Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

URMET 1131 na PA456. Co zrobić, aby to zadziałało?

manfred76 22 Jul 2010 22:28 2646 8
  • #1
    manfred76
    Level 10  
    Witam serdecznie.
    Posiedziałem, poszukałem, poczytałem ale nadal mam problem.
    Zmieniłem URMET 1131 na PA456 podłączyłem zgodnie ze schematem na tej stronce: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1564395.html
    Efekty są takie:
    - jak są zworki ZW1 i ZW2 to cały czas słychać mechanizm otwierania drzwi i nie nie słychać osoby w domu.
    - po wyciągnięciu 1 lub 2 zworek mechanizm milczy ale nadal nie słychać osoby w domu.
    Cóż jeszcze mogę uczynić aby PA456 działał jak należy ?

    Z góry za rady dziękuje i pozdrawiam.
  • #2
    Ircys
    Intercoms specialist
    Czy stary unifon działał w pełni? Jeżeli tak to najlepiej zrobić zdjęcie oryginalnego podłączenia starego unifonu i zamieścić je tutaj. Wtedy
    dopiero będzie można powiedzieć coś dokładniejszego, bo nawet nie wiemy ilu żyłowa jest instalacja.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #3
    manfred76
    Level 10  
    URMET 1131 na PA456. Co zrobić, aby to zadziałało? URMET 1131 na PA456. Co zrobić, aby to zadziałało?

    Z lewej Urmet z prawej PA456, Urmet działa bez zarzutów, 6 żył.
    1 - czerwony
    CA - biały
    2 - niebieski
    6 - brązowy
    10 - czarny
    9 - zielony
  • #4
    Ircys
    Intercoms specialist
    Podłączenie PA456:
    ZL1-czarny
    ZL2-zielony
    ZL3-czerwony
    ZL4-niebieski
    ZL5-biały
    ZL6-brązowy
    ale to zapewne już wiesz.
    Zwory wyjęte.
    Nie wiem czy dobrze widzę (słabe zdjęcie), ale chyba w Urmecie
    jest nieprzecięta zwora(6-10)?

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #5
    manfred76
    Level 10  
    Powiem ci ze własnie tak wczesniej podłączyłem kabelki, wyciągałem zworki pojedyńczo i podwójnie nie słychać osoby mówiacej do słuchawwki w domu.
    Przy Urmecie wszystko działa, nie zwracałem uwagi na zworki.
    Jest jakaś mozliwosc uszkodzenia tego ustrojstwa podczas montażu np zwarcia kabelków o zworki ?
  • #6
    Ircys
    Intercoms specialist
    Oczywiście, że jest możliwość uszkodzenia podczas podłączenia.
    Czy wszystko inne (głos kaseta-unifon, dzwonek, elektrozaczep) działa w nowym unifonie?
    Wygląda na to, że uszkodzeniu uległ mikrofon unifonu. To najdelikatniejsza część unifonu i najczęściej ulega uszkodzeniu przy np. błędnym podłączeniu, ale nie martw się - spokojnie możesz reklamować unifon i zazwyczaj reklamacja powinna być uznana, bo udowodnienie
    sprzedającemu, że uszkodzenie jest twoją winą jest prawie niemożliwe.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #7
    manfred76
    Level 10  
    Powiem Ci ze zanim poczytałem podłączyłem według kolejnosci kolorów na stary do nowego, głos było słychać w 2 strony ale nie działał elektrozaczep. Poczytałem i podłaczyłem tak jak nalezy, zworki wyciągniete no i nie słychać było osoby mówiacej do słuchawy, próbowałem kombinować ze zworkami i kablami od ZL3 do ZL6 ale nic nie dało. Wiec chyba sie udam na wymiane unifonu :D
    Dziekuje bardzo za rady i pozdrawiam
  • #8
    embros
    Level 24  
    Witam!
    Zobacz jakie jest napięcie w unifonie na linii mikrofonu. Te unifony nie działają ze wszystkimi elektronikami.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #9
    manfred76
    Level 10  
    Witam.
    Nie odpusciłem i zamontowałem jeszcze raz ten sam unifon, zworka ZW1 wyciągnieta i działa, nie wiem jak to sie stało.
    Pozdrowionka