Witam,
Chciałbym przedstawić w tym temacie moją pierwszą własnoręcznie wykonaną konstrukcję, jaką jest zasilacz laboratoryjny budowany od podstaw i dodatkowo przeróbka starego, nieużywanego, ale ciągle sprawnego zasilacza ATX.
Założenia były bardzo proste, a więc stworzenie praktycznej konstrukcji, z budową której poradzi sobie osoba kompletnie bez doświadczenia, dodatkowo w miarę możliwości jak najniższym kosztem.
Ogólnie o urządzeniu
Zasilacz jest to dobrze znana konstrukcja z electronics-lab wraz z popularnymi miernikami na układach ICL7107, a także termoregulatorem obrotów wentylatora.
W konstrukcji z electronics-lab zostało wprowadzonych kilka zmian, między innymi zwiększeniu uległy wartości rezystorów R7 i R18, co przyczyniło się do płynnej regulacji ograniczenia prądowego w zakresie do 1A. Zmieniony został również tranzystor mocy na TIP31A i diody na prąd 2A ze względów gabarytowych, a także oszczędnościowych, ponieważ posiadałem takie elementy w swoich zapasach. Transformator, który umieściłem w zasilaczu posiada oczywiście za małą moc, zostanie jednak zmieniony w najbliższym czasie, kiedy tylko wpadnie mi w ręce jakiś odpowiedniejszy.
Termoregulator obrotów wentylatora wykonany w oparciu o stabilizator LM317, a także termistor NTC umieszczony w pobliżu tranzystora mocy. Na płytce głównej urządzenia został również umieszczony zasilacz pomocniczy dla mierników i termoregulatora wykonany na mostku prostowniczym, kondensatorze filtrującym i stabilizatorze LM7805. Obydwa stabilizatory zostały umieszczone na niewielkim radiatorze, który grzeje się dosyć sporo. Zasilacz pomocniczy jest połączony z osobnymi odczepami transformatora, czyli 12VAC.
Bocznik wykonany z rezystora 0,1Ω 5W, wbrew pozorom, gwarantuje dość stabilne odczyty.
Wykonanie płytek PCB
Wszystkie płytki zostały zaprojektowane przeze mnie od zera, dzięki czemu miałem okazję (a może konieczność) nauczyć się obsługi programów do projektowania PCB (oczywiście w niewielkim stopniu, ale zawsze coś).
Płytki wykonane metodą termotransferu, która też przysporzyła mi sporo problemów.
Obudowa
Ze względów oszczędnościowych zdecydowałem się też na użycie obudowy po spalonym zasilaczu ATX. Niepotrzebne otwory zostały wypełnione blaszkami, które zostały polutowane, a także wypełnione żywicą poliestrową. Całość pomalowana na czarno farbą akrylową.
Odnośnie panelu przedniego, wygląda dosyć słabo (nie posiada jednolitego koloru), odpowiedzialna jest za to głównie słaba jakość wydruku, a także złe zgrzanie foli w procesie laminowania (ostatnia moja wizyta w pewnym punkcie wykonującym takie usługi). Musiałem ręcznie tzn. żelazkiem zgrzewać laminat, gdyż zaczął się rozłazić podczas wycinania otworów. Jako filtrów wyświetlaczy użyłem foli do przyciemniania szyb. Panele zaprojektowane w programie GIMP 2.
Uruchomienie
Jeśli chodzi o pierwsze uruchomienie, sporo nerwów kosztowało mnie ograniczenie prądowe, które nie chciało działać, a przyczyną było mikrozwarcie na płytce. Udało mi się również spalić jeden wzmacniacz operacyjny przez złe podłączenie tranzystora Q1. Również woltomierz nie chciał działać od razu, a objawiało się to skaczącymi odczytami. Przyczyną był wadliwy kondensator na wejściu pomiarowym. Przez nieuwagę spaliłem również jednego ICL'a.
Przeróbka starego zasilacza ATX
Cała operacja polegała na kosmetycznych zmianach, czyli umieszczeniu gniazd na panelu przednim, diody sygnalizującej pracę i włącznika sieciowego. Zwarte zostały również odpowiednie styki, aby zasilacz od razu pracował po załączeniu zasilania. Bardzo dobrze sprawdza się jako źródło zasilania dla wiertarki PCB, a przy tym nie szpeci biurka, jak wcześniej.
Inne
Schematy, wzory płytek PCB, czy wzory paneli przednich zamieszczam w załączniku. Poniżej zdjęcia zasilacza. Od razu przepraszam za jakość, jednak dysponuję tylko bardzo słabym aparatem i zrobienie nim dobrego zdjęcia to nie lada wyczyn. Odnośnie amperomierza, oczywiście działa, tylko wyświetlacz jest koloru zielonego i nie ma szans na uchwycenie go na zdjęciu zaświeconego (swoją drogą, nie mam za bardzo pojęcia dlaczego).
Czekam na krytykę, zwłaszcza konstruktywną.
Z góry dziękuję za oddane głosy.
Pozdrawiam,
Themin

Cool? Ranking DIY