Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwny problem z czujnikami parkowania

Zenek1988 21 Lip 2010 18:45 2492 9
  • #1 21 Lip 2010 18:45
    Zenek1988
    Poziom 28  

    Witam kupiłem do swojego passata czujniki parkowania crs-7500 jednak po zamontowaniu okazało się że po zamknięciu klapy bagażnika czujniki szaleją. Sprawdzałem je przed podłączeniem i wszystko było w porządku. Po zamontowaniu na otwartej klapie też wszystko działało normalnie. Po skończonym montażu pozbierałem graty, zamknąłem bagażnik i wtedy się zaczęły cyrki. Głośniczek wyje a na wyświetlaczu odległości wariują mimo że w okolicy auta nic nie ma. Co może być tego przyczyną?

    0 9
  • #3 21 Lip 2010 19:03
    Zenek1988
    Poziom 28  

    2 czujniki w przednim zderzaku, 4 w tylnym(jeszcze nigdy nie widziałem czujników w kalpie). Po zamknięciu klapy wariują także przednie czujniki.

    0
  • #4 21 Lip 2010 19:24
    emeryt2
    Poziom 42  

    Niewłaściwie włączyłeś zasilanie - zamek klapy.

    2
  • #5 21 Lip 2010 19:30
    Zenek1988
    Poziom 28  

    Centralka czujników ma stałe zasilanie prosto z akumulatora plus dodatkowo masę i plus z lampki stopu. W jaki sposób zamek klapy wpływa na to?

    0
  • #7 21 Lip 2010 22:53
    kybernetes
    Poziom 39  

    Sprawdź napięcia i masę przy zamkniętej klapie.

    0
  • #8 26 Lip 2010 17:10
    Zenek1988
    Poziom 28  

    Witam ponownie. Poprosiłem wujka o sprawdzenie instalacji(jest elektrykiem), ale o dziwo po podłączeniu wszystko działało normalnie. Jeżdżę już drugi dzień i nie ma żadnych problemów. Myślę nad podłączeniem zasilania pod jakiś włącznik i umieszczenie go w zasięgu ręki, bo denerwuje mnie to że włącza się za każdym hamowaniem.

    0
  • #9 30 Lis 2014 15:50
    djpolb
    Poziom 16  

    Witam

    Mam ten sam problem tylko, że z 8 czujnikami. Zamontowałem takie
    Dziwny problem z czujnikami parkowania

    Podłączyłem na początku tył i przez 2 - 3 miesiące było wszystko OK. A mam je zamontowane trochę w inny sposób niż standardowe mocowania. Obciąłem kołnierz czujnika tak aby tylko końcówka wystawała. Dopasowałem otwory w zderzaku i przykleiłem je na żywicę.
    Dziwny problem z czujnikami parkowania
    Dziwny problem z czujnikami parkowania

    Po pewnym czasie tył zaczął pokazywać różne wartości 0.0 - 0.4 i wszystkie symbole odległości na wyświetlaczu świeciły + buzzer. Dołączyłem ostatnio przód przy okazji resetując centralkę. Teraz 6 lub wszystkie świecą na maxa. Oczywiście testowane przy braku przeszkody. Odpiąłem wszystkie czujniki podpinając kolejno każdy z nich nic to nie dawało. Regulacja kubków ferytowych też nie pomogła. Zasilanie mam podpięte pod przewód w którym napięcie pojawia się po zapłonie, światła hamulcowe i wsteczne też są poprawnie podłączone. Masa do blachy. Centralka wygląda tak
    Dziwny problem z czujnikami parkowania Dziwny problem z czujnikami parkowania Dziwny problem z czujnikami parkowania

    U mnie nie ma różnicy czy klapa jest otwarta czy zamknięta. Wiem że to Made in China ale czy może da się coś z tym zrobić żeby działało?

    0