Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik prędkościomierza - OPEL COMBO C 1,3 CDI 2009r.?

shel82 19 Jul 2010 21:23 4571 6
    shel82
    Level 18  
    Witam, gdzie w OPEL COMBO C 1,3 CDI 2009r. znajduje się czujnik prędkościomierza?
    Przestał mi działać prędkościomierz, zegary już podmieniłem, ale dalej to samo...
    Próbowałem go zlokalizować w okolicach skrzyni biegów, ale jakoś mi się nie udało.
    misiozol
    Level 32  
    Masz abs czy nie ? tak czy inaczej predkosc idzie do licznika VAN-em z multifunction control module do ktorego idzie CAN-em i dalej sa 2 opcje z abs-u CAN-em, lub ( bez ABS ) z ECM-u tak samo CAN-em do mutifunktion control module, a wtedy sygnal jest brany z lewego przedniego kola i idzie porzez wzmaczniacz sygnalu (tez do ECM-a) jest on w skrzynce z bezpiecznikami pod maska opisany jako "signal amplifier" ( wzmaczniacz sygnalu )
    shel82
    Level 18  
    Tak mam ABS, ale pamiętam, że jak kiedyś podnosiłem tylko prawe przednie koło to licznik chodził, więc chyba nie jest brane z lewego przedniego i tam chyba nie ma tego czujnika?
    misiozol
    Level 32  
    Jak masz ABS to jest brane z ABS-u ogolnie , wskazana by byla diagnostyka.
    shel82
    Level 18  
    Ok, byłem w serwisie i skasowali mnie 160 zł i nic nie znaleźli powiedzieli tylko, że musiałbym zostawić auto na dłużej co nie wchodzi w grę bo muszę nim jeździć na codzień - pracować...
    Pytanie, bo jakoś nie wierzę w te serwisy czy i czym można zdiagnozować ewentualny obiaw - jaki program ewenatualnie proramator?
    Pytanie 2 - skoro brany jest z absu to nie ma znaczenia z jakiego koła i skoro tak to przestały działać obydwa czujniki?
    misiozol
    Level 32  
    Do diagnozy tego to najlepszy TECH2 za gruba kase , pojedz do dobrego elektromechanika i musisz sie z tym liczyc ze auto bedzie raczej musialo zostac u niego.
    prasak
    Level 11  
    Czesc
    Kolega misiozol daje rade w te klocki, tylko z praktyki wiem ze z prawego przedniego (oczywiscie przy braku ABS-u) a u Ciebie kolego to tylko diagnostyka na początek - tak jak mowil.
    Miałem tylko chyba raz przypadek słabego styku na złączu tylnym zegarów - nie pamietam dokłądnie ale chyba jest tam pod kością złącza strasznie miekka pianka i chyba ona sie wtedy poddałą... spróbuj, nic nie stracisz.
    Powodzenia!