Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

radio ADAM

sokmarcin 05 Sep 2004 01:24 4522 18
Tespol
  • #1
    sokmarcin
    Level 20  
    Witam

    Mam problem z tym radiem, zabrałem sie za naprawe , ale nie pasuje mi schemat. Prawdopodobnie ktoś włożył inną elektronike do pudła z radia ADAM.
    Na płytce jest oznaczenie 2217-230-2, wzmacniacz na układzie UL1402.
    Mam ogromną prośbe do tych co pamiętają z jakiego to może być modelu. Napewno nie jest to Giewont, Beskid, Ślązak, w moim nie ma slcalaka UL1211, a UL1402 jest w metalowaj obudowe (podobnej do TO3)
  • Tespol
  • #2
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Zobacz schemat odbiornika Jubilat. To na pewno nie jest Adam, który był robiony na AC 180/181 w końcówce mocy. Poza tym Adam był z zegarem kartkowym.
  • Tespol
  • #3
    sokmarcin
    Level 20  
    Zegar kartkowy mam w tym radiu. Obudowa jest oryginalna. Tyle że kiedyś (30 lat temu) popsuł sie przełącznik, radio było jescze na gwarancji i prawdopodobnie w serwisie podmienili elektronike. Pcb jest wymęczone i pełno połączeń na krótko.
    OR Jubilat końcówke też ma na tranzystorach.
    Dodam że na płytce jest miejsce na drugi taki wzmacniacz UL1402, lub jakiś inny. Głośnik jest 4ohmowy. Zastanawia mnie czy nie robili jakiś innych wersji tego radia.
  • #4
    Sonar
    Level 11  
    Odbiorniki z tego okresu były produkowane w wielu wersjach układowych.Np.Jubilata budowano zrówno z końcowką na tranzystorach jak i na UL1402.Co do opisanego tu przypadku to pasuje m.in schemat od OR Dominik.Jesli takiego nia posiadasz to napisz postarm się przesłac.
  • #5
    sokmarcin
    Level 20  
    Na 99% to jest radio contessa, jak narazie wszystko się zgadza. Doszedłem je po głowicy - Junior, Dominik, Adam, Contessa miały chyba takie same.
    Dzięki za rady
  • #6
    sokmarcin
    Level 20  
    Witam

    Pojawił się kolejny problem z radiem, nie moge złapać żadnej stacji. Radio nie jest przestrojone, ale odbierało wcześniej I program PR na falach długich.
    Prawdopodobnie nie dochodzi wogóle sygnał do wzmaczniacza. Nie jestm pewnien bo nie wiem jaka powinna być amplituda (mniejwięcej). Wygląda mi to na jakieś szumy.
    Posprawdzałem napięcia na tranzystorach i porównałem z tymi na schemacie. Różnią się troche, złącza BE w dwóch mają mniej niz 0,6V spadku.

    Radio wogóle działało wcześniej, tylko wydawało nieprzyjemne piski i buczał głośnik. Chciałem powymieniać kontensatory we wzmacniaczu, lub też na jakimś TDA coś prostego zmontować. Jednak po wymianie elektrolitów nie moge złapać stacji. Niczym nie kręciłem.

    Załączam schemat i mam proźbe, czy mógłby mi ktoś z niego wyciąć nie potrzebne elementy, bo zależy mi wyłącznie na falach długich, a prostszy schemat łatwiej będzie sprawdzić.
  • #7
    Preskaler
    Level 39  
    Cześć!
    Jeśli miałbym doradzać, to zdecydowanie odradzam wycinanie jakichkolwiek elementów. To prawda, że są takie, które pracyją dla FM i AM oddzielnie lecz ich wycięcie spowoduje brak odbioru na obu zakresach. Nie twierdzę, że to jest niemożliwe lecz bardzo trudne i łatwiej jest popełnić błąd w tej przeróbce, niż znależć uszkodzenie. W Twoim przypadku sprawdziłbym przełącznik "izostat" (należy wpuścić do każdej sekcji po kilka kropli spirytusu lub nafty i intensywnie porzełączać wszystkimi przyciskami (przy spirytusie, na efekty trzeba odczekać aż wyschnie). Powinno pomoć! Jako drugi w kolejności podejrzany może być kondensator (48 nF) pracujący w filtracji ARW lub któryś z jego "kolegów".
    Zdecydowanie najsłabsze są takie oznaczone kilkoma pomarańczowymi paskami.
    Pozdrawiam!
  • #8
    sokmarcin
    Level 20  
    Z tym wycinaniem, to miałem na myśli tylko schemat, elemntów bym nie wyciagał. Ale to już nie istotne. Przełącznik sprawdziłem i jest ok. Luty przetopiłem, styki zalałem spirytusem. Kondensatorów 48n nie widziałem, jeżeli chodzi o 47n to jest tylko jeden taki przy regulacji barwy. Ale to chyba nie jest filtracja ARW? ;) Mógłbyś bliżej opisać co to za fragment układu?
    Kondensatorów z paskami nie mam. Są takie rurkowe, rzędu pF i większe jakby nawijane folią aluminiową rzędu nF. Jakie kondensatory moge stosować zamienie? Takich już chyba nie ma w handlu? I pod jakim kontem je sprawdzać? pojemności? niestety nie mam miernika pojemności, jedynie moge je powymieniać na nowe, koszt raczej nie duży.
    Stacje nawet jakąś złapałem, ale nie polską. Czyli sygnał dochodzi do wzmacniacza. Tylko zakres jest nie ten... na falach długich mam zakres częstotliwości ok 500kHz -800kHz. Powinien być chyba 180-280 kHz? Co się więc mogło stać?
  • #9
    Preskaler
    Level 39  
    Przepraszam! Oczywiście to miało być 47 nF ( niektórych modelach były 33nF) ale palec się omsknął! Te kondensatory wyglądem przypominają takie malutkie poduszeczki, z których ktoś wypuścił pierze i są bardzo płaskie w kolorze beżowym. Jeśli jednak coś odbierasz to raczej te kondensatory możesz zostawić w spokoju. Zastąpić je możesz jekimiś ceramikami a one mają oryginalne oznaczenia KFPV.
    Spraedż jednak kondensator (styrofleksowy) taki srebrzysty walec w okolicach przełącznika (ok.360pF) a dokładnie pracujący w oscylatorze fal długich. Sprawdzić go można tylko przez wymianę lub spróbuj go lekko naciągnąć bo zdarza się, że z upływem czasu jego końcówki z drutu miedzianego wkręcone w zwoje folii aluminiowej, lubią zaoksydować i stracić kontakt, przez co kondensator traci pojemność. Takie naciągnięcie powoduje zwykle naprawę kondensatora (tylko uważaj, nie za mocno bo wyciągniesz całkiem końcówkę). Druga sprawa, może być przerwa na cewce antenowej (na ferrycie). Może być zerwany ten cieniutki drucik (jeden z czterech) lub czasami myszka mogła przegryżć cewkę (często takie radia były przechowywane na strychu). Sprawdż też czy czasem ktoś nie wykręcił rdzenia w cewce oscylatora fal długich (zwykle w aluminiowym ekranie takim jak filtr p.cz. ale były też nieekranowane).
  • #10
    sokmarcin
    Level 20  
    Witam
    Ponaciągałem te kondenstory, ale nic nie pomogło. Częstotliwość w oscylatorze (mierzyłem na antenie) jest w zakresie 625-740kHz. Dalej w układzie też jest taka częstotliwość. Jutro kupie nowe kondensatory i powymieniam, bo to naciąganie nie przekonuje mnie zabardzo. Cewka antenowa jest ok, ma ok 16 ohm. Rdzeń cewce oscylatora jest, porównując z innymi cewkami, nie widze w nim niczego podejzanego.

    Czy w tym odbiorniku jest generator i mieszacz? (nie wiem, bo na radiach znam się tyle co dzisiaj przeczytałem ;)) Podejzewam, że jest. Z tego co się doczytałem to na wyjściu z mieszacza i aż do wejścia dekodera czestotliwość powinna zawierać się (dla zakresu fal długich 150 - 280 kHZ) w 615 - 745 kHz.
    Podejżane jest to, że takie częstotliości to mam już od samego wejścia i na oscylatorze fal długich. Może jest jakieś przebićie? Mógł jakiś kondensator dostać przebicia?

    Sprawdziłem też inne zakresy: fale średnie - ok 1-2 MHz, po odjęciu 465Hz zakres taki jak powinien być(mniejwięcej). fale krótkie - ok 2,5 - 5 MHz, tu jest chyba ok, łapie kilka stacji na tym zakresie.

    Mam prośbę, czy mógłbyś zaznaczyć mi na tym schemacie główne bloki? Łatwiej mi będzie to przanalizować, bo narazie nie moge zrzumieć kilku fragmentów i nie wiem dokładnie gdzie jest mieszacz, generator, wzmacniacz p.cz.

    To radio powoli zaczyna mnie denerwować powymnieniałem kondensatory z oscylatora i nadal taka sama częstotliwość. Czy to ma to jakiś związek z generatorem i przebiciem od niego? Czemu generuje mi się tak duża częstotliwość?

    Jeżeli pisze brednie to napiszcie mi, nie znam się na odbiornikach radiowych, nawet mnie to specjalnie nie interesuje, miałem powyminiać tylko kondesnatory we wzmacniaczu, a tak się pochrzaniło. Radio stare, praktycznie nie wiele warte, ale ma wartość sentymentalną i nie moge go wyrzucić.

    Pewnie najbardziej denerwuje serwisantów, którzy czesto męczą się z rozdubanymi sprzętami, które właściciel sam próbował naprawić (a zwykle nie ma o tym pojęcia). Ale ja tego radia nie oddałbym do serwisu ( i napewno nie oddam), chciałem tylko poprawić dzwięk, a jak juz coś popsułem to chce sam naprawić. Ostatecznie zmnontuje ukałd jak na http://www.elektronet.gower.pl/r028.htm i też będzie chodziło.

    Scalono dwa posty. Drugi usuwam.[h]
  • #11
    Preskaler
    Level 39  
    Na tym (uproszczonym) schemacie C 4 i Lo są częściami generatora (oscylatora). To od ich wartości, zależy głównie, częstotliwośc odbieranej stacji. Podobnie jest w Twoim OR. Wzmacniacz p.cz. jest tutaj bardzo nietypowy bo nie posiada obwodu strojonego w klektorze T2. W Twoim OR są cewki strojone (dwa obwody) ale ich nie ruszaj!. skup się na oscylatorze lokalnym (generatorze). Nadal się upieram, że to uszkodzenie, może być spowodowane, brakiem kontaktu na stykach przełącznika. Jest to typowe dla tego typu przełączników. Częstotliwość z generatora wydaje się być poprawna więc może obwody wejćiowe? Na schemacie nie będę zaznaczał bo to może Cię wprowadzi w błąd spowodowany uproszczeniem. Cała "fizyka" przemiany częstotliwości polega na zmieszaniu (w mieszaczu - pojedyńczy tranzystor, do którego bazy doprowadzane są dwa sygnały - z osc. i wejściowy z AF). Jeśli częstotliwość syg. wejśc. jest 225 kHz a osc. 690 kHz to po ich odjęciu (zmieszaniu) popwstanie sygnał p.cz. = 465 kHz. Nie wiem w jaki sposób mierzyłeś te częstotliwości. Czasami miernik może wskazywać nieprawidłowo. Najlepiej jest robić pomiery zwierając końcówki sondy i w ten sposób tworząc jeden zwój cewki. Ten zwój trzeba zbliżyć do cewki oscylatora, tworząć sprzężenie indukcyjne. Przy rozwartych końcówkach pomiarowych, czasami można pomierzyć jakieś harmoniczne, które mogą wprowadzić w błąd. Może w końcu przesunęła się cewka na antenie ferrytowej i spadła amplituda sygnału wejściowego, uniemożliwiając odbiór stacji Wa-wa I?
  • #12
    sokmarcin
    Level 20  
    Witam

    Coś już zaczyna grać :) pomęczyłem te przełączniki, polewajac spirytusem i intensywnie wciskając. Część przewodów z góry przelutowałem od spodu. Wymieniłem kilka kondesatorów, posprawdzałem podejżane luty. Jeden kondensator, mam wrażnie, że ważny, trzymał się tylko jedną nogą. Przylutowałem go :) W efekcie tego udało mi się złapać kilka stacji, dwie niemieckie no i jedyke.

    Częstoliwości w obwodzie anteny nie udało mi się zmierzyć. Pomiarów dokonuje oscyloskopem, mierzyłem tak jak napisałeś (przez sprzężenie indukcyjne), jak i normalnie przykładając sonde, wyniki wychodziły takie same. W oscylatorze częstotliwość zmienia się 625 - 745 kHz czyli tak jak powinnna. Częstotliwość pośrednia ok 465 kHz (nie jestem wstanie dokładnie zmierzyć) . Wywnioskowałem z tego że w obwodzie anteny muszą być częstotliwości odpowiadające zakresowi fal długich. Chociaż tego nie zobaczyłem, nie zmierzyłem to wierze ;)

    Teraz pozostaje problem słabego odbioru jedynki. Słabo słychać, jest dużo szumów i pisków. W czym jest problem? Czy to jeszcze układ wejściowy trzeba dostoić, czy może wzmacniacz "wnosi coś od siebie" ;) Zastanawiam się czy nie mogły sie rozstroić obwody anteny i generatora względem siebie. tj. p.cz. będzie troche inna niż 465 kHz. Czy to stanowi jakiś problem? Ew. jak to zestroić bez dokładnego pomiaru częstotliwości?
    Niczym nie kręciłem, ale wymieniłem kilka kondensatorów i mogą się pojawić jakieś różnice w pojemności spowodowane tolerancją wykonania.

    Czy jest potrzebana zewnetrzna antena? wcześniej grało bez.

    Co do cewek anteny, to przesuwałem je wiele razy, były zresztą luźne, naszczęście w fabryce zaznaczyli farba i tak tez je ustawiłem. Przesuwałem tą z cieniutkim drucikiem i zmiany były, ale do normalnego dzwięku jeszcze dużo brakuje.
    Zauważyłem, że z podpięta masą od sondy lepiej gra.
  • #13
    Preskaler
    Level 39  
    Częstotliwość wejściową nie da się zmierzyć bo ma zbyt małą amplitudę ale jak już słychać Wa-wę I to już jest wiadome, że 225 kHz. Tą częstotliwością pośrednią nie masz się co przejmować bo jest ona umowna i w zasadzie może być jaka chce. Czasami tylko, jak widać rozkręcone filtry to warto ją skorygować. Do tego najlepiej jest użyć generatora (z modulacją AM) i zestroić na max. sygnału w głośniku. Można też bez generatora z sygnałem jakiejś ważnej staci i też na max. Uważać jednak trzeba bo te rdzenie łatwo pękają i się robią "niewykręcalne" a wtedy to już duży kłopot. Strojąc p.cz. trzeba pamiętać, że są tam filtry 465 kHz i 9,5 MHz. Te pierwsze dla AM-u a te drugie dla FM-u. Najpierw trzeba ustalić, które są które? Radio to powinno bez problemu odbierać stację Wa-wyI bez anteny, tylko pamiętać należy, że ta ferrytowa jest anteną kierunkową i powinna tworzyć z kierunkiem "na Solec Kujawski", kąt 90 st. Czyli być prostopadła do tego kierunku, wtedy mamy najsilniejszy sygnał. Przy strojeniu obwodów wejściowych bierze udział też trymer (kondensator nastawny) tylko trzeba go zlokalizować bo jest ich tam kilka (po dwa na każdy zakres AM). W zasaadzie jest to niepotrzebne, gdy maksymalna siła sygnału występuje wtedy, kiedy cewka znajduje się w położeniu fabrycznym (piszesz, że są znaki). Może się jednak czasem tak zdarzyć, że maksimum występuje przy całkowitym wsunięciu cewki na ferryt lub jej wysunięciu i wtedy należy (dopiero) szukać uszkodzenia.
  • #14
    sokmarcin
    Level 20  
    Niestety nadal nie moge poradzić sobie z prawidłowym odbiorem. Bez aneny zewnętrznej w postaci metrowego przewodu praktycznie nic nie słychać. Radio ustawiłem odpowiednio (na najlepszy odbiór, tak więc mysle, że będzie prosotpadle do kierunku fal). Pokręciłem troche tymi rdzeniami, kręciłem pokolei każdym i słuchałem, efekt jest taki, że sygnał tłumi sie razem z szumami. Jak powinieniem zestroić to radio czym kręcić i w jakiej kolejności? Filtry p. cz. to są takie w metalowych obudowach podłączonych do masy?

    Czy możliwa jest jeszcze jakaś usterka która powoduje takie zakłócenia?
    Spróbuje może pod jakąś inna końcówke podpiąć sygnał, może to wzmacniacz audio jest winien.
  • #15
    Preskaler
    Level 39  
    Tak! W tych aluminiowych kubkach są filtry p.cz. ale zostaw je w spokoju! Wzmacniacz audio jest praktycznie poza podejrzeniem. Skupić się powinieneś na obwodach wejściowych. Zestrojenie cewki długofalowej na max. i szukać ewentualnej przerwy (może nadal przełącznik?). Bo wspominałeś, że średnie odbiera (w nocy) dobrze.
  • #16
    sokmarcin
    Level 20  
    Witam

    Radio już gra i niezmiernie się ciesze z tego powodu :)
    Dzięki Preskaler za pomoc, niestety powód złego odbioru był inny.
    Postanowiłem od samego rana wziąść sie za to radio i wkońcu zrobić. Wylutowałem jeną cewke, włączyłem i odbiera całkiem nieźle. Poszedłem na śniadanie, wracam i już nie odbiera.
    Powód - komputer całkowicie zakłócał fale. Przez cały ten czas napraw miałem włączony komputer, nawet nie przeszło mi przez głowe, że może powodować jakieś zakłócenia. A dziś rano naszczęście jeszcze nie zdążyłem go włączyć :)

    Ale mam jeszcze jedno pytanie. Właściwie od tego wszystko się zaczęło.
    Cały czas słychać szum/buczenie w głośniku. Prawdopodobnie jest to juz wina wzmacniacza audio. Co powinienem zrobic? Da się coś wogóle zrobić ? (na UL1402 jest koncówka) Czy na jakimś TDA coś zlutować?
  • #17
    Preskaler
    Level 39  
    To łatwo zlokalizować! Trzeba poprostu skręcić potencjometr (przyciszyć) i wtedy posłuchać czy nadal są szumy? Jeśli szumy ustały to UL1402 możesz śmiało zostawić w spokoju. Jeśli nie? To trzeba jescze wyeliminować zasilacz jako żródło zakłóceń. Najlepiej pomierzyć to napięcie i przy wyłączonym odbiorniku, podać mu takie samo napięcie z innego żródła(najlepiej z baterii lub akumulatora).
    Na temat zakłóceń na zakresie fal długich już była na forum mowa w temacie "Radio Promyk" (chyba?) a w dziale "retro".
    P.S. Cieszę się, że rozwiązałeś tą częśćzagadki!
  • #18
    sokmarcin
    Level 20  
    Wreszcie udało mi sie poskładać to radio. Szumy po przyciszeniu znikały, tak więc nie ruszałem wzmacniacza. Polutowałem dodatkowe kondensatory 2x10n i 100n na porzewodach zasilających. Przeregulowałem wszystkim czym sie dało i taraz gra całkiem ładnie.
    Jedynie przy znacznym podgłoszeniu słychać szum i czasami jakieś trzaski - pewnie wzmacniacz za słaby(2W), lub też głośnik stary...

    Ale nie będe tego robił, myśle, że nie warto, do słuchania audycji wsam raz, a do muzyki to juz jest inny sprzęt.
  • #19
    Preskaler
    Level 39  
    Jeszcze raz powtarzam!
    Jeżeli szumy reguluje potencjometr to ich żródło leży przed torem m.cz. Zostaw więc, zdecydowanie w spokoju głośnik i UL-a. Są to, niestety zakłócenia i nierozerwalnie związana, z tego rodzaju falami i modulacją, przypadłość, którą można ewentualnie jeszcze spróbować trochę zmniejszyć, wlutowując (dobierając) kondensator pomiędzy górny odczep potencjometru i masę. Można zacząć od 10 nF!