Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiar temperatury przez ds18b20 i przerwanie w Bascom

zbynio-87 21 Jul 2010 11:35 5670 12
    zbynio-87
    Level 11  
    Witam serdecznie.
    Szukałem już chyba wszędzie, próbowałem kilkunastu innych programów i problem ciągle zostaje nie rozwiązany.
    Otóż piszę program do sterownika pieca. Posiada on 3 czujniki DS18B20, 3 przekaźniki i 1 triak do sterowania pompki kolektorów. Wszystko działa bez zarzutu. Problem pojawia się dopiero po włączeniu przerwania od INT0 (regulacja fazowa pompki). Co jakiś czas wynik pomiaru z obojętnie, którego czujnika wyświetlany jest w postaci 0.0 st.C. Jest to problematyczne, gdyż np. pompka załączy się i wyłączy, podobnie jest z klapką, elektrozaworem lub pompką o obwodzie grzewczym pieca.
    Dotychczas próbowałem wyłączać przerwania na czas pomiaru, czy ustalać dodatkowe czasy, wgrywałem inne programy, ale wynik końcowy był ciągle taki sam, tzn: 0.0 st.C co jakiś czas.
    Gdy projekt będzie skończony to chętnie podzielę się wszystkim z szanownymi forumowiczami.

Poniżej kod programu (fragmenty) na ATmega 16, 8MHz:

$regfile = "m16def.DAT"
    $crystal = 8000000

Dim Tp As Integer , Ss1 As String * 6
    Dim Tb As Integer , Ss2 As String * 6
    Dim Tk As Integer , Ss3 As String * 6

Dim Dsid1(8) As Byte
    Dim Dsid2(8) As Byte
    Dim Dsid3(8) As Byte

Dim B As Byte 'deklaracja zmiennej do odczytu kodów ID
    Dim W As Byte

'*************************konfiguracja przerwania INT0**************************
    Config Int0 = Falling ' INT0 wyzwalane zboczem opadającym
    On Int0 Zero_cross 'skocz do Zero_cross - przejście przez zero

'*************************konfiguracja TIMER1***********************************
    Config Timer1 = Timer , Prescale = 64 'Timer1 jako licznik, dzielnik = 64(przepełnienie co 4us)
    On Timer1 Tim1_isr 'skocz do Tim_isr - załaczenie triaków

'*************************odblokowanie systemu przerwań*************************
    Enable Int0 'odblokowanie przerwania
    Enable Interrupts 'odblokowanie globalnego systemu przerwań

'**************************zmienne w programie*********************************
    Dim Moc As Byte ' zmienna przechowująca poziom
    Dim K As Word
    Moc = 0

'program główny

do

1wreset
    1wwrite &H55
    1wverify Dsid1(1) 'wysyłamy adres pierwszego czujnika
    If Err <> 1 Then
    1wwrite &HBE
    Tp = 1wread(2)

Tp = Tp * 10
    Tp = Tp / 16
    Ss1 = Str(tp)
    Ss1 = Format(ss1 , " 0.0")
    Locate 1 , 1 'Pozycja wyświetlania nazwy i temperatury (1.1 -> 1 linia 1 kolumna, 2.10 -> 2 linia 10 kolumna itd)
    Lcd "Piec: " ; Ss1 ; Chr(0) ; Chr(1)
    Else
    Locate 1 , 1
    Lcd "ERROR Piec "
    End If

'---------------------------------

1wreset
    1wwrite &H55
    1wverify Dsid2(1) 'wysylam adres drugiego czujnika
    If Err <> 1 Then
    1wwrite &HBE
    Tb = 1wread(2)

Tb = Tb * 10
    Tb = Tb / 16
    Ss2 = Str(tb)
    Ss2 = Format(ss2 , " 0.0")
    Locate 2 , 1
    Lcd "Bojler: " ; Ss2 ; Chr(0) ; Chr(1)
    Else
    Locate 2 , 1
    Lcd "ERROR Bojler "
    End If

'---------------------------------

1wreset
    1wwrite &H55
    1wverify Dsid3(1) 'wysylam adres trzeciego czujnika
    If Err <> 1 Then
    1wwrite &HBE
    Tk = 1wread(2)

Tk = Tk * 10
    Tk = Tk / 16
    Ss3 = Str(tk)
    Ss3 = Format(ss3 , " 0.0")
    Locate 3 , 1
    Lcd "Kolektor:" ; Ss3 ; Chr(0) ; Chr(1)
    Else
    Locate 3 , 1
    Lcd "ERROR Kolektor "
    End If

'--------konwersja temp dla wszystkich dsow

1wreset
    1wwrite &HCC
    1wwrite &H44
    Wait 3

Tna = E_tna
    Tn = Tna / 10
    Locate 4 , 1
    Lcd "Nastawa: " ; Tn ; ".0" ; Chr(0) ; Chr(1)

loop

Tim1_isr:

Set K_pompa 'załącz triak2
    Disable Timer1 'wyłącz Timer1
    Return 'powrót

'*****************podprogram odmierzajacy czas od przerwania********************
    Zero_cross:

Reset K_pompa ' wył. Triaka w ZERO sieci 230V
    K = Lookup(moc , Obroty) ' pobranie z tablicy wartości Timera1
    Load Timer1 , K ' załadowanie pobranej wartości do Timera1
    Enable Timer1 ' załączenie Timera1 - odliczanie czasu
    Return 'powrót

Obroty: 'podprogram prędkości
    Data 0% ,
    Data 915% , 760% , 625% , 490% , 335% , 100%

Bardzo proszę o jakieś praktyczne rozwiązania.
    Pozdrawiam
    cepelia
    Level 20  
    Wsadź odczyt pod jakiś label np:

odczyt:
    "wyłącz przerwania"
    "dokonaj odczytu z ds"
    "włącz przerwania"
    return

w programie zamiast całej formułki :

1wreset 
    1wwrite &H55 
    1wverify Dsid1(1) 'wysyłamy adres pierwszego czujnika 
    If Err <> 1 Then 
    1wwrite &HBE 
    Tp = 1wread(2)

Wywołuj tylko label albo zrób z tego funkcję dla której argumentem będzie adres czujnika.

Chodzi ogólnie o to aby na czas przetwarzania danych z ds nie włączało się żadne przerwanie bo nie wykona się transmisja. Poza tym zrobiłbym raczej odwrotnie mianowicie w przerwaniu wykonywałbym odczyt ds np co sekundę, bo w tak jak masz teraz to program cały czas odczytuje ds i jak wyłączysz na czas odczytu przerwania to zaplanowana reszta wydarzy się to raczej dość rzadko.
    jony15
    Level 24  
    Albo zrób przerwanie od timera np: co 2,5ms i np 1 przerwanie 1wreset; 2 przerwanie następny rozkaz do ds-a po start konwersji kolejne przerwania czekasz na zakończenie konwersji i dalej tak samo kolejne przerwania odczytują temperaturę; jedno przerwanie jeden rozkaz, nie zapomnij o crc. Sam niedawno tak robiłem ( w ramach walki z nuda 6 ds-ów ) i bardzo ładnie to działa a i program główny zostaje wolny od czujników, a przy okazji w obsłudze przerwania możesz coś jeszcze zmieścić, i na pewno do czegoś się przyda. p.s. mogę podrzucić gotowca ale w C.
    bolek
    Level 35  
    To że się wyłączy przerwania rozwiąze problem DSa, ale namiesza w sterowaniu fazowym. Trzeba wiedzieć na co się ma ile czasu i odpowiednio to poukładać.
    Sam reset trwa ok 1ms, odczyt dwóch bajtów temperatury także. A CRC i reszta rozkazów. Przerwania od sieci masz co 10ms, niby dużo wolnego czasu jednak po określonym i równym czasie musisz odpalić triaka. Robisz to zapewe timerem, więc żeby pojawiło się od niego przerwanie musisz najpierw opuścić poprzednie.

Druga sprawa, jeśli DS będzie odczytywaniy w przerwaniu od sieci to triaka nie będziesz mógł odpalić wcześniej niż po tej "1ms". Podobnie będzie gdy zroibisz to od tyłu- umieścisz DSa w procedurze odpalenia triaka. Musisz to zrobić przynajmniej 1ms przed przerwaniem od sieci.

A może zrobić jeszcze inaczej. Zbadaj gdzie masz więcej czasu (czy przed czy po odpaleniu triaka) i tam odczytaj DSa
    ginar
    Level 21  
    Niedawno pisałem takie oprogramowanie w C - sterowanie fazowe triaka a odczyt takze był z ds'a. Także miałem ten problem co autor tematu - jedno z dobrych rozwiązań to zastosowanie maszyny stanu, gdzie zmiana kolejnych stanów jest uzależniona od przejścia sinusoidy napięcia sieci przez zero(inaczej:maszyna taktowana jest przerwaniem zewnętrznym ). Samo wysłanie numeru Rom czujnika zajmuje ponad 4ms dlatego najpierw sprawdzałem czy czas opóźnienia włączenia triaka jest >5ms (licząc od wykrycia zera sieci) jeśli tak to w tym czasie wysyłałem komendy po 1-wire jeśli nie to czekałem na przerwanie w którym był aktywowany triak.
    (może Ci się przyda kod w C - 5-ta funkcja w main.c)
    http://zh.straszko.pl/_Sterownik_temperatury1.html
    M. S.
    Level 34  
    Również jestem na etapie sterownika do kotła CO (bo fabryczny mi się nie podoba).
    Problem sterowania wentylatorem powierzę drugiemu uC, który będzie otrzymywał dane od głównego uC po SPI.
    zbynio-87
    Level 11  
    ...czyli, po wywołaniu przerwania ustawić flagę, a w programie głównym gdy flaga będzie przypuśćmy = 1 (funkcja while - wend) to wykona się podprogram odczytu z DS-ów.
    Coś takiego?

While flaga = 1 
       1wreset
       1wwrite &H55
       1wverify Dsid1(1)           
       1wwrite &HBE
       Tp = 1wread(2)
       reset flaga
    wend

A w przypadku gdy jest więcej czujników, np. trzy?
    To do każdego osobna funkcja while - wend i osobne flagi, czy za dużo kombinacji?
    Jeśli można to proszę o jakieś przykłady.
    janbernat
    Level 38  
    Najbardziej newralgicznym czasowo punktem jest obsługa INT0- i od tego trzeba zacząć.
    Odczyt temperatury trwa 3.3ms a wysłanie żądania odczytu 2.5ms.
    Oczekiwanie na przetworzenie 750ms- ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby odczytywać co np. 5s- temperatura nie zmienia się tak szybko.
    Obsługa wyświetlacza też jest wolna- spróbuj z biblioteką:

$lib "Lcd4busy.lib"
    Const _lcdport = Portd
    Const _lcdddr = Ddrd
    Const _lcdin = Pind
    Const _lcd_e = 1
    Const _lcd_rw = 2
    Const _lcd_rs = 3
    Config Lcd = 20 * 4.

Jest dużo szybciej.
    W przerwaniu INT0 zerujemy i uruchamiamy timer który po jakimś czasie włączy triak.
    Każde przerwanie INT0 występuje co ok. 10ms- więc mamy zewnętrzny timer- w każdym przerwaniu inkrementujemy jakąś zmienną i po 75 przerwaniach wiemy że można już odczytać temperaturę z jednego z czujników.
    W pętli głównej sprawdzamy stan timera i jeśli zostało nam dość czasu to odczytujemy temperaturę z jednego z czujników- 3.3ms- albo ustawiamy żądanie odczytu-2.5ms.
    Tylko jednego- następny odczytamy/ustawimy żądanie odczytu w następnym cyklu 10ms.
    Oczywiście w pętli po odczycie/ ustawieniu danego czujnika ustawiamy/ kasujemy odpowiednie flagi żeby wiedzieć co z którym czujnikiem się dzieje.
    Kluczowe jest sprawdzenie czy zdążymy to zrobić przed następnym INT0.
    zbynio-87
    Level 11  
    ..a czy mógłbym poprosić o gotowy program odczytu tych ds-ów w moim przypadku, bo nie mogę dać sobie z tym rady, a tak przynajmniej sobie przeanalizuję co i jak, gdyż nie jestem zaawansowanym programistą jak widać:)
    Pozdrawiam
    jony15
    Level 24  
    $crystal = 16000000
    $hwstack = 32
    $swstack = 10
    $framesize = 40
    $baud = 4800
    Config 1wire = Portd.7
    Dim T1 As Byte
    Dim T2 As Byte
    Print "ala ma kota"
    Do
     1wreset                                                    
     1wwrite &HCC  
     1wwrite &H44                                              

Waitms 250
     waitms 250
     Waitms 250
     waitms 250

1wreset                                        
     1wwrite &HCC                                               
     1wwrite &HBE                                               
      T1 = 1wread()                                             
      T2 = 1wread()
      Print T1 ; " " ; T2 ; "   "
      Waitms 250                                                

Loop

Tylko temperaturę musisz już przeliczyć jeśli to czujnik o mniejszej rozdzielczości to T1/2 i w t1 masz temperaturę T1%2 i jeśli = 1 to dopisujesz do temperatury 0,5 stopnia a ten drugi to musisz poszukać w googlach lub na elektrodzie ( mam duży zapas tych pierwszych czujników ). Aha wyjściem jest rs232 a i musisz zmienić "Config 1wire = Portd.7"
    zbynio-87
    Level 11  
    Witam, wracając do wątku to próbowałem wszystkich metod, jednak żadna nie była zadowalająca, na pewno problem również tkwi w moim doświadczeniu w programowaniu, bowiem nie jestem specjalistą w tej dziedzinie:/...ale ostateczne rozwiązanie jakie zastosowałem jest następujące:
    - w programie głównym np. co 3 sekundy, gdy spełniony jest warunek, tzn. gdu ustawiona jest flaga od przerwania i czas co 3 sekundy to następuje wysyłanie komend do czujników, następnie wyłączenie przerwania INT0, wysyłanie komendy 1wwrite &HBE i odczyt z czujnika oraz załączenie przerwania INT0. Jeżeli warunek nie jest spełniony to do porównań i do wyświetlenia na lcd pobierana jest wcześniejsza wartość z zmiennej do tego celu stworzonej.

If Czas = 2 And Flaga = 1 Then

1wwrite &H55
       1wverify Dsid1(1)
       If Err <> 1 Then
       Disable Int0
       1wwrite &HBE
       Tp = 1wread(2)
       Enable Int0
       Tp = Tp * 10
       Tp = Tp / 16
       Ss1 = Str(tp)
       Lcdtp = Ss1
       Temp_tp = Lcdtp
       Else
       Lcdtp = Temp_tp
       Reset Flaga
       End If
       End If

...jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę o wskazówki, rozwiązania, jakieś własne przemyślenia, bo wiem z doświadczeni programiści wyśmieją mnie za mój program, ale niestety na chwilę obecną na tyle mnie stać:(. Testuję ten program od kilku dni i nie zauważyłem jak na razie żadnych problemów:) Także jest szansa, że coś z tego będzie.
    Pozdrawiam wszystkich elekrodowców:))
    zbynio-87
    Level 11  
    Witam, jeszcze proszę praktyczne rozwiązanie takiego problemu, gdyż program jest praktycznie ukończony, ewentualnie drobne poprawki kosmetyczne:), ale w obecnej wersji odczyt i zapis wykonywany jest z poleceniem "wait", przez co wskazywane temperatury nie są czasem poprawne - wyskakuje BRAK ds'a.
    Już nie mam pomysłu jak to zrobić, proszę tylko o jakieś rozwiązanie, znajdzie się ktoś taki na elektrodzie, kto potrafi programować w Bascom'ie i pomoże rozwiązać mój problem...Próbowałem różnych sposobów z flagami i innymi cudami, ale ciągle to nie jest to.
    Proszę o pomoc!
    Kod:

'Data aktualizacji: 3 listopada 2010r.
    $regfile = "m8535.DAT"
    $crystal = 16000000
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.4 , Db5 = Portc.3 , Db6 = Portc.2 , Db7 = Portc.1 , E = Portc.5 , Rs = Portc.6
    Config Lcd = 20 * 2
    Config 1wire = Portc.0
    Config Watchdog = 2048
    Cls
    Config Porta = Output
    Reset Porta.0
    Reset Porta.1
    Reset Porta.2
    Reset Porta.6
    Reset Porta.7                                                                   'PortA jako wyjścia
    Config Portb = Input                                                            'PortB jako wejścia
    Portb = 255
    Config Portd.0 = Output
    Portd.0 = 0
    Config Portd.1 = Output
    Portd.1 = 1
    Config Portd.2 = Input
    Config Portd.3 = Output
    Portd.3 = 0
    Config Portd.4 = Output
    Portd.4 = 0
    Config Portd.5 = Output
    Portd.5 = 0
    Config Portd.6 = Output
    Portd.6 = 0
    Config Portd.7 = Output
    Portd.7 = 0

'Sterownik pieca C.O.
    'zależności:
    'Tp < Tn & Tp > 20st.C to zal. PK1
    'Tp > 20st.C to zał. PK2
    'Tb < Tp to zał. PK3
    'Tk > Tb o dT1 pompa kręci się z prędkością P1 (20%)
    'Tk > Tb o dT2 pompa kręci się z prędkością P2 (40%)
    'Tk > Tb o dT3 pompa kręci się z prędkością P3 (60%)
    'Tk > Tb o dT4 pompa kręci się z prędkością P4 (80%)
    'Tk > Tb o dT5 pompa kręci się z prędkością P5 (100%)

Dim Keyup As Bit
    Dim Keydown As Bit
    Dim Keybcks As Bit
    Dim Keyenter As Bit
    Dim Menu As Byte
    Dim P_conf_ds As Byte
    Dim Keys As Byte
    Dim X As Byte

Dim D_t1 As Integer                                                             'parametr dT1
    Dim D_t2 As Integer                                                             'parametr dT2
    Dim D_t3 As Integer                                                             'parametr dT3
    Dim D_t4 As Integer                                                             'parametr dT4
    Dim D_t5 As Integer

Dim D_t1_1 As Integer
    Dim D_t2_2 As Integer
    Dim D_t3_3 As Integer
    Dim D_t4_4 As Integer
    Dim D_t5_5 As Integer

Dim D_t1_1_1 As Integer                                                         'parametr dT5
    Dim E_d_t1_1 As Eram Integer
    Dim E_d_t2_2 As Eram Integer
    Dim E_d_t3_3 As Eram Integer
    Dim E_d_t4_4 As Eram Integer
    Dim E_d_t5_5 As Eram Integer
    Dim E_tna As Eram Integer
    Dim Temp As Integer

Dim Tp As Integer , Ss1 As String * 6
    Dim Tb As Integer , Ss2 As String * 6
    Dim Tk As Integer , Ss3 As String * 6
    Dim Tn As Integer                                                               'temp. pieca

Dim Dsid1(8) As Byte
    Dim Dsid2(8) As Byte
    Dim Dsid3(8) As Byte

Dim Edsid1(8) As Eram Byte At &H10
    Dim Edsid2(8) As Eram Byte At &H20
    Dim Edsid3(8) As Eram Byte At &H30
    Dim Index As Byte

Dim Tpa As Integer                                                              'temp. pieca
    Dim Tka As Integer                                                              'temp. kolektora
    Dim Tba As Integer                                                              'temp. bojlera
    Dim Tna As Integer                                                              'nastawa Tn

Dim B As Byte                                                                   'deklaracja zmiennej do odczytu kodów ID
    Dim W As Byte
    Dim A As Byte
    Dim C As Byte

Dim Tk1 As Integer
    Dim Tk2 As Integer
    Dim Tk3 As Integer
    Dim Tk4 As Integer
    Dim Tk5 As Integer

Dim Tb1 As Integer
    Dim Tb2 As Integer
    Dim Tb3 As Integer
    Dim Tb4 As Integer
    Dim Tb5 As Integer
    Dim Tp1 As Integer
    Dim Tp11 As Integer

Dim Lcd_temp As Integer
    Dim Moc As Word
    Dim Table As Word
    Dim Procent As Byte

Dim Flaga1 As Bit
    Dim Flaga2 As Bit
    Dim Flaga3 As Bit
    Dim Flaga4 As Bit

Dim Tpp As Byte
    Dim Tbb As Byte
    Dim Tkk As Byte
    Dim Buz As Byte

Key_bcks Alias Pinb.1
    Key_up Alias Pinb.3
    Key_down Alias Pinb.2
    Key_enter Alias Pinb.0

Pk1 Alias Porta.0                                                               'klapka (PK1)
    Pk2 Alias Porta.1                                                               'pompa - piec (PK2)
    Pk3 Alias Porta.2                                                               'zawór (PK3)
    Tri1 Alias Porta.3                                                              'pompa kolektorów (TRI1)
    Tri2 Alias Porta.4                                                              'wolny triak TRI2
    Tri3 Alias Porta.5
                                                                'wolny triak TRI3
    Buzzer Alias Porta.6
    Set Buzzer
    Wait 1
    Reset Buzzer

Config Timer1 = Timer , Prescale = 64
    Config Int0 = Change

Stop Timer1
    On Timer1 Irq_timer1
    On Int0 Zero

'detekcja przejścia przez 0
    Enable Timer1
    Enable Int0
    Enable Interrupts
    Moc = 0                                                                         'zacznij od 0% mocy

For Index = 1 To 8
        Dsid1(index) = Edsid1(index)
    Next Index
         Index = 0

For Index = 1 To 8
        Dsid2(index) = Edsid2(index)
    Next Index
         Index = 0

For Index = 1 To 8
        Dsid3(index) = Edsid3(index)
    Next Index
         Index = 0

Deflcdchar 0 , 8 , 20 , 8 , 32 , 32 , 32 , 32 , 32                              ' replace ? with number (0-7)                                 'znak stopnia Celsjusza
    Deflcdchar 1 , 12 , 12 , 12 , 12 , 12 , 12 , 12 , 12                            ' replace ? with number (0-7)
    Deflcdchar 2 , 32 , 4 , 14 , 14 , 14 , 31 , 4 , 32                              ' replace ? with number (0-7)
    Deflcdchar 3 , 24 , 20 , 24 , 20 , 21 , 6 , 5 , 32                              ' replace ? with number (0-7)

Cursor Off
    Cls
    Lcd "     STEROWNIK     " ;
    Locate 2 , 6
    Lcd "Pieca C.O."
    Waitms 500
    Cls
    Locate 1 , 3
    Lcd "Wersja programu:"
    Locate 2 , 9
    Lcd "1.10"
    Waitms 500

'Cls
    'ilość podpiętych czujnikow temperatury
    'W = 1wirecount()
    'Lcd "Ilosc czujnikow temp"
    'Locate 2 , 9
    'Lcd "-" ; W ; "-"
    'Waitms 500
    Cls

1wreset
    1wwrite &HCC
    1wwrite &H44

'Odczyt z pamięci EEprom parametrów
    D_t1_1 = E_d_t1_1
    D_t2_2 = E_d_t2_2
    D_t3_3 = E_d_t3_3
    D_t4_4 = E_d_t4_4
    D_t5_5 = E_d_t5_5
    D_t1 = D_t1_1 / 10
    D_t2 = D_t2_2 / 10
    D_t3 = D_t3_3 / 10
    D_t4 = D_t4_4 / 10
    D_t5 = D_t5_5 / 10
    If D_t1 = 0 Then
       D_t1 = 1
    End If
    If D_t2 = 0 Then
       D_t2 = 2
    End If
    If D_t3 = 0 Then
       D_t3 = 3
    End If
    If D_t4 = 0 Then
       D_t4 = 4
    End If
    If D_t5 = 0 Then
       D_t5 = 5
    End If

If D_t1 = 1 Then
       D_t1_1 = 10
    End If
    If D_t2 = 2 Then
       D_t2_2 = 20
    End If
    If D_t3 = 3 Then
       D_t3_3 = 30
    End If
    If D_t4 = 4 Then
       D_t4_4 = 40
    End If
    If D_t5 = 5 Then
       D_t5_5 = 50
    End If
    Tna = E_tna
    Tn = Tna / 10

Cls
    For Buz = 1 To 3
    Set Buzzer
    Waitms 100
    Reset Buzzer
    Waitms 100
    Next Buz

Flaga4 = 1
    Locate 1 , 7
    Lcd Chr(2)

Do

For Index = 1 To 8
        Dsid1(index) = Edsid1(index)
    Next Index
         Index = 0

For Index = 1 To 8
        Dsid2(index) = Edsid2(index)
    Next Index
         Index = 0

For Index = 1 To 8
        Dsid3(index) = Edsid3(index)
    Next Index
         Index = 0

'*****************************************
    Stop Watchdog

If Key_enter = 0 Then
         Gosub P_menu
         Cls
    End If

Start Watchdog

1wreset
       1wwrite &H55
       1wwrite Dsid1(1) , 8
       1wwrite &H44
       1wwrite &HBE
       Waitms 400
       1wreset
       1wwrite &H55
       1wwrite Dsid1(1) , 8
       1wverify Dsid1(1)
       If Err <> 1 Then
       Flaga1 = 0
       1wwrite &HBE
       Tp = 1wread(2)
       Tp = Tp * 10
       Tp = Tp / 16                       
       Ss1 = Str(tp)
       Else
       Flaga1 = 1
       Ss1 = "BRAK "
       End If

Stop Watchdog

If Key_enter = 0 Then
         Gosub P_menu
         Cls
       End If

Start Watchdog

'**********************Pomiar temp. - czujnik bojlera***************************

1wreset
       1wwrite &H55
       1wwrite Dsid2(1) , 8
       1wwrite &H44
       1wwrite &HBE
       Waitms 400
       1wreset
       1wwrite &H55
       1wwrite Dsid2(1) , 8
       1wverify Dsid2(1)
       If Err <> 1 Then
       Flaga2 = 0
       1wwrite &HBE
       Tb = 1wread(2)
       Tb = Tb * 10
       Tb = Tb / 16
       Ss2 = Str(tb)
       Ss2 = Format(ss2 , " 0.0")
       Else
       Flaga2 = 1
       Ss2 = "BRAK "
       End If

Stop Watchdog

If Key_enter = 0 Then
         Gosub P_menu
         Cls
       End If

Start Watchdog

'****************Pomiar temp. - czujnik kolektora słonecznego*******************

1wreset
       1wwrite &H55
       1wwrite Dsid3(1) , 8
       1wwrite &H44
       1wwrite &HBE
       Waitms 400
       1wreset
       1wwrite &H55
       1wwrite Dsid3(1) , 8
       1wverify Dsid3(1)
       If Err <> 1 Then
       Flaga3 = 0
       1wwrite &HBE
       Tk = 1wread(2)
       Tk = Tk * 10
       Tk = Tk / 16
       Ss3 = Str(tk)
       Ss3 = Format(ss3 , " 0.0")
       Else
       Flaga3 = 1
       Ss3 = "BRAK "
       End If

Stop Watchdog

If Key_enter = 0 Then
         Gosub P_menu
         Cls
       End If

Start Watchdog

Tna = E_tna
       Tn = Tna / 10
       Locate 1 , 1
       Lcd "NP " ; Tn ; Chr(0) ;

Locate 1 , 11
       Lcd Chr(1) ; "Boj " ; Ss2 ; Chr(0) ;

Locate 2 , 1
       Lcd "Piec " ; Ss1 ; Chr(0) ;

Locate 2 , 11
       Lcd Chr(1) ; "Kol " ; Ss3 ; Chr(0) ;

If Flaga4 = 1 Then
       Locate 1 , 7
       Lcd Chr(2)
       End If

Tb1 = Tb + D_t1_1
       Tb2 = Tb + D_t2_2
       Tb3 = Tb + D_t3_3
       Tb4 = Tb + D_t4_4
       Tb5 = Tb + D_t5_5

If Flaga2 = 1 Or Flaga3 = 1 Then
          Moc = 0
          Locate 1 , 9
          Lcd "  "
       Else
          If Tk <= Tb Then
             Moc = 0
          End If

If Tk >= Tb1 Then
             Moc = 1
          End If

If Tk >= Tb2 Then
             Moc = 2
          End If

If Tk >= Tb3 Then
             Moc = 3
          End If

If Tk >= Tb4 Then
             Moc = 4
          End If

If Tk >= Tb5 Then
             Moc = 5
          End If
       End If

If Flaga1 = 0 Then
          If Tp < Tna Then                                                          'pk1 = klapka
          Set Pk1
          End If
          Tp1 = Tp - 10
          If Tp1 > Tna Then
          Reset Pk1
          End If
       Else
          Reset Pk1
       End If

If Tp > 250 Then                                                             'pk2 = pompa pieca - liczba 200 -> 20 st.C   (st.C * 10 = liczba z DS18B20 lub DS1822 )
          Set Pk2
       End If

If Tp < 240 Then
          Reset Pk2
       End If

If Flaga1 = 1 Or Flaga2 = 1 Then
          Set Pk3
          Else
          If Tp1 > Tb Then
             Set Pk3                                                                'pk3 = zawór
          End If
          If Tp < Tb Then
             Reset Pk3
          End If
       End If

If Moc = 0 Then
       Locate 1 , 9
          Lcd "  "
       End If
       If Moc = 1 Then
       Locate 1 , 9
          Lcd Chr(3) ; "1"
       End If
       If Moc = 2 Then
       Locate 1 , 9
          Lcd Chr(3) ; "2"
       End If
       If Moc = 3 Then
       Locate 1 , 9
          Lcd Chr(3) ; "3"
       End If
       If Moc = 4 Then
       Locate 1 , 9
          Lcd Chr(3) ; "4"
       End If
       If Moc = 5 Then
       Locate 1 , 9
          Lcd Chr(3) ; "5"
       End If

If Flaga4 = 0 Then
       If Key_up = 0 And Key_down = 0 Then
          Waitms 500
             Flaga4 = 1
             Locate 1 , 7
             Lcd Chr(2)
          End If
       End If
       End If

If Flaga4 = 1 Then
          Wait 1
             Flaga4 = 0
             Locate 1 , 7
             Lcd " "
          End If
       End If
       End If

If Flaga4 = 1 Then
          If Flaga1 = 1 Or Flaga2 = 1 Or Flaga3 = 1 Then
             Set Buzzer
          End If
       End If

If Flaga4 = 0 Then
             Reset Buzzer
       End If

If Flaga1 = 0 And Flaga2 = 0 And Flaga3 = 0 Then
          Reset Buzzer
       End If

Loop

P_menu:
    Cls
    Menu = 1
    Do
       If Key_up = 0 Then
          Waitms 80
             If Key_up = 0 Then                                                     'wybranie nr menu 1-7 przyciskiem Up lub Down
          Decr Menu
          Cls
       End If
       End If

If Key_down = 0 Then
          Waitms 80
          If Key_down = 0 Then
          Incr Menu
          Cls
       End If
       End If

If Menu = 8 Then
       Cls
         Menu = 1

End If
       If Menu = 0 Then
       Cls
          Menu = 7

End If

If Key_bcks = 0 Then                                                         'jeżeli przycisk BCKS wciśnięty dłużej niż 400ms powrót do programu głównego
       Waitms 400
          If Key_bcks = 0 Then
       Return
       End If
     End If

Select Case Menu

Case 1 : Locate 1 , 2

Lcd "Nastawa temp. Tn: "
       Locate 2 , 10
       Lcd Tn ; Chr(0)
          If Key_enter = 0 Then
             Waitms 400
             If Key_enter = 0 Then
             Temp = Tn
              Gosub Nastawa
             Tna = Temp * 10
             Tn = Tna / 10
             E_tna = Tna
          End If
       End If

'Case 2 : Locate 1 , 2

'Lcd "Nastawa temp. T1: "
       'Locate 2 , 10
       'Lcd D_t1 ; Chr(0)                                                            'Po wybraniu parametru do zmiany wciskamy Enter, również następuje zapis do pamięci EEprom
       '  If Key_enter = 0 Then
       '  Waitms 400
       '   If Key_enter = 0 Then
       '
       '     Temp = D_t1
       '      Gosub Nastawa
       '     D_t1_1 = Temp * 10
       '     D_t1 = D_t1_1 / 10
       '     E_d_t1_1 = D_t1_1
       '  End If
       'End If

'Case 3 : Locate 1 , 2

'Lcd "Nastawa temp. T2: "
       'Locate 2 , 10
       'Lcd D_t2 ; Chr(0)
       '  If Key_enter = 0 Then
       '  Waitms 400
       '   If Key_enter = 0 Then
       '
       '    Temp = D_t2
       '     Gosub Nastawa
        '   D_t2_2 = Temp * 10
       '    D_t2 = D_t2_2 / 10
       '    E_d_t2_2 = D_t2_2
       '   End If
       '   End If

'Case 4 : Locate 1 , 2

'Lcd "Nastawa temp. T3: "
       'Locate 2 , 10
       'Lcd D_t3 ; Chr(0)
       '  If Key_enter = 0 Then
       '  Waitms 400
       '  If Key_enter = 0 Then
       '
       '    Temp = D_t3
       '     Gosub Nastawa
       '    D_t3_3 = Temp * 10
       '    D_t3 = D_t3_3 / 10
       '    E_d_t3_3 = D_t3_3
       '  End If
       '  End If

'Case 5 : Locate 1 , 2

'Lcd "Nastawa temp. T4: "
       'Locate 2 , 10
       'Lcd D_t4 ; Chr(0)
       '  If Key_enter = 0 Then
       '  Waitms 400
       '  If Key_enter = 0 Then
       '
       '     Temp = D_t4
       '      Gosub Nastawa
       '     D_t4_4 = Temp * 10
       '     D_t4 = D_t4_4 / 10
       '     E_d_t4_4 = D_t4_4
       '  End If
       '  End If

'Case 6 : Locate 1 , 2

'Lcd "Nastawa temp. T5: "
       'Locate 2 , 10
       'Lcd D_t5 ; Chr(0)
       '  If Key_enter = 0 Then
       '  Waitms 400
       '  If Key_enter = 0 Then

'     Temp = D_t5
       '      Gosub Nastawa
       '     D_t5_5 = Temp * 10
       '     D_t5 = D_t5_5 / 10
       '     E_d_t5_5 = D_t5_5
       '  End If
       '  End If

Case 7:

Locate 1 , 2
       Lcd "Konfiguracja  "
       Locate 2 , 2
       Lcd "czunikow temp."
       If Key_enter = 0 Then
          Waitms 400
             If Key_enter = 0 Then
          Gosub Conf_ds
       End If
       End If

End Select

Loop

Nastawa:
    Cls
    Do

If Key_up = 0 Then
       Waitms 100
          If Key_up = 0 Then
             Incr Temp
     End If
     End If

If Key_down = 0 Then
       Waitms 100
          If Key_down = 0 Then
             Decr Temp
     End If
     End If

Locate 1 , 4
         Lcd "Ustaw wartosc:"
         Locate 2 , 10
         Lcd Temp ; Chr(0) ; "   "

If Key_bcks = 0 Then                                                           'jeżeli przycisk BCKS wciśnięty przez czas od 100ms - 399ms to powrót do Menu
       Return
       End If
     Waitms 100
    Loop

Conf_ds:

Cls
    P_conf_ds = 1

Do

If Key_up = 0 Then
          Waitms 80
          If Key_up = 0 Then
             Cls                                                                    'wybranie nr menu 1-7 przyciskiem Up lub Down
                Decr P_conf_ds
             Cls
          End If
       End If

If Key_down = 0 Then
          Waitms 80
          If Key_down = 0 Then
             Cls
                Incr P_conf_ds
             Cls
          End If
       End If

If P_conf_ds = 4 Then
       Cls
         P_conf_ds = 1
       End If

If P_conf_ds = 0 Then
       Cls
          P_conf_ds = 3
       End If

If Key_bcks = 0 Then
          Waitms 150
             If Key_bcks = 0 Then
                Cls
             Return
          End If
       End If

Select Case P_conf_ds                                                        'wybranie nr menu 1-3 przyciskiem Up lub Down

Case 1:

Locate 1 , 1
          Lcd "Czujnik - piec:    "
          If Key_enter = 0 Then
             Wait 1
                If Key_enter = 0 Then
             Gosub Conf_ds1
          End If
          End If

Case 2:

Locate 1 , 1
          Lcd "Czujnik - bojler:  "
          If Key_enter = 0 Then
             Wait 1
                If Key_enter = 0 Then
             Gosub Conf_ds2
          End If
          End If

Case 3:

Locate 1 , 1
          Lcd "Czujnik - kolektor:"
          If Key_enter = 0 Then
             Wait 1
                If Key_enter = 0 Then
             Gosub Conf_ds3
          End If
          End If

End Select

Loop

Conf_ds1:

Cls
     Dsid1(1) = 1wsearchfirst()
     For Index = 1 To 8
     Edsid1(index) = Dsid1(index)
     Next Index
     If Dsid1(8) = Crc8(dsid1(1) , 7) Then
     Locate 1 , 1
     Lcd "OK - Czujnik ID"
     Wait 1
     Locate 2 , 1
     For B = 1 To 8
     Lcd Hex(dsid1(b))
     Next
     End If
     Wait 1
     Return

Conf_ds2:

Cls
     Dsid2(1) = 1wsearchfirst()
     For Index = 1 To 8
     Edsid2(index) = Dsid2(index)
     Next Index
     If Dsid2(8) = Crc8(dsid2(1) , 7) Then
     Locate 1 , 1
     Lcd "OK - Czujnik ID"
     Wait 1
     Locate 2 , 1
     For B = 1 To 8
     Lcd Hex(dsid2(b))
     Next
     End If
     Wait 1
     Return

Conf_ds3:

Cls
     Dsid3(1) = 1wsearchfirst()
     For Index = 1 To 8
     Edsid3(index) = Dsid3(index)
     Next Index
     If Dsid3(8) = Crc8(dsid3(1) , 7) Then
     Locate 1 , 1
     Lcd "OK - Czujnik ID"
     Wait 1
     Locate 2 , 1
     For B = 1 To 8
     Lcd Hex(dsid3(b))
     Next
     End If
     Wait 1
     Return

Irq_timer1:
     Tri1 = 1
     Stop Timer1
    Return

Zero:

Tri1 = 0
     Table = Lookup(moc , Tablica)
     Load Timer1 , Table
     Start Timer1
    Return

Tablica:
    Data 0%
    Data 800% , 760% , 620% , 470% , 10%

Dodano po 3 [minuty]:

...a i jeszcze jedno pytanie:
    Dlaczego gdy mam przerwanie uruchomione to wylatuje wyświetlacz LCD, pojawiają się krzaczki i koniec trzeba zresetować sterownik. Jak myślicie co może być powodem???