Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Quasi solar-Uzysk ciepła z ogrzewania słońcem

Sławek K 18 Jul 2010 10:19 1590 4
    Sławek K
    Level 22  
    Zbudowałem prosty wymiennik ciepła z energii słonecznej. Na południowej ścianie domu umieściłem dwa kaloryfery panelowe 50x 200cm połączone szeregowo. Włączyłem to w obieg bojlera. Obieg wymuszony pompka cyrkulacyjną. Kaloryfery pomalowane na czarno farbą matową. Ciepło uzyskane w 140l bojlerze to ok. 50st.C.
    Chciałbym ww. instalacje usprawnić dla uzyskania większej sprawności.
    Może już tą drogę przeszliście i potraficie wskazać poczynione przeze mnie błędy oraz udzielić wskazówek co do stosowania techniki dla usprawnienia instalacji.
    pozdro Sławek
    basstec
    Level 34  
    Obawiam się, że jedynym usprawnieniem może być zrobienie tej instalacji od nowa, według zasad stosując panele słoneczne do tego przeznaczone. Grzejnik niestety się nie nadaje jak sam widzisz.
    Sławek K
    Level 22  
    Tak, czytałem.... myślałem ,że z mojej konstrukcji będzie większa sprawność. No cóż trzeba od czegoś zacząć. Wiadomo, że człowiek uczy się na błędach. Warto poznać zdanie ludzi ,którzy już drogę uzysku ciepła ze słońca przeszli. Tutaj nie sztuką jest kupić cały komplet w sklepie ... dlatego pytam.
    pozdrawiam Slawek
    basstec
    Level 34  
    Tak sobie pomyślałem, że może jakimś rozwiązaniem zwiększającym sprawność było by grzenie niejako z dwóch stron. Zastosować jakieś zwierciadła, które odbijałyby słońce kierując jego energię na tył.
    Rozumiem, że grzejnik panelowy jest z jednej "płyty"?