Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TDA7294 - konieczny kontur?

wilczasty 19 Jul 2010 18:37 2954 6
    wilczasty
    Level 19  
    Witajcie,
    Buduje swój pierwszy wzmacniacz stereo na TDA7294 i pojawia się pytanie czy stosować w nim funkcje loudness? Obecnie posiadam poczciwego PW8010 i po wyłączeniu ten funkcji jest jak dla mnie straszna "kupa" :D. Schemat, który chcę wykorzystać zamieszczam poniżej: (jeśli ktoś by miał inne propozycje proszę o zamieszczenie)

Funkacja ta byłaby włączana za pomocą izostatu.

Pozdrawiam,
    wilczasty.
    User removed account
    Level 1  
    wilczasty
    Level 19  
    Carmixus wrote:
    Loudness/contour został wymyślony po to, żeby zbilansować niskie i wysokie tony podczas słuchania na niskiej głośności - to się wiąże z charakterystyką ludzkiego słuchu. Włączenie funkcji loudness przy większej głośności podbije Ci mocno zbyt mocno skrajne tony - no ale co kto lubi...

Jak dla mnie jest to zbyt duża różnica zarówno przy niskiej głośności jak i wysokiej...
  • Helpful post
    dybas
    Level 38  
    Carmixus wrote:
    Loudness/contour został wymyślony po to, żeby zbilansować niskie i wysokie tony podczas słuchania na niskiej głośności - to się wiąże z charakterystyką ludzkiego słuchu. Włączenie funkcji loudness przy większej głośności podbije Ci mocno zbyt mocno skrajne tony - no ale co kto lubi...

Prawidłowo zaprojektowany i wykonany układ nie ma tej wady-korekcja zmienia się w funkcji kąta obrotu potencjometru. A np. firma Denon daje płynny kontur realizowany dodatkowym potencjometrem. Natomiast staruszek PW-8010 istotnie miał cienki głos bez konturu. Moja rada: robić kontur.
    wilczasty
    Level 19  
    dybas wrote:
    Carmixus wrote:

Prawidłowo zaprojektowany i wykonany układ nie ma tej wady-korekcja zmienia się w funkcji kąta obrotu potencjometru. A np. firma Denon daje płynny kontur realizowany dodatkowym potencjometrem. Natomiast staruszek PW-8010 istotnie miał cienki głos bez konturu. Moja rada: robić kontur.

Dziękuje za konkretną odpowiedź :)
    Wykorzystać powyższy schemat czy szukać jeszcze czegoś innego? Z tego co się orientuję w polskich staruszkach jest to dość prosto zrobione. Niewielką przeszkodą schematu powyżej jest to, że jest zasilany symetrycznym napięciem 15V.

Oprócz tego będzie przedwzmacniacz na tych samych układach, jednak jest zasilany symetrycznym 12V

Pozdrawiam!
    karnak
    Level 21  
    PW 8010 cięki był z "konturem" i bez niego[2×15watów,pasmo od 40Hz,wysokie szumy].Po zbudowaniu nowego,znacznie lepszego wzmacniacza zapewne okaże się ,że "kontur" nie będzie potrzebny,bo nie był on używany jako regulacja fizjologiczna lecz dodatkowe wzmocnienie basu,którego w żeczonym wzmacniaczu jak i kolumnach z lat 80-tych było jak na lekarstwo.A przedwzmacniacz na" nieśmiertelnych" NE 5532 to niezły pomysł.Pozdrawiam.
    wilczasty
    Level 19  
    karnak wrote:
    PW 8010 cięki był z "konturem" i bez niego[2×15watów,pasmo od 40Hz,wysokie szumy].Po zbudowaniu nowego,znacznie lepszego wzmacniacza zapewne okaże się ,że "kontur" nie będzie potrzebny,bo nie był on używany jako regulacja fizjologiczna lecz dodatkowe wzmocnienie basu,którego w żeczonym wzmacniaczu jak i kolumnach z lat 80-tych było jak na lekarstwo.A przedwzmacniacz na" nieśmiertelnych" NE 5532 to niezły pomysł.Pozdrawiam.

Z tego co czytałem TL072 też jest niezły :)

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam:)