Witam. Chciał bym zaprezentować moją nową konstrukcje która powstała z potrzeby chwili w niecałe 2 dni z tego co miałem pod ręką. Moją konstrukcją jest Dwu-czujnikowy regulator temperatury który steruje pompką od centralnego ogrzewania. Jak wszyscy wiemy "potrzeba jest matką wynalazku" więc zrobiłem urządzenie które na podstawie temperatur pobranych z dwóch punktów włącza lub wyłącza pompkę. Rozwiązanie znalazło swoje zastosowanie w słonecznym podgrzewaczu wody: jeżeli temperatura w podgrzewaczu jest wyższa o ustawioną tolerancję od temperatury na zbiorniki to pompka zostaje włączona, jeżeli temperatura spadnie pompka wyłącza się. Zastanawiałem się czy przekaźnik na granicy włączenia i wyłączenia nie będzie wariował ale po próbie konstrukcji wszystko działa całkiem nieźle. To tyle ogólnego zarysu, przejdźmy do konkretów. Czujnik bazuje na układzie Attiny2313 i dwóch termometrach Dallas 18b20. Wykorzystałem Attiny tylko dlatego bo leży mi kilka sztuk w szufladzie. Co do termometrów: do wykorzystania termometrów DS18b20 skłoniły mnie 3 rzeczy, fabryczna kalibracja, połączenie 1-wire i możliwość podłączania czujnika na długim, naprawdę długim kablu. Wyświetlacz 7-segmentowy sterowany jest bezpośrednio przez mikrokontroler, przekaźnik 230/16A Coil 5V załączany jest przez tranzystor MOS. Na poniższych zdjęciach widać, że zastosowany tranzystor jest w obudowie S-08 SMD. Taki miałem, taki wziąłem. Płytka przystosowana jest do tranzystora w obudowie TO-92. Poniżej zamieszczam zdjęcia ,filmik, schemat, płytkę, wsad do mikro kontrolera i kod źródłowy [C]. prezentujący pracę urządzenia. Niestety są to zdjęcia samej płytki bez podłączonego obciążenia na zaciski przekaźnika. Co do kodu: może pięknie nie jest napisany, trochę pokombinowany żeby nie używając bibliotek do liczb zmiennoprzecinkowych bo jak wiadomo 2KB pamięci w Attiny2313 nie daje szerokich możliwości. Wartość ustawionej tolerancji temperatury zapisywana jest do pamięci EEPROM po to aby po włączeniu lub skoku napięcia nie stracić ustawionej wartości. Całego układu bacznie strzeże "WatchDog".

Cool? Ranking DIY