Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karcher HD 7/18 4M - problem z utratą ciśnienia

RRAuto 20 Jul 2010 22:11 11224 2
    RRAuto
    Level 2  
    Witam
    Mam problem z myjką jak w temacie. Myjkę nabyłem używaną z uszkodzonym wyłącznikiem ciśnieniowym (pracowała cały czas pomimo wyłączenia wypływu wody z lancy) dość głośno pracował przy tym chyba zawór ciśnieniowy tak jakby cała myjka chciała się rozpaść. Wymieniłem wyłącznik i myjka bardzo ładnie pracuje ale jest jeden mankament. Gdy zwalniam przycisk lancy wyłączając wodę ciśnienie na myjce spada i co chwila włącza się silnik dopompowując ciśnienie. Nie zaobserwowałem przy tym żadnego wypływu wody na zewnątrz ani z lancy czy węża ani z samej pompy. Wygląda na to że myjka ma jakiś przeciek wewnętrzny. W którym miejscu mogłaby być taka nieszczelność??
    Batii
    Level 11  
    Sprawdz o-ringi pod ta duza sprezyna na srodku glowicy
    car centre
    Level 18  
    ten sam problem mialem wiele tygodni. rowniez zadnego wycieku zewnetrznego. rozkrecilem myjke na drobne czesci i nic nie znalazlem wadliwego. w czasie rozkrecania dzwonilem do zaprzyjaznionego serwisu karcher i dzieki ich instrukcjom udalo mi sie usterke usunąć.

wedlug instrukcji serwisu mogly byc tego trzy powody: pekniety oring na zaworze zwrotnym znajdującym sie w srodku wylotowej rury urządzenia, uszkodzony zawor z podajnika szamponu gdzie woda moglaby sie cofac do podajnika lub wlasnie zawor cisnieniowy wlaczający i wylaczajacy urządzenie (zawor by-pass) i to ten zawor wlasnie wlacza (dopompowuje) urzadzenie gdy cisnienie spada

rowniez i ten zawor byl w moim urzadzeniu w porzadku ale nie byl dobrze dokręcony. po dokręceniu problem ustąpił.

ale nie wiem jak wyglada HD 7/18, takze nie wiem czy te informacje sa ci pomcne. moj model to 6/91. ale podejrzewam ze ogolne zalozenia techniczne wszystkich myjek cisnieniowych sa podobne wiec te same elementy powinny byc i w twoim urzadzeniu.

w razie czego mozesz wymienic zawor cisnieniowy w ciemno jesli nie zauwazysz nigdzie widocznej usterki. bo przy cisnieniu tak wysokim jak w myjkach cisnieniowych usterka nie musi byc widoczna okiem zeby urzadzenie dzialalo wadliwie. koszt zaworu np w modelu 6/91 to okolo 100zl

zycze udanej naprawy

Dodano po 4 [minuty]:

aaa, nie doczytalem sie ze zawor cisnieniowy juz wymieniles....

sprawdz czy go wlasiciwie wkręciles. i czy oringu nie uszkodziles podczas wkrecania albo czy nie zabrudziles czyms gniazda zaworu przed wkreceniem.

Dodano po 2 [minuty]:

aaa, nie doczytalem sie ze zawor cisnieniowy juz wymieniles....

sprawdz czy go wlasiciwie wkręciles. i czy oringu nie uszkodziles podczas wkrecania albo czy nie zabrudziles czyms gniazda zaworu przed wkreceniem.

Proszę o uzupełnienie treści postu w polskie znaki diakrytyczne - ą,ś,ć itd. Post stanie sie bardziej "czytelny". Zmienić treść możesz za pomocą przycisku "zmień " po prawej stronie postu.[dzimi]