska.
    Klimatyzator, niezależnie od formy (split. window) służy do przemieszczania ciepła wbrew naturalnemu kierunkowi jego przepływu. Do tego zużywa energię elektryczną. Czyli podstawowy zapis to ciepło zabrane z pomieszczenia plus praca sprężarki (prąd) = ciepło oddane. A u Ciebie więcej zabierasz, wkładasz pracę, a potem mniej oddajesz. Zastanów się nad tym, bo sam pomysł policzenia takich układów jest całkiem całkiem.

Quote:
    Przypadek 2 = klimatyzator na balkonie, zamiast kratki kanał doprowadzony do pokoju:
    Temperatura powietrza nadmuchiwanego 17 C.
    Q = 360 m3 * 1,3 kg/m3 * 1005 J/kg*K * (25 - 17) = 3762720 J/h.

Więc wychodzi mi że klimatyzator na balkonie będzie sprawniejszy niż w domu, no i jeszcze stanie się cisza.

Czy będzie sprawniejszy to nie wiem. Czy przypadkiem sprawność takiego urządzenia nie zależy od warunków zewnętrznych ? Czy przypadkiem stojący na balkonie w słońcu klimatyzator nie będzie pracował sam na siebie ? Bo, że w domu będzie ciszej to pewne.
    Tak na marginesie, to rozumiem, że w tym przypadku sprawnie działa wentylacja wywiewna, a nawiew z balkonu jest przy podłodze ? Bo przecież pompując do pokoju zimne powietrze musisz coś zrobić z nadmiarem ?
    grunz
    Level 18  
    Temat stary jak kotlet ale i tak się wypowiem ;-)
    Trzeba by rozbebeszyć mobilną klimę chłodnicę z wentylatorem, z którego wylatuje zimne powietrze zamontować wewnątrz mieszkania, dwie rurki które ida do tej chłodnicy przedłużyć i wyprowadzić na zewnątrz a tam zamocować i podłączyć pozostałą część owej klimatyzacji. Przy okazji ucieknie gaz więc trzeba będzie założyć (podczas przedłużania rurek) zaworki do "zatankowania" gazu i tralalala :-)
    Taki układ będzie działać jak popularny split, z tym, że element zewnętrzny będzie mniejszy. Sporo roboty ale będzie działać :-)
    robert dudziak
    Level 12  
    Witam. Żeby klimatyzator przenośny działał jak zewnętrzny, wystarczy wystawić go na zewnątrz i przerobić go tak by z niego wychodziły,
    - wejście powietrza ciepłego z
    pomieszczenia chłodzonego i ,
    - wyjście powietrza zimnego do
    pomieszczenia chłodzonego.

Czyli dwie rury.
    duddy

Level 24  
    radekklimat wrote:
    Klima chłodzi powietrze w pomieszczeniu w obiegu zamknietym czyli zamkniete wszystkie otwory natomiast

Kolego, cóż za pierdoły piszesz... Klimatyzator z wyrzutem powietrza gorącego na zewnątrz i obieg zamknięty ? To nie układ centralnego ogrzewania,
    Skoro wyrzucamy powietrze z pomieszczenia to też je tam w pewnych okolicznościach dostarczamy... tak czy nie ?? Próżni w pokoju nie zrobisz. Więc zamiast pier... głupoty jaki jesteś boski z wiedzy
    napisz coś sensownego albo nie ruszaj tematu wcale bo Twoja wiedza w tej dziedzinie jest poniżej deski podłogowej...

radekklimat wrote:
    jak to mowi sie nie ucz ojca dzieci robic

Taki bystrzak z ciebie a sam gówno wiesz...

Kolego CHAZIR... Tak można tak przerobić w sposób jak pisałeś jednak czy to jest warte zachodu. Wydajnością dużo nie poprawisz. Co do uzyskania maksymalnej wydajności tylko i wyłącznie uzyskasz to przez rozdzielenie pomieszczeniami skraplacza i parownika.... Każde inne rozwiązanie ma małą wydajność.
    tiger81mem
    Level 11  
    Ludzie, chodzi o to żeby pozbyć się chałasu i podcisnienia, bo jak klimatyzator jest w pokoju to wszystkimi kratkami wentylacyjny i wsysa powiwtrze, bo gorące wyrzuca na zewnątrz, a jak wystawisz na balkon klimatyzator to chłodzenie sprężarki jest na dworze, a powietrze do schlodzenia jedna rura pobierasz z pokoju a drugą już schłodzone wprowadzasz z powrotem do pokoju,