Czy jest już jakieś rozwiązanie problemu rezerwy paliwa na desce rozdzielczej?
Ile by nie było paliwa w baku to jak komp obliczy, że powinna być już rezerwa to ona mi się świeci.
Najlepiej zadowalało by mnie takie rozwiązanie które na bieżąco lub okresowo aktualizowało by stan paliwa w baku na taki jaki jest naprawdę, ew. przynajmniej by w czasie uruchamiania samochodu aktualizowało stan paliwa.
Ja znalazłem rozwiązanie na innym forum. mały układzik elektroniczny za 30 zł i po sprawie. Montujesz przy baku 9pływaku) . W momencie uruchamiania zeruje stan kompa przez około 3 sekundy. Później się wyłancza a komputer myśli ,ze autko uległo zatankowaniu i uaktualnia wskazania poziomu.
<<WNIOSEK GENERALNY>>
Okazuje się jednak, że kontrolka rezerwy paliwa (benzyny) w Renault Megane 1.4 16V (z 2000 r.) NIE JEST ZAWSZE ZAPALANA na podstawie bezposredniego odczytu poziomu cieczy w baku !!! Moze PRZEKŁAMYWAC - paliwa moze byc znacznie wiecej, a ona niestety zapali sie.
<<Jak to mozliwe?>>
W praktyce wygląda to tak, ze KOPMPUTER POKLADOWY (ten w desce rozdzielczej) oblicza, kiedy ma się zapalić rezerwa.
Moze wiec okazac sie tak (jak to jest w przypadku mojej Meganki) ze wskazowka od poziomu paliwa jest polozona na skali dosc wysoko (np. w 1/4 zakresu pelnego zbiornika) a rezerwa NIESTETY ZAPALA SIE!
W aucie z instalacją LPG taki nieracjonalny stan rzeczy daje sie wytlumaczyc nastepujaco. Otoz w tym konkretnym modelu auta, informacje o poziomie paliwa (benzyny) w baku NIE SA odczytywane każdorazowo po uruchomieniu zaplonu (stacyjki). Jesli wiec zatankujemy np. 1/2 baku benzyny i pozniej w zdecydowanej wiekszosci jezdzimy na gazie, to komputerek pokaldowy na podstawie srednich zuzyc liczy nam rowniez PRZEWIDYWANY DYSTNAS, jaki mozna pokonac na paliwie (benzynie) pozostalym w zbiorniku i rowniez na podstawie tych obliczen ZAPALA KONTROLKE REZERWY!
Czyli tu istotne jest to, że w momencie po zatankowaniu auta, informacje o jego ilosci w baku MUSZA BYC ODSWIEZONE! Jak to sie dokladnie odbywa tego jeszcze niestety nie wiem .
Tak czy siak, pozniej (po zatankowaniu benzyny), to komputer w desce rozdzielczej odpowiedzialny jest za kontrolke rezerwy.
<<LEKARSTWO>>
Jak wiec sobie poradzic z faktem, gdy wskazowka od paliwa jest polozona wysoko a rezerwa permanentnie pali sie?
Otoz TRZEBA ZRESETOWAC KOMPUTER w desce. Po takim resecie wszystkie informacje sa odswiezane, rowniez te o poziomie benzyny w baku.
Aby zresetowac kompa w desce nalezy postapic nastepujaco:
a) trzymając wcisniety przycisk "wybierania wyswietlanych informacji" (przycisk nr 3 na zalaczonym rysunku) włączmy zaplon. Zapalą sie wówczas wszystkie kontrolki umieszczone w desce rozdzielczej oraz podniosą sie wskaźniki od paliwa i temperatury.
b) trzymąc caly czas wcisniety przycisk nr 3, czekamy 2-3 sekundy, by wszelkie informacje zostały w pelni odczytane i nastepnie ...
c) ... wciskamy przycisk "zerowania licznika przebiegow częściowych" (oznaczony na rysunku nr 2). Nastapi wowczas skasowanie dotychczasowych informacji i wprowadzenie do pamieci aktualnych.
d) na koniec wyłączamy zaplon i po ponownym jego wlaczeniu kontrolka rezerwy ZGASNIE - jesli oczywiscie poziom paliwa w baku jestfaktycznie wyzszy od ustlonego dla rezerwy!
SPRAWDZONE - DZIALA na 100% !!!
Tak oto wyglada cala magia zwiazana z kontrolka paliwa!
Acha, i juz ostatni wniosek generalny:
jesli chodzi o stan paliwa (benzyny) w baku, to najbardziej wiarygodnym przyrzadem jest tu WSKAZÓWKA POZIOMU PALIWA!
Ponadto dodam, ze wszystkie wczesniej wymieniane informacje na temat stopniowego zuzycia benzyny w autach zaopatrzonych w instalacje LPG sa oczywiscie w pelnie prawdziwe i logiczne!!! Benzynki ubywa wtedy, gdy auto nie jest przelaczone jeszcze na zasilanie LPG a to ma miejsce w pierwszej fazie po rozruchu auta i gdy nie sa jeszcze zapewniony warunki odnosnie temperatury i obrotow. To jest opisane szczegolowo we wczesniejszych komentarzach!
znalazłem to rozwiązanie na innym forum, sprawdziłem i działa