Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Diora Merkury HiFi problem z UKF (nie przestrojenie)

bubusmax 23 Jul 2010 20:26 4700 8
  • #1
    bubusmax
    Level 10  
    Witam,
    amplituner po przestrojeniu do pewnego czasu działał normalnie. Jednak dziś po próbie włączenia nie mogę złapać żadnej stacji, strojenie też nic nie daje.

    Co zauważyłem: po włączeniu zakresu UKF wskaźnik Zero FM przechyla się w lewą stronę - patrząc od przodu.
    Programator także przestał działać, nie zapala się żadna z lampek programatora, za to wskaźnik Progr. FM-AM wychyla się leciutko w stronę prawą.

    Cóż to może być, jak dojść do przyczyny problemu i jak tę usterkę naprawić ? ;)

    Edit: Zapomniałbym, jeszcze jest kwestia jednego kanału, który gra dużo ciszej i nie czysto.

    Pozdrawiam,
    M.
  • #2
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    A bezpiecznik BA3 T100mA sprawdziłeś?
  • #3
    bubusmax
    Level 10  
    Jasne, bezpieczniki zdrowe.
  • #4
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Hmm cóż za pewność, to miernik do rączki, schemat i pomiary.
    Zacznij od K706 czy masz tam ok. 40V
    Unitra Diora Merkury HiFi problem z UKF (nie przestrojenie)
  • #5
    bubusmax
    Level 10  
    Jest 42,3V :)
  • Helpful post
    #6
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    bubusmax wrote:
    Jest 42,3V :)
    Coś długo robisz te pomiary. No i ? Ale gdzieś musi nie być, skoro programator nie działa, dalej trzeba coś pomierzyć. Za R817 masz? Ile? Sam potrafisz trochę pomyśleć albo wszystko trzeba paluszkiem pokazać?
  • #7
    bubusmax
    Level 10  
    Właśnie czekając na odpowiedź posprawdzałem wartości tu i uwdzie. Po podregulowaniu wszystkiego, i poprawieniu jednego połączenia - które się zwyczajnie odczepiło, przewód był zawiniety jedynie wokół bolca(K716) o czym wcześniej nie wiedziałem - amplituner zaczął hulać :)
    Długo pomiary robiłem racja, lecz nie miałem pod reką miernika, a nie liczyłem, że tak szybko się ktoś chętny do pomocy znajdzie :)
    Dzięki wielkie.
    Pozdrawiam,
    M.
  • #8
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    K716 to akurat zasilanie końcówki mocy. Więc coś tu nie pasuje, ale mniejsza z tym...
  • #9
    bubusmax
    Level 10  
    Tak wiem sprawdziłem to wcześniej na schemacie. Ale podregulowałem napięcia jak wspomniałem i wtedy tuner zaczął działać poprawnie, programator także. Tuner śmiga aż miło, jednak jeden kanał nadal gra nie czysto, więc problem rozwiązany nie do końca :)